Понеделник, 27 Сеп 2021
 
Други

Дадоха РДГ-Пазарджик като пример за занижен контрол

  11.09.2021 06:19             
Дадоха РДГ-Пазарджик като пример за занижен контрол

СОФИЯ. „При докладвани две нарушения на всеки 100 проверки от нашите служители на терен ние установяваме по две нарушения на всеки 4-5 проверки. Над 30 процента е ефективността и от проверките по сигнали в гражданската платформа „Защити гората“. Това показва необходимост от решителни мерки тази статистика да се промени“, заяви шефът на Изпълнителната агенция по горите (ИАГ) д-р инж. Александър Дунчев в Народното събрание. И добави, че на първо място се спират всички назначения в системата на ИАГ, докато се прецени оптималният състав и се повиши ефективността му. Ще бъдат въведени изисквания за по-висок образователен ценз и ще се гарантира по-добро заплащане. Изготвени са критерии за оценка на работата на горските инспектори, които включват нивото на компетентност, броя направени проверки и актове, предотвратени нарушения в горските територии. „Ще бъдем безкомпромисни към проявите на занижена дисциплина, за което вече търсим отговорност и от регионалните директори, допуснали занижен контрол на работата на своите служители - например в дирекциите в Пазарджик, Кърджали, Велико Търново и други“, категоричен е Дунчев. Новите мерки включват и създаването на звено за ведомствен контрол и допълването на двете специализирани звена към ИАГ с още един екип от РДГ.

„Знаме” първи писа за уволнението на директора на РДГ-Пазарджик инж. Петър Байлов на 8 юли. Мотивите са „неосъществен контрол” и „допуснати нарушения”, а на мястото на инж. Байлов временно изпълняващ длъжността „директор” стана досегашният заместник инж. Цветко Водев, който е дългогодишен служител в РДГ-Пазарджик. Три дни по-късно на сайта на ИАГ бе публикувано прессъобщение, че мотивите за уволнението са допускане на системни пропуски и занижен контрол по прилагане Закона за горите в района на дейност на дирекцията. „През последните 3 месеца служители от ИАГ са извършили по сигнали редица проверки в териториалния обхват на РДГ-Пазарджик. Проверяващите са установили нарушения, свързани с неосъществен своевременен контрол на складове за търговия с дървесина; пропуски в организацията на дейността на постоянните контролни горски пунктове; допуснати от служители на регионалната дирекция нарушения на заповеди, издадени от ИАГ; пропуски в организацията на дейността на екипите горски инспектори; несвоевременно предприети действия за констатирани нарушения и други.

На запитване на вестник „Знаме” д-р инж. Александър Дунчев отговори писмено, че трудовият договор на инж. Байлов е срочен за времето докато длъжността бъде заета чрез конкурс, с 6-месечен изпитателен срок в полза на работодателя. Че при проверка са констатирани „нарушения, допуснати поради липса на ефективен контрол, а тези констатации, наред с други, са основание работодателят да счете, че служителят не се е справил качествено с възложените му трудови задълженият”.

(Зн)


Свързани