Понеделник, 25 Oct 2021
 
Пазарджик

Биг Брадър и „Сватбата на дребния буржоа“ на театрална сцена

  15.09.2021 11:56             
Биг Брадър и „Сватбата на дребния буржоа“ на театрална сцена

ДКТ „Константин Величков“ с две премиери за началото на новия сезон

Първата асоциация на повечето хора, когато чуят „Биг Брадър“, е световноизвестният риалити формат и това е напълно обяснимо. Но пазарджишкият театър ви кани да се срещнете с истинския Голям брат – на 17 септември на Камерна сцена. Тогава е и премиерата на „Мислопрестъпление. 1984“ по класическия роман на Джордж Оруел, който всъщност е сътворил образа на Биг Брадър. Режисьор на постановката е Десислава Шпатова, сценограф – Марина Райчинова, а на сцената ще излязат актьорите Мартина Пенева, Михаил Рядков, Тодор Кайков и Марио Гълъбов. Те ще ви покажат, че „1984“ е не само унищожителна критика срещу тоталитаризма, но и покъртителен разказ за съвременния човек, за който става все по-невъзможно да опази своята интимност в свръхагресивната ни дигитална среда. В представлението главният герой Уинстън търси спасение в любовта, която обаче винаги е била и най-надеждният метод за подчинение.

Брилянтна ранна пиеса на един от най-големите драматурзи за всички времена е втората премиера на ДКТ „Константин Величков“. На 30 септември на Голяма сцена може да се види „Сватбата на дребния буржоа“ от Бертолт Брехт.

„Млада двойка е събрала на сватбено тържество близки хора. Гостите са поканени да разгледат и новообзаведеното жилище. За да излезе по-евтино на младото семейство,  младоженецът собственоръчно е направил мебелите. Спестяването, неотменно занимание  на хората от еснафските среди, независимо от националността им, е постигнато, само че докато сватбарите  разглеждат жилището, мебелите започват да се разпадат. Тук младият автор построява една драматична ситуация, която по-късно използва и в други пиеси: Гостите, на сватба или друго празненство, подиграват („вземат на мезе“) домакините“, пише драматургът Константин Илиев, който е преводач на текста и един от най-големите познавачи на творчеството на Брехт у нас.

Режисьор на спектакъла е Гаро Ашикян, сценографията е дело на Елена Иванова, а в комедията участват Иво Русев, Йоанна Микова, Елена Замяркова, Елина Чанева, Иля Пепеланов, Георги Керменски, Ива Огнянова, Димитър Терзиев, Васил Ряхов.

(Зн)


Свързани