Понеделник, 06 Дек 2021
 
Други

Сопраното Марена Балинова-Райхл, покорила световните сцени: Велинград има всичкия потенциал да се развие като оперен град

  18.09.2021 06:54             
Сопраното Марена Балинова-Райхл, покорила световните сцени: Велинград има всичкия потенциал да се развие като оперен град

 

Солистката на Японската и Виенската опера Таека Хино пристига буквално след концерт в Токио, а маестро Мауро Аугустини отлага майсторски клас със студенти от Корея

Както "Знаме" писа в миналия брой, тази седмица световноизвестни оперни певци пристигнаха във Велинград за концерта в памет на родения в курорта бас Николай Гяуров. Гостуването им стана факт благодарение на оперната певица Марена Балинова-Райхл.

Тя също е родена във Велинград и е покорила международните сцени. От години живее в чужбина, но заедно със съпруга си д-р Петър Райхл са отдадени на редица обществени каузи у нас. Дългогодишни са например усилията им за възстановяването на два храма - в Ракитово и Паталеница.

Ето как отговори на въпросите на "Знаме" Марена Балинова-Райхл преди концерта:

- Какво е за Вас Николай Гяуров?

- Николай Гяуров е явление. Виждала съм го на живо два пъти, докато бях студентка. Бах на спектаклите му във Виенската опера, когато цялата зала ставаше на крака, за да го аплодира, още преди да е изпял дори един тон. Оркестърът изобщо не можеше да се включи.

Изпитвам преклонение пред този свят за България талант, който е направил толкова много за културата и страната ни. Всеки българин в чужбина е своеобразен посланик на родината. По нас чужденците се ориентират какво представлява нашата държава. Но отговорността на хора като Гяуров е много по-голяма.

А той беше изключителен българин, паметник на най-доброто, което можем да бъдем. Освен това, обичаше много родината си и винаги казваше откъде е. Изключителна личност - и като вярващ християнин, и като творец, и като много добър и ерудиран човек.

Не е имало кътче в света, където да кажа, че съм от България и да не се споменат имената на Гяуров, Борис Христов, Гена Димитрова. Навсякъде ги знаят. А ние у нас и дори в родния му Велинград като че ли не осъзнаваме от каква величина е Гяуров. Затова и направихме този концерт.

А този човек е подарил на НЧ "Отец Паисий" роял. И не само това - за неговата 50-годишнина на същата сцена той е пял заедно с Мирела Френи и Хосе Карерас. Такива певци да долетят във Велинград, за да го уважат!

- Как реагираха музикантите на Вашата покана да пеят в памет на Гяуров?

- Всички приеха с удоволствие. Солистката на Японската и Виенската опера Таека Хино идва във Велинград буквално след спектакъл в Токио. На 11 септември тя лети от Токио за Виена, където каца през нощта, а оттам с първия самолет на 13-и сутринта пристига в България. Това е нещо изключително. Не знам кой друг ще се съгласи да го направи.

Мауро Аугустини е 50 години на сцена. Пее от Япония до Америка. Отлага майсторски клас със студенти от Корея, заминали за Венеция специално заради него, за да участва в нашия концерт. Студентите трябва да го изчакат четири дни.

Мауро Аугустини е пял с Гяуров и ще сподели свои спомени. А ние ще му връчим награда за огромния му принос за оперното изкуство.

Най-добрият Вагнеров певец в света Ерик Халфарсон също щеше да дойде, ако не пееше на 14 вечерта в Мадрид. С него обаче направихме кратък филм, в който той говори за Гяуров. Преведохме го на български език и ще го излъчим по време на спектакъла.

Ще се свържа и с френската легенда Жан Бербие. Двамата с Гяуров са пели много пъти заедно под палката на различни световни диригенти, включително гениалния Херберт фон Караян. В момента тя е в Париж, на 90 години е, чувства се прекрасно. Не успя обаче да дойде заради пандемията.

- Всички ще участват в спектакъла безвъзмездно.

- Да, оказват ни изключителна чест. В чужбина оперните певци обикновено пеят за средства. И то значителни. Това участие е техният поклон към Гяуров.

Не исках да се правят разходи за този концерт. Забелязала съм, че в България се правят прекалено много разходи. За щастие, Велинград откликна на нашата идея. Хотелиери се отзоваха. Други хора също. Доказахме, че и ние, българите, можем да работим ръка за ръка и да се случват хубави неща. Заедно можем да направим наистина много.

- Вие самата участвате в доста благотворителни концерти, четири само при сегашното гостуване.

- Ще кажа само, че правя всичко от сърце и душа. Съпругът ми, немец по произход, също винаги се включва с огромно желание, щом кажа, че ще правя нещо благотворително за България.

- Помагате и на млади местни таланти.

- Правя го, защото не искам да срещат пречките, които аз съм имала в кариерата си. Искам да имат почва и да се развиват.

Ще помоля маестро Аугустини да направи майсторски клас за най-талантливите деца от Велинград. (Италианският баритон е създал уникална методология на преподаване, благодарение на която е запазил гласи си и на завидните 80 години - бел. авт.)

Ще ги чуем и с другите гости преди спектакъла. А ако някой е много талантлив, ще пее заедно с нас като бъдещо лице.

- Важна роля за Вашата кариера изиграва Стоянка Енчева, дългогодишна ръководителка на Школата по пиано към НЧ "Отец Паисий".

- Тя е първата ми учителка по музика. От Пловдив е, но във Велинград са й дали дом. Във Велинград тази талантлива жена възпита изключително много музиканти, между които съм и аз. Буквално ми даде занаята в ръцете.

Безкрайно благодарна съм на Велинград за културата по мое време, преди толкова години. И всичко, което правя, е като моя благодарност към града. Вярвам, че той има всичкия потенциал да се развие като един оперен културен град.

Мария ДЪБОВА

 

 


Свързани