Пазарджик

Биг Брадър и „Сватбата на дребния буржоа“ на театрална сцена

  15.09.2021 11:56             
Биг Брадър и „Сватбата на дребния буржоа“ на театрална сцена

ДКТ „Константин Величков“ с две премиери за началото на новия сезон

Първата асоциация на повечето хора, когато чуят „Биг Брадър“, е световноизвестният риалити формат и това е напълно обяснимо. Но пазарджишкият театър ви кани да се срещнете с истинския Голям брат – на 17 септември на Камерна сцена. Тогава е и премиерата на „Мислопрестъпление. 1984“ по класическия роман на Джордж Оруел, който всъщност е сътворил образа на Биг Брадър. Режисьор на постановката е Десислава Шпатова, сценограф – Марина Райчинова, а на сцената ще излязат актьорите Мартина Пенева, Михаил Рядков, Тодор Кайков и Марио Гълъбов. Те ще ви покажат, че „1984“ е не само унищожителна критика срещу тоталитаризма, но и покъртителен разказ за съвременния човек, за който става все по-невъзможно да опази своята интимност в свръхагресивната ни дигитална среда. В представлението главният герой Уинстън търси спасение в любовта, която обаче винаги е била и най-надеждният метод за подчинение.

Брилянтна ранна пиеса на един от най-големите драматурзи за всички времена е втората премиера на ДКТ „Константин Величков“. На 30 септември на Голяма сцена може да се види „Сватбата на дребния буржоа“ от Бертолт Брехт.

„Млада двойка е събрала на сватбено тържество близки хора. Гостите са поканени да разгледат и новообзаведеното жилище. За да излезе по-евтино на младото семейство,  младоженецът собственоръчно е направил мебелите. Спестяването, неотменно занимание  на хората от еснафските среди, независимо от националността им, е постигнато, само че докато сватбарите  разглеждат жилището, мебелите започват да се разпадат. Тук младият автор построява една драматична ситуация, която по-късно използва и в други пиеси: Гостите, на сватба или друго празненство, подиграват („вземат на мезе“) домакините“, пише драматургът Константин Илиев, който е преводач на текста и един от най-големите познавачи на творчеството на Брехт у нас.

Режисьор на спектакъла е Гаро Ашикян, сценографията е дело на Елена Иванова, а в комедията участват Иво Русев, Йоанна Микова, Елена Замяркова, Елина Чанева, Иля Пепеланов, Георги Керменски, Ива Огнянова, Димитър Терзиев, Васил Ряхов.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ПРОДАВАМ ЕТАЖ ОТ КЪЩА, ЦЕНТЪР, 0878 312 415

ПРОДАВАМ ТРАБАНТ 601, В ДВИЖЕНИЕ, ГАРАЖЕН. 0897 637 010.

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ, 0888 616 438.
Всички