Пазарджик

Първа ли е в България нашата пешеходна зона?

  23.09.2021 06:23             
Първа ли е в България нашата пешеходна зона?

Навършиха се 45 години от създаването на първата пешеходна улица в Пазарджик

Не са много хората, които помнят, че сегашната пешеходна улица „Димитър Петков” беше традиционна пазарджишка улица в най-класическия й вариант. С тротоари, с паваж, по които се движеха многобройните велосипедисти, МПС–та, че и немалко каруци.

Малцина пазарджиклии бяха виждали  пешеходни улици като виенските например. Господин Стоица Вардин, който през 1976 година бе „другарят председател на Градския народен съвет на Пазарджик”, ми сподели тези дни:

- Много хора смятат, че пазарджишката пешеходна улица между Гарнизонния стол и ловния дом на ЛРС „Сокол 1893” е първата в България. Истината е, че първата пешеходна улица, даже улици, бяха направени във Враца. Отидохме, видяхме и решихме да направим и ние пешеходна улица, Бяхме втори в България, това е истината. С изграждането й бе поставено и началото на сегашната пешеходна зона, една от най-големите, най-функционалните и най-красиви в България.

Господин Вардин не иска да си спомня за противниците и критикарите по онова време. „Има ги и сега” - казва той. – „И винаги ще ги има”.

Пишещият тези редове си спомня огромното недоволство на пазарджиклии, когато се премахваше оградата на Градската градина или когато героят на социалистическия труд Костадин Машев като ръководител на града започна строителството на Фонтана и площада пред драматичния театър. Или когато започна строежът на моста между Острова и Зоната на здравето. Думата „огромно” никак не е пресилена.

Но за финал се изкушавам да перифразирам известната мисъл на Тит Флавий така: „Недоволството отлита, създаденото остава".

Михаил ТОДОРОВ


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

ВЪЗРАСТНА ЖЕНА ТЪРСИ ЖЕНА, КОЯТО ДА ЖИВЕЕ ПРИ НЕЯ НА СИМВОЛИЧЕН НАЕМ, НЕ ЗА ГЛЕДАНЕ, А ЗА КОМПАНИЯ. 0884 223 113

ПРОДАВАМ ЕТАЖ ОТ КЪЩА, ЦЕНТЪР, 0878 312 415
Всички