Четвъртък, 09 Дек 2021
 
Регионът

В „Уни Хоспитал“ се поставя трета бустерна доза ваксина срещу COVID-19

  08.10.2021 09:32             
В „Уни Хоспитал“ се поставя трета бустерна доза ваксина срещу COVID-19

ПАНАГЮРИЩЕ. Трета бустер доза ваксина Comirnaty на BioNTech/Pfizer срещу COVID-19 е поставена от имунизационния екип в МБАЛ „Уни Хоспитал“ на 9 души до момента. Магистър фармацевта Владимир Велков – началник на Болничната аптека - е първият, поставил си третата доза ваксина в лечебното заведение. Сред имунизираните са още четирима лекари от болницата, немедицински персонал и граждани.

Реваксинация или бустерна доза се поставя след изминали не по-малко от 180 дни от поставянето на втора доза при двудозовите ваксини и първа – единствена доза при еднодозовите ваксини.

С увеличаващото се разпространение на Делта варианта на SARS-CoV-2, Европейската агенция по лекарствата и Европейският център за превенция и контрол на заболяванията силно препоръчват хората, които нямат противопоказания за ваксинация, но все още не са ваксинирани, своевременно да започнат и завършат препоръчителния ваксинационен курс.
Завършеният ваксинационен курс, с която и да е от одобрените в ЕС/ЕИП ваксини, осигурява високо ниво на защита срещу тежко протичане на заболяването и смърт, причинена от SARS CoV 2, включително варианти като Делта, припомнят от болничното заведение.

(Зн)

 


Свързани