Други

Наш музикант ще учи бесарабски ученици на гъдулка

  05.09.2021 06:59             
Наш музикант ще учи бесарабски ученици на гъдулка
Борислав Гълъбов

Ще преподава в първото света музикално училище за български фолклор зад граница на сънародниците ни

СОФИЯ – МОЛДОВА. Роденият в Звъничево музикант Борислав Гълъбов спечели конкурс, обявен от образователното министерство, за преподавател по гъдулка и дирижиране в Музикалния колеж за български народни инструменти, песни и танци в град Твърдица, Тараклийски район, Молдова. Училището е филиал на Колежа „Щефан Няга” в Кишинев и носи същото име. То е първото в света музикално училище за български фолклор извън пределите на България. Отваря врати през 1996 г. Сродно училище е с националните училища „Филип Кутев” в Котел и в Широка лъка.

Колежът в Твърдица е известен като

Перлата на Бесарабия

в Южна Молдова. Той съхранява и развива фолклорното богатство, бит, култура и самочувствие на българите там. Изучават се специалностите „Кавал”, „Гайда”, „Гъдулка”, „Тамбура”, „Народно пеене” (факултативно) и „Български народни танци”. Музикалният колеж „Щефан Няга” в Твърдица е център на българската култура и изкуство в Бесарабия, пазител на българските народни ценности и традиции.

Ден, преди да отлети за новото си работно място,

досегашният солист по гъдулка в ансамбъл „Филип Кутев”

Борислав Гълъбов сподели:

- Горд съм, че ще уча наши сънародници на прекрасния народен инструмент гъдулка. Ще преподавам предмета на момичета и момчета от десети, единайсти, дванайсти и тринайсти класове. Ще дирижирам и училищния народен оркестър. Специалността „Дирижиране” придобих в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив. Оттам е и специалността ми „Гъдулка”.

Новото поприще е истинско предизвикателство като досегашен изпълнител.

Педагогическата дейност е нещо по-различно от досегашните ми занимания

- да композирам музика и да свиря в ансамбли. Едно е да си музикант, а съвсем друго е да си преподавател. Отговорността при учителската професия е по-голяма, предвид подготовката на учениците за изпити, за конкурси и други музикални прояви. Обучението по гъдулка е индивидуално занятие, както е и в нашите музикални училища. Практика е учениците с различни инструменти да се събират да свирят заедно два пъти в седмицата.

Учебната година приключва през юли догодина.

Мандатът за преподаване е петгодишен,

но желанието ми е да остана само една. След това ще продължа музикалната си кариера отново във фолклорния ансамбъл „Филип Кутев”, заяви Борислав Гълъбов.

Той очаква да научи нови неща в педагогическата професия, да се запознае с бита и културата на бесарабските българи. С желание и любов ще предаде на децата всичко, което знае за българската народна музика. Единствено тя се преподава в колежа. Ще се опита, при възможност, да покаже и спецификата на певческото и инструментално богатство на Пазарджишкия край.

Борислав Гълъбов ще започне новата учебна година с

още двама български колеги

- акордеонистът от Широка Лъка Гето Тасов и Марина Банкова от Божурище, специалистка по български народни танци.

Училището предлага добри условия за работа. Възнагражденията и командировъчните разходи са за сметка на образователното министерство у нас.

Пенка МИХАЙЛОВА


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

ВЪЗРАСТНА ЖЕНА ТЪРСИ ЖЕНА, КОЯТО ДА ЖИВЕЕ ПРИ НЕЯ НА СИМВОЛИЧЕН НАЕМ, НЕ ЗА ГЛЕДАНЕ, А ЗА КОМПАНИЯ. 0884 223 113

ПРОДАВАМ ЕТАЖ ОТ КЪЩА, ЦЕНТЪР, 0878 312 415
Всички