Пазарджик

Сдружението на предприемачите: Искаме справедливо облагане за сметта

  03.09.2021 14:36             
Сдружението на предприемачите: Искаме справедливо облагане за сметта

ПАЗАРДЖИК. Сдружението на частните предприемачи и работодатели в региона излезе с искания за справедливо формиране на такса „Смет” във връзка с предложението на Община Пазарджик по план-сметката за ТБО за 2022 г. На пресконференция днес председателят на сдружението Иван Неделчев и колегите му Нишан Бъздигян и Евтим Янев заявиха, че настояват за справедливо формиране на таксата за битовите отпадъци при спазване принципа потребителите на услугата сметопочистване и сметоизвозване да плащат съобразно количеството на сметта, която изхвърлят. Защото сега, по думите им, потърпевш е бизнесът за сметка на недобросъвестни граждани.

„Има разработена система, която позволява облагане на човек, на изхвърлен плик или по данъчна оценка, но никоя община в страната не се ангажира да го стори, защото ще предизвика масово недоволство сред гражданите. За поредна година, обаче влизането в сила на  разпоредбите на чл. 67 ал.8 от Закона за местни данъци и такси е отложено. Разбираемо е, че това изисква нова организация, както и инвестиции, но е редно поетапно да започнем да правим стъпки в тази посока”, заяви Иван Неделчев и призова за разпределение на облога справедливо между потребителите на услугата – както между домакинства и бизнес, така и между града и селата.

Предприемачите настояват за преминаване на облагане с основа, отчитаща количеството битови отпадъци, изхвърлящи се от потребителите – съгласно чл. 67 ал.8 от Закона за местни данъци и такси. Освен това искат отделяне дейностите по почистване на улици и площади от такса смет и оформянето му като отделна дейност, финансирана от бюджета на общината, промяна на наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на Община Пазарджик като се предостави възможност на юридическите лица да заплащат за услугата сметосъбиране и сметоизвозване чрез пряко договаряне с фирми, извършващи тази услуга. Другите искания са подаването на декларация за т.нар. „плащане на кофа” да е еднократно и да и да се счита ,че волеизявлението е направено до писменото му отказване, за разходите на Община Пазарджик да се направи обстоен анализ, сравним с други подобни общини ,като се отчетат разликите в плащанията на операторите по услугата сметосъбиране и сметоизвозване и на сепариращата инсталация. С анализа да се даде отговор защо до 2019 г. Община Пазарджик е формирала битови отпадъци в обем 44000 тона средно годишно а в предложената план сметка това количество е 55000 т. Не на последно място от сдружението призовават в най-къс срок Община Пазарджик да организира депо за строителни отпадъци с цел предотвратяване попадането на същите в сепариращата инсталация и по поречията на реките и нерагламентираните сметища. Да се организира събирането от населението и разкомплектоването на едри домакински отпадъци – мебели ,кухненски уреди и др.

Тези искания ще бъдат поставени на обсъждането в сградата на общината на 7 септември.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ПРОДАВАМ ЕТАЖ ОТ КЪЩА, ЦЕНТЪР, 0878 312 415

ПРОДАВАМ ТРАБАНТ 601, В ДВИЖЕНИЕ, ГАРАЖЕН. 0897 637 010.

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ, 0888 616 438.
Всички