Други

Сопраното Марена Балинова-Райхл, покорила световните сцени: Велинград има всичкия потенциал да се развие като оперен град

  18.09.2021 06:54             
Сопраното Марена Балинова-Райхл, покорила световните сцени: Велинград има всичкия потенциал да се развие като оперен град

 

Солистката на Японската и Виенската опера Таека Хино пристига буквално след концерт в Токио, а маестро Мауро Аугустини отлага майсторски клас със студенти от Корея

Както "Знаме" писа в миналия брой, тази седмица световноизвестни оперни певци пристигнаха във Велинград за концерта в памет на родения в курорта бас Николай Гяуров. Гостуването им стана факт благодарение на оперната певица Марена Балинова-Райхл.

Тя също е родена във Велинград и е покорила международните сцени. От години живее в чужбина, но заедно със съпруга си д-р Петър Райхл са отдадени на редица обществени каузи у нас. Дългогодишни са например усилията им за възстановяването на два храма - в Ракитово и Паталеница.

Ето как отговори на въпросите на "Знаме" Марена Балинова-Райхл преди концерта:

- Какво е за Вас Николай Гяуров?

- Николай Гяуров е явление. Виждала съм го на живо два пъти, докато бях студентка. Бах на спектаклите му във Виенската опера, когато цялата зала ставаше на крака, за да го аплодира, още преди да е изпял дори един тон. Оркестърът изобщо не можеше да се включи.

Изпитвам преклонение пред този свят за България талант, който е направил толкова много за културата и страната ни. Всеки българин в чужбина е своеобразен посланик на родината. По нас чужденците се ориентират какво представлява нашата държава. Но отговорността на хора като Гяуров е много по-голяма.

А той беше изключителен българин, паметник на най-доброто, което можем да бъдем. Освен това, обичаше много родината си и винаги казваше откъде е. Изключителна личност - и като вярващ християнин, и като творец, и като много добър и ерудиран човек.

Не е имало кътче в света, където да кажа, че съм от България и да не се споменат имената на Гяуров, Борис Христов, Гена Димитрова. Навсякъде ги знаят. А ние у нас и дори в родния му Велинград като че ли не осъзнаваме от каква величина е Гяуров. Затова и направихме този концерт.

А този човек е подарил на НЧ "Отец Паисий" роял. И не само това - за неговата 50-годишнина на същата сцена той е пял заедно с Мирела Френи и Хосе Карерас. Такива певци да долетят във Велинград, за да го уважат!

- Как реагираха музикантите на Вашата покана да пеят в памет на Гяуров?

- Всички приеха с удоволствие. Солистката на Японската и Виенската опера Таека Хино идва във Велинград буквално след спектакъл в Токио. На 11 септември тя лети от Токио за Виена, където каца през нощта, а оттам с първия самолет на 13-и сутринта пристига в България. Това е нещо изключително. Не знам кой друг ще се съгласи да го направи.

Мауро Аугустини е 50 години на сцена. Пее от Япония до Америка. Отлага майсторски клас със студенти от Корея, заминали за Венеция специално заради него, за да участва в нашия концерт. Студентите трябва да го изчакат четири дни.

Мауро Аугустини е пял с Гяуров и ще сподели свои спомени. А ние ще му връчим награда за огромния му принос за оперното изкуство.

Най-добрият Вагнеров певец в света Ерик Халфарсон също щеше да дойде, ако не пееше на 14 вечерта в Мадрид. С него обаче направихме кратък филм, в който той говори за Гяуров. Преведохме го на български език и ще го излъчим по време на спектакъла.

Ще се свържа и с френската легенда Жан Бербие. Двамата с Гяуров са пели много пъти заедно под палката на различни световни диригенти, включително гениалния Херберт фон Караян. В момента тя е в Париж, на 90 години е, чувства се прекрасно. Не успя обаче да дойде заради пандемията.

- Всички ще участват в спектакъла безвъзмездно.

- Да, оказват ни изключителна чест. В чужбина оперните певци обикновено пеят за средства. И то значителни. Това участие е техният поклон към Гяуров.

Не исках да се правят разходи за този концерт. Забелязала съм, че в България се правят прекалено много разходи. За щастие, Велинград откликна на нашата идея. Хотелиери се отзоваха. Други хора също. Доказахме, че и ние, българите, можем да работим ръка за ръка и да се случват хубави неща. Заедно можем да направим наистина много.

- Вие самата участвате в доста благотворителни концерти, четири само при сегашното гостуване.

- Ще кажа само, че правя всичко от сърце и душа. Съпругът ми, немец по произход, също винаги се включва с огромно желание, щом кажа, че ще правя нещо благотворително за България.

- Помагате и на млади местни таланти.

- Правя го, защото не искам да срещат пречките, които аз съм имала в кариерата си. Искам да имат почва и да се развиват.

Ще помоля маестро Аугустини да направи майсторски клас за най-талантливите деца от Велинград. (Италианският баритон е създал уникална методология на преподаване, благодарение на която е запазил гласи си и на завидните 80 години - бел. авт.)

Ще ги чуем и с другите гости преди спектакъла. А ако някой е много талантлив, ще пее заедно с нас като бъдещо лице.

- Важна роля за Вашата кариера изиграва Стоянка Енчева, дългогодишна ръководителка на Школата по пиано към НЧ "Отец Паисий".

- Тя е първата ми учителка по музика. От Пловдив е, но във Велинград са й дали дом. Във Велинград тази талантлива жена възпита изключително много музиканти, между които съм и аз. Буквално ми даде занаята в ръцете.

Безкрайно благодарна съм на Велинград за културата по мое време, преди толкова години. И всичко, което правя, е като моя благодарност към града. Вярвам, че той има всичкия потенциал да се развие като един оперен културен град.

Мария ДЪБОВА

 

 


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

ВЪЗРАСТНА ЖЕНА ТЪРСИ ЖЕНА, КОЯТО ДА ЖИВЕЕ ПРИ НЕЯ НА СИМВОЛИЧЕН НАЕМ, НЕ ЗА ГЛЕДАНЕ, А ЗА КОМПАНИЯ. 0884 223 113

ПРОДАВАМ ЕТАЖ ОТ КЪЩА, ЦЕНТЪР, 0878 312 415
Всички