Пазарджик

Ученици подписват договори за добри взаимоотношения

  15.10.2021 10:48             
Ученици подписват договори за добри взаимоотношения

ПАЗАРДЖИК. В страната сигналите за насилие сред учениците зачестяват. Шокиращ случай на дете, изпаднало в кома след побой в училище, имаше само преди няколко дни. Проблемът става все по-наболял и в световен мащаб, включително и заради влиянието, което оказват върху подрастващите, филми, сериали, онлайн платформи и т. н.

На този фон пазарджишки ученици подписват договори за добри взаимоотношения. Тази седмица го направиха учениците от 3„а“ и 3 „б“ класове, с класни ръководители Славяна Ранчева и Катя Божилова. Инициативата е на Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните /МКБППМН/ - Община Пазарджик.

Гост и на двете паралелки беше секретарят на комисията Бисерка Трайкова.

В рамките на дискусията, с фокус взаимоотношенията в училище, г-жа Трайкова разговаря с учениците колко важно е уважението към другия в училище, както и създаването и поддържането на приятна и забавна атмосфера за учене и забавление в училищна среда.

В договорите са заложени следните отговорности на учениците:

1. Показвам уважение с думи и дела към учители и съученици.

2. Говоря мило.

3. Изразявам внимание и благодарност.

4. Честен и искрен съм.

5. Спазвам правилата в класната стая.

6. Помагам и съдействам на всеки свой съученик.

7. Поемам отговорност за своите думи и постъпки.

8. Всеки ден правя поне една добра постъпка, за да бъде светът около мен по-добър.

Учениците и от двата клада отговаряха на въпросите: Какво ме прави добър човек?

Какво ме прави добър приятел?

Беше разиграна интересна игра със следното условие. Единият участник стиска юмрук, а другият има задачата да го накара да отвори длан, като идеята е да се предложат различни варианти за реакция и те да бъдат обсъдени. Децата се обръщаха основно с мили думи и молби един към друг за разрешаване на казуса, но в единият от класовете Корона вирусът попречи на успешния край на заданието, коментира секретарят на комисията г-жа Бисерка Трайкова, която обясни че деца са казали: „Няма да подам ръка, защото в ситуация на епидемия не докосвам дланите на други хора!”.

Договори за добри взаимоотношения ще бъдат предложени на всички ученици в Начално училище „Васил Друмев, съобщи още Бисерка Трайкова. Такива вече са подписани от учениците в четвъртите класове. Г-жа Трайкова обясни още, че до края на годината от МКБППМН ще следят стриктно дали договорите се изпълняват от учениците, къде се срещат трудностите и как те могат да бъдат преодолени.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

ВЪЗРАСТНА ЖЕНА ТЪРСИ ЖЕНА, КОЯТО ДА ЖИВЕЕ ПРИ НЕЯ НА СИМВОЛИЧЕН НАЕМ, НЕ ЗА ГЛЕДАНЕ, А ЗА КОМПАНИЯ. 0884 223 113

ПРОДАВАМ ЕТАЖ ОТ КЪЩА, ЦЕНТЪР, 0878 312 415
Всички