Пазарджик

Народната певица Гергана Дачинова: Музикант сътвори за мен не чешма, а песен

  04.10.2021 12:11             
Народната певица Гергана Дачинова: Музикант сътвори за мен не чешма, а песен

Наскоро тя записа компактдиск, повечето песни в него са от Добровница

ПАЗАРДЖИК. Излезе компактдиск с български народни песни от Пазарджишко в изпълнение на Гергана Дачинова, солистка в ансамбъл „Пазарджик”. Музикалният носител, с тираж 500 екземпляра, съдържа 15 песни, обработка на музикантите от националния ансамбъл по фолклор „Филип Кутев” – Димитър Лавчев и Пейо Пеев (гъдулка) и Костадин Генчев (кавал). Гергана Дачинова е автор на музиката на песента „Тлака се тлачила”, нейни са музиката и текста на „Поле побеляло” и „Я изгрей, звездо”. Ангел Папазов пък е написал текста и музиката на „Литна ли са, Доне ле”. Останалите песни са с текст – народен.

Записите в диска са направени с оркестъра за народна музика на БНР

с диригент Димитър Христов. Издаден е от звукозаписната компания „Музикален свят - МС” с ръководител Мирослав Стоянов, съученик и приятел на Гергана. Албумът ще се разпространява чрез радиото. Ще има и възможност да се продава. Любители на българската народна песен вече го получиха като подарък и много му се радват.

Певческият талант на изпълнителката от пазарджишкото село Добровница е високо оценен от предишния директор на оркестъра Христофор Раданов и от настоящия Димитър Христов. В музикалния архив на БНР се съхраняват

24 песни на Гергана,

записани в периода 1999 – 2016 г. 15 от тях, селектирани от нарочна комисия от оркестъра, присъстват в компактдиска.

- Идеята за диска е от няколко години и цели повече хора да чуят прекрасни образци на народни песни от Пазарджишко – довери певицата.

Тя благодари на композитора и аранжора Димитър Лавчев за шанса да запише първата си песен в радиото. Той чува гласа й на концерт на пазарджишкия ансамбъл в София и й подава ръка да сбъдне мечтата си

да звучи по национална медия. Песните й се чуват в ефира на Радиото цели 22 години.

- Кръстена съм на онази Гергана от „Извора на белоногата”

Ако за Славейковата Гергана от село Бисерче, Харманлийско, везирът изгражда чешма, то музикантът Димитър Лавчев, също от Харманли, сътвори за мен не чешма, а песен. Благодаря му от сърце!

През годините в БНР записвах с продуцентите Красимира Стефанова и Ваня Монова, изключително мили и сърдечни хора. Със спокойствието и професионалното им отношение към това, което правя, се чувствах специална и значима.

Повечето песни в диска са от Добровница. Учих ги от бабите Найда и Енка. Макар да са имали труден живот, те не са спирали да пеят по седенки и по кърища. За Енка, майката на майка ми, в селото се знае, че

жънейки в местността Пловдивския друм, гласът й е стигал до родното й село

Причината за този феномен се крие в магията на звученето на народната песен. Народът е казал: „Господ за всеки своя дар е отредил.” Явно за мен този дар е песента, наследена от двете ми баби Найда и Енка.

В репертоара си имам стотина песни, някои от тях са мои авторски. Навремето жени са знаели по 300 песни, но малко от това богатство е оцеляло до наши дни – изрази съжалението си Гергана Дачинова.

Тя припомни впечатляващ ритуал от далечното минало – ако мома иска да наследи ценен семеен накит,

условието е да изпее също 300 песни, без да повтори нито една от тях

- Тази огромна певческа памет в старите български фамилии се предавала от поколение на поколение.
Певческият ми път беляза първата народна песен „Мома в градина седеше” на Вълчо Иванов – Златният глас на тракийската песен. Научих я от началната си учителка Йорданка Петрова. Шестокласничка вече пеех в детския ансамбъл „Елица” в Пазарджик.

За състава ме откриха в училището тогавашният художествен ръководител на ансамбъл „Пазарджик” Евстати Евстатиев и колегата му Светозар Григоров. Там се срещнах с пазарджишката народна песен и за първи път чух

феноменалното пазарджишко „тресене”

По-късно продължих в музикалното училище в Широка лъка, за него ме подготвиха учителите Карамфила Григорова и Мария Толева. Пред мен се разкри нова красива страница за песента. Завърших в класа на голямата Стефка Кушлева, прекрасен педагог и професионалист. Тя и сестра й Анка определиха пътя ми на творец в областта на музикалното мислене и измеренията, превръщайки песента в качество и мярка. В Музикалното от нас се изискваше да издирваме от родните си места стари песни, да внасяме нещо ново в мелодиката и текстове – поясни певицата.

За нея

думите в народните песни са наредени скъпоценни малки бисерчета

Те будят възхищението й, удивлява се на мъдростта на народа, техният създател. Любимата й песен „Гръмка е гръмнало” започва така:

„Гръмка е гръмнало,

та се е лъснало чак до синьото небе,

до ясната звездица...”

От малка харесва музиката и текстовете на Димитър Янев, които научава от плочата, купена от баща й. Сред тях е и известната песен „Имала  майка едно ми чедо”.

След музикалното училище завършва специалността „Начална училищна педагогика” в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”, но учителството отстъпва пред силата на любовта й към народната песен. Днес с децата я свързва само работата в Школата по изкуства в Пазарджик.

- На 1 септември тази година

отбелязах 31-та година в състава на ансамбъл „Пазарджик”

– от 1990 та и до днес. Щастлива съм, че с колегите там имаме приятелства, обич, надежда и красиви песни. Искам да благодаря на главния художествен ръководител Атанас Чолаков за професионализма му да води формацията към още по-високи творчески върхове, както и за това, че се кипря с носията от село Црънча, собственост на ансамбъла. Цветността и красотата й блестят на корицата на компактдиска. Хубостта й не мога да опиша с думи, тя трябва да се види. Ансамбъл „Пазарджик” е моя съдба и късмет – доволна е Гергана Дачинова.

Тя е майка на двама пораснали синове. Цветан е студент по специалността „Информационно и компютърно инженерство” в Пловдивския университет. По-малкият Атанас сега ще е единайстокласник. Децата обичат песните на мама, не само ги слушат, а някои от тях могат и да запеят, но са избрали свой собствен път за реализация.

- Обичам да пея и у дома, най-вече в кухнята, докато готвя - призна Гергана. – Защото народната музика е голямата ми любов...

Пенка МИХАЙЛОВА


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

ВЪЗРАСТНА ЖЕНА ТЪРСИ ЖЕНА, КОЯТО ДА ЖИВЕЕ ПРИ НЕЯ НА СИМВОЛИЧЕН НАЕМ, НЕ ЗА ГЛЕДАНЕ, А ЗА КОМПАНИЯ. 0884 223 113

ПРОДАВАМ ЕТАЖ ОТ КЪЩА, ЦЕНТЪР, 0878 312 415
Всички