Крими

Гражданин след смъртта си осъди община за произвол

  16.09.2021 06:22             
Гражданин след смъртта си осъди община за произвол

Опечаленото семейство на Любомир Варев ще получи 80 000 лева, но те няма да им върнат покойника

СОФИЯ-БЕЛОВО. Макар и след смъртта си, гражданин осъди окончателно Община Белово да му плати около 80 000 лева с лихвите за това, че багери са влезли незаконно в имота му в Голямо Белово и са съборили двете му селскостопански постройки заедно с 50 общински служители по незаконно строителство и полицаи. През ноември 2015-а „Знаме” писа за зрелищната акция на общинските власти срещу плевните, 6 крави, 6 телета и 1 бик. Общинарите, подкрепени от солидното полицейско присъствие, атакуваха земята на Любомир Варев, без да му дадат възможност дори да види заповедта за събаряне, а тя

после се оказа изсмукана от пръстите и падна окончателно в съда

година по-късно - през ноември 2016 г. Така остана съмнението, че акцията си е чиста проба саморазправа на кмета Костадин Варев с представителя на опозицията Любомир Варев. Той бе председател на Инициативния комитет, който в продължение на години се бори за събарянето на незаконно построена стена в коритото на река Яденица. Тогава писахме, че общината започна процедурата без да го е уведомила, а по неговите думи, и без да е залепила уведомление на оборите, в които той гледа крави, телета и прасета (според общината, Варев не е известен, защото акцията се водела срещу неизвестен извършител). По време на събарянето

цялото семейство на Любомир Варев се бе качило на покрива на оборите, за да ги брани,

а заради инцидента на място дойде тогавашният национален омбудсман Мая Манолова заедно със зам.-областният управител по това време Гинче Караминова. И те не видяха заповедта, нито пък екипът на „Знаме”, а юристката на общината Цветелина Митева оправда липсата й с мотива, че „сега се окомплектова документацията”. Не е ясно колко дълго е продължило окомплектоването, но през тези години на съдебни (и не само) битки роденият през 1956 г.Любомир Варев разви диабет и през пролетта на тази година почина от КОВИД. Близките му продължиха да водят делото от негово име и са убедени, че

причината за смъртта му е именно настоящият казус

„Собственик съм на реална част - с площ от 234 кв.м. - от имот с пл. № 402 по отменения кадастрален план на с. Голямо Белово, общ. Белово, обл. Пазарджик, одобрен със Заповед № 8/11.01.1994г., целият с площ от 472 кв.м., която реална част неправилно е нанесена в действащата кадастрална карта на гр. Белово, одобрена със Заповед № РД-18-34/20.05.2011г. на изпълнителния директор на Агенцията по картография и кадастър, като самостоятелен имот…”

Така започва въпросният казус в съда. Заповедта за събарянето на имота не бе влязла в сила заради оспорването й, а впоследствие се оказа, че собственикът наистина има нотариален акт за земята, за която се твърдеше, че е общинска, а в нея има незаконни постройки. Последната скица, издадена от кадастъра, с която разполагаше жалбоподателят, бе месеци преди акцията и в нея

т. нар. общинска земя фигурираше като частна

Но дори от общината да са направили отчуждаване, липсваха каквито и да е данни за уведомяването на Варев, камо ли за компенсирането му с пари.

Сега с окончателното решение на ВАС Община Белово е осъдена да плати 57 444 лева обезщетение за общата стойност на средствата, необходими за възстановяване на стопански постройки, други 13 181,26 лева обезщетение за забавено плащане, считано от 5 юли 2017 г. до 8 октомври 2019 г., както и обезщетение за забавено плащане от 9 октомври 2019-а до момента на окончателното им изплащане. Плюс 1108 лева обезщетение за 150 бали сено и 2 кубика избичен иглолистен материал, които са били отнети от ищеца по време на акцията, заедно с 254 лева лихви. Общината ще плати и 3200 лева разноски по делото на съпругата и трите деца на Любомир Варев.

Кел файда обаче?

Човекът вече го няма и парите няма да го върнат. А парите са на данъкоплатците. Самият Варев не на шега в онези „горещи” дни обяви, че ще се обърне и към Бриджит Бардо. Световноизвестната актриса и защитничка на животните е търсена заради ненадейната смърт на две крави на Варев при акцията. Докато общинските служители събаряха втората сграда животните се намираха в приземния й етаж , а при тях имаше дори и от хората, дошли да подкрепят собственика. Това обаче изобщо не спря органите на местната власт да продължат с действията си по събарянето на сградите.

“Животните са стресирани от четиридневната полицейска обсада”, разказа тогава Любомир Варев. „Първо, останаха без сено, защото при идването на полицията то беше вдигнато и отнесено някъде. В последните дни лежат на земята, треперят и мълчат, което е необичайно за тях. Аз им пускам топки за релакс, а сега общински служители им видяха сметката. Не вярвам смъртта да е причинена от болест, защото здрави, прави животни ненадейно се гътнаха. В първите дни устискахме, но в сряда дойдоха над 50 униформени с 2 патрулки.

Един от полицаите падна при опит да влезе вкъщи и се наложи да му оказваме първа помощ

Разбирам ги хората, изпълняват си задълженията, но не може да го правят на доверие. На мен така и не ми показаха заповедта за събаряне нито тези от общината, нито полицията. Да не говорим, че аз ги търся и не мога да ги намеря. Единият от синовете ми е съученик на кмета. Други техни съученици също бяха в постройката, но машините все пак започнаха бутането.” Това сподели тогава Варев в Областната управа в присъствието на журналисти, националния омбудсман Мая Манолова и зам.-областната управителка Гинче Караминова, която бе домакин и инициатор на срещата.

Общинска неебателност

Тогава Гинче Караминова показа на репортер на “Знаме” уведомителното писмо от 25 ноември, с което зам.-областната управителка пише на кмета Варев да спре незабавно процедурата, тъй като в Административния съд е започнало производство по казуса след жалба на Любомир Варев.

Дори две производства

- едното срещу заповедта на общината, а другото - с искане за спиране изпълнението на същата заповед. В 3-дневен срок кметът трябваше да представи документацията по казуса и пред съда, и пред Областната управа. За последното е длъжен по Закона за администрацията, а преписката му е поискана от зам.-областната управителка във въпросното писмо.

“Предвид… създалото се социално напрежение… Ви обръщам внимание, че следва да се съобразите със законовите разпоредби на чл. 166 от АПК и се въздържите от действия, противоречащи на императивните законови разпоредби”, пише в писмото.

“Изпратихме го по имейл в 11,30 часа, а след това и на място за него бе уведомена юристката на община Белово г-жа Митева. Тя не го и прочете и каза, че не я интересува, защото изпълнява заповед. На нас също не ни показаха въпросната заповед за събаряне - нито служителите на общината, нито полицията. Г-жа Митева каза, че чл. 166 от АПК не бил толкова важен. За мен в община Белово с този случай показаха, че

не изпълняват законите и не зачитат институциите

И само като ни видяха гърбовете, са съборили постройките. Обадих се на окръжния прокурор Васил Малинов за това скандално премахване”, разказа случая Гинче Караминова. От своя страна Мая Манолова се ангажира да изиска от община Белово, РУ-Белово и изпълнителя на премахването на сградите “ВиК-Белово” заповедта на кмета и възлагателните писма, а от общинската администрация - и цялата преписка по случая. Тя подчерта, че ще сезира главния прокурор Сотир Цацаров как се погазват законите и то от кмет на община. И „как полицията 4 дни атакува две плевни”.

Не бяха четири дни обаче.

В следващите дни около дома на Варев винаги имаше беловци,

готови за жива верига,

които искаха да изразят подкрепата и съчувствието си към семейството и позицията си на несъгласие с действията на кмета на Белово. През следващите десетина дни след събарянето на 26 ноември има затишие. На 7 декември Административен съд-Пазарджик определя, че оставя без разглеждане искането за спиране на изпълнението, като мотивите на съда са, че с факта на оспорване на законосъобразността заповедта нейното изпълнение се спира до окончателното произнасяне на съда по законосъобразността й, поради което искането за спиране е било без правно основание.

Любомир дори е осъден да плати на Община Белово направените по делото разноски в размер на 1000 лева, които след негово възражение са намалени до 300 лева. Той ги плаща в сметката на Община Белово.

На 9 декември, използвайки кратко негово отсъствие от дома, общински служители отново влизат в имота му и досъбарят с багер остатъка от бетонната плоча на втората сграда… „Те си бяха тръгнали на война”, коментират близки на Любомир Варев днес, когато се връщат назад към събитията.

До последно Община Белово оспорва решението

на Административен съд-Пазарджик в осъдителната му част, настоявайки да се отмени като неправилно поради нарушение на материалния закон, съществено нарушение на съдопроизводствените правила и необоснованост, защото имат и допълнителни доказателства по делото.

ВАС обаче потвърди решението на първостепенния съд, който е приел за установено от фактическа страна, че с решение № 932 от 9 ноември 2017 г. на Районен съд Пазарджик е прието за установено, че Любомир Варев е собственик на спорния имот и той неправилно е нанесен в действащата кадастралната карта на Белово, одобрена със Заповед №РД-18-34 от 20 май 2011г. на изпълнителния директор на АГКК, като самостоятелен имот.

Потърпевшият бе убеден, че фалшификацията е умишлена

„Кметът беше малко момче, когато играеше покрай имота ми, наследен от баща ми, и знаеше много добре чия собственост е”, казваше той.

Осъдиха мъж, гонил кмета Варев

Покрай тази показна акция се завъртя и друго дело. Племенник на Любомир Варев бе осъден още през юли 2016-а за това, че по време на събарянето на сградите, е подгонил кмета Костадин Варев, който минавал оттам с автомобила си, за да види как върви събарянето. На 25 ноември 2015 г. около 16,50 часа кметът преминал със своя лек автомобил „Ауди А6“ и племенникът хукнал след колата в яда си. Според полицаите, той отправял закани и нецензурни думи по адрес на кмета и удрял с ръка по задния капак на возилото. След като му било отправено устно разпореждане да преустанови с тези действия, той не се подчинил и продължил да тича след автомобила още около 3 метра. И други мъже псували кмета, а полицаите очаквали такава реакция, затова ги били доближили веднага след като получили сигнал, че скоро по пътя ще се зададе кметът Варев. Срещу племенника имаше наказателно постановление на РУП-Септември и той отнесе глоба от 150 лева.

Тодор ГРОЗДЕВ


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

ВЪЗРАСТНА ЖЕНА ТЪРСИ ЖЕНА, КОЯТО ДА ЖИВЕЕ ПРИ НЕЯ НА СИМВОЛИЧЕН НАЕМ, НЕ ЗА ГЛЕДАНЕ, А ЗА КОМПАНИЯ. 0884 223 113

ПРОДАВАМ ЕТАЖ ОТ КЪЩА, ЦЕНТЪР, 0878 312 415
Всички