Регионът

Батачанин събира пари за шест икони във възобновен параклис

  20.10.2021 06:17             
Батачанин събира пари за шест икони във възобновен параклис

Старият храм е съживен благодарение на родолюбци в последните 13 години

БАТАК. Търсят се средства за икони във възобновения параклис „Свети Димитър” . Радетел на идеята е Димитър Гърков, който отдавна възстановява стария Божи храм между Батак и Нова махала с помощта на немалко родолюбци.

„От 2007 година, благодарение на личната и безвъзмездна помощ на много хора, „Свети Димитър“ заприлича на храм. Параклисът бе в окаяно състояние, но с труд и желание му се даде нов живот - укрепи се, заздрави се покривът, поставиха се прозорци, измаза се фасадата.  Димитър Узунов и Димитър Тошков направиха тавана вътре, в двора се изгради заслон с помощта на Димитър Тошков, Ангел Чонков, Петър Благоев, Петър Кънев, Александър Гърков, Георги Арванитов, Тодор Гьошев, Петър Климентов, Георги Гюров, Ангел Гюров, Стоян Гърков, Иван Джурков, Иван Гърков и Ангел Гарабитов. Цялата работа в строително - ремонтните дейности бе извършена от Алекси Кръстев и синовете му - Мартин и Венци Кръстеви. Покойният Димитър Хаджиев също много помогна… В началото на 2021 г. Георги Гюров изработи иконостас, който бе поставен в иначе празното помещение на параклиса”, разказва Димитър Гърков. Той се обръща с призив към всички родолюбиви българи за набиране на средства за изрисуването на шест икони, които да бъдат поставени на вече изработения иконостас, за да се оформи видът на храма.

„До този момент нещата се правеха от мен и моето семейство с помощта на приятели и съмишленици. Иконописването на иконостаса е скъпо начинание. За целта са нужни от 12 000-13 500 лева. Цената не е точна, защото при вариант едната от крайните икони да бъде на Баташките мъченици, ще е по-висока заради композицията. На място в параклиса дойде художник с образование и опит, който направи оценка и предложи въпросните цени”, пояснява Димитър.

В храма трябва да има задължителни четири икони по канон и две допълнителни. За двете, които ще са разположени от лявата и дясната страна на иконостаса, батачани споделят своите мнения в социалните мрежи.

+Всяка сума, с която може да допринесете, ще има ефект. При желание има възможност да се откупи икона”, казва ентусиастът. Който иска да научи повече и да се включи в усилията за набиране на средства, може да се свърже с него на тел. 0885 250 326.

Алекси СТАНКОВ


Свързани