Понеделник, 29 Nov 2021
 
Други

Наш музикант ще учи бесарабски ученици на гъдулка

  05.09.2021 06:59             
Наш музикант ще учи бесарабски ученици на гъдулка
Борислав Гълъбов

Ще преподава в първото света музикално училище за български фолклор зад граница на сънародниците ни

СОФИЯ – МОЛДОВА. Роденият в Звъничево музикант Борислав Гълъбов спечели конкурс, обявен от образователното министерство, за преподавател по гъдулка и дирижиране в Музикалния колеж за български народни инструменти, песни и танци в град Твърдица, Тараклийски район, Молдова. Училището е филиал на Колежа „Щефан Няга” в Кишинев и носи същото име. То е първото в света музикално училище за български фолклор извън пределите на България. Отваря врати през 1996 г. Сродно училище е с националните училища „Филип Кутев” в Котел и в Широка лъка.

Колежът в Твърдица е известен като

Перлата на Бесарабия

в Южна Молдова. Той съхранява и развива фолклорното богатство, бит, култура и самочувствие на българите там. Изучават се специалностите „Кавал”, „Гайда”, „Гъдулка”, „Тамбура”, „Народно пеене” (факултативно) и „Български народни танци”. Музикалният колеж „Щефан Няга” в Твърдица е център на българската култура и изкуство в Бесарабия, пазител на българските народни ценности и традиции.

Ден, преди да отлети за новото си работно място,

досегашният солист по гъдулка в ансамбъл „Филип Кутев”

Борислав Гълъбов сподели:

- Горд съм, че ще уча наши сънародници на прекрасния народен инструмент гъдулка. Ще преподавам предмета на момичета и момчета от десети, единайсти, дванайсти и тринайсти класове. Ще дирижирам и училищния народен оркестър. Специалността „Дирижиране” придобих в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив. Оттам е и специалността ми „Гъдулка”.

Новото поприще е истинско предизвикателство като досегашен изпълнител.

Педагогическата дейност е нещо по-различно от досегашните ми занимания

- да композирам музика и да свиря в ансамбли. Едно е да си музикант, а съвсем друго е да си преподавател. Отговорността при учителската професия е по-голяма, предвид подготовката на учениците за изпити, за конкурси и други музикални прояви. Обучението по гъдулка е индивидуално занятие, както е и в нашите музикални училища. Практика е учениците с различни инструменти да се събират да свирят заедно два пъти в седмицата.

Учебната година приключва през юли догодина.

Мандатът за преподаване е петгодишен,

но желанието ми е да остана само една. След това ще продължа музикалната си кариера отново във фолклорния ансамбъл „Филип Кутев”, заяви Борислав Гълъбов.

Той очаква да научи нови неща в педагогическата професия, да се запознае с бита и културата на бесарабските българи. С желание и любов ще предаде на децата всичко, което знае за българската народна музика. Единствено тя се преподава в колежа. Ще се опита, при възможност, да покаже и спецификата на певческото и инструментално богатство на Пазарджишкия край.

Борислав Гълъбов ще започне новата учебна година с

още двама български колеги

- акордеонистът от Широка Лъка Гето Тасов и Марина Банкова от Божурище, специалистка по български народни танци.

Училището предлага добри условия за работа. Възнагражденията и командировъчните разходи са за сметка на образователното министерство у нас.

Пенка МИХАЙЛОВА


Свързани