Крими

Задържаха и обвиниха инспектор по труда за подкуп

  11.09.2021 12:11             
Задържаха и обвиниха инспектор по труда за подкуп

ПАЗАРДЖИК. Часове след задържането му от икономически полицаи Окръжната прокуратура привлече като обвиняем за подкуп инспектора по труда Г.Й. Обвинението срещу него е за това, че на 10.09.2021 г., в гр. Пазарджик, в сградата на дирекция „Инспекция по труда", в качеството си на длъжностно лице, е приел дар – сумата от 500 лв., която не му се следва, от представител на фирма, за да не извърши действие по служба - да не състави акт за установено нарушение на трудовото законодателство - липса на сключен трудов договор  - престъпление по чл. 301 ал. 2 предл. 2-ро във вр. с ал. 1 от Наказателния кодекс

На 3 август 2021 г., е била извършена проверка от Г.Й., инспектор в дирекция „Инспекция по труда", гр. Пазарджик, в обект на фирма в с. Мало Конаре, обл. Пазарджик. При нея е било установено нарушение на трудовото законодателство по чл. 61 ал. 1 от Кодекса на труда, а именно липса на сключен трудов договор с един от работниците.  На 1 септември 2021 г. представител на дружеството се е явил в дирекция „Инспекция по труда" в гр. Пазарджик, за да представи документи. Обвиняемият Г.Й., който бил проверяващ инспектор, поискал от представителя на фирмата сумата от 1000 лева, за да не му наложи максималната глоба от 15 000 лева за констатираното трудово нарушение. За искания подкуп е бил подаден сигнал в полицията. Под ръководството на Окръжна прокуратура-Пазарджик е започнало разследване по случая.

На 10 септември 2021 г., обвиняемият Г.Й. е бил задържан в кабинета си в сградата на дирекция „Инспекцията по труда" в гр. Пазарджик след получаване на сумата от 500 лева от поискания подкуп от представител на проверяваната фирма.

По делото се извършват действия по разследването – разпити на свидетели, претърсване и изземване, набавяне на писмени доказателства и др.

Спрямо обвиняемия Г.Й. е взета мярка за неотклонение „Парична гаранция" в размер на 10 000 лева, като същата е съобразена със здравословното му състояние.

Акцията е под надзора на Окръжната прокуратура в Пазарджик и е проведена от сектор "Противодействие на икономическата престъпност" при ОД МВР-Пазарджик.


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ПРОДАВАМ ЕТАЖ ОТ КЪЩА, ЦЕНТЪР, 0878 312 415

ПРОДАВАМ ТРАБАНТ 601, В ДВИЖЕНИЕ, ГАРАЖЕН. 0897 637 010.

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ, 0888 616 438.
Всички