Четвъртък, 03 Мар 2022
 
Регионът

Поне 43 души от община Пещера ще ползват патронажна грижа

  19.10.2021 10:03             
Поне 43 души от община Пещера ще ползват патронажна грижа

Понуе 43 души ще ползват услугите на патронажната грижа. Това бе подчертано на 18.10.2021г. в заседателната зала на Община Пещера, когато се проведе встъпителна пресконференция за представяне на проект BG05M9OP001-6.002-0049 „Патронажна грижа + в община Пещера”, процедура чрез директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ BG05M9OP001-6.002 „Патронажна грижа +” на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси 2014-2020г.“

Основната цел на проекта е да се осигури подкрепа чрез предоставяне на патронажни грижи за възрастни хора и лица с увреждания чрез услуги в домашна среда, както и подкрепа за адаптиране на социалните услуги, делегирани от държавата дейности във връзка с разпространението на COVID-19.

С изпълнение на Направление 1: Дейност „Патронажна грижа“ се продължава модела за патронажни грижи в общината за възрастни хора и лица с увреждания, други уязвими групи, включително лица поставени под карантина във връзка с COVID-19, лица от рисковите групи, чрез предоставяне на качествени мобилни, интегрирани здравно-социални услуги в домашна среда. Лицата, на които ще бъде предоставена услугата за периода на проекта са минимум 43.

Предоставянето на услугите се осъществява на база на идентифицирани нужди и специфични потребности на целевата група. Заявяването на доставка на храна, хранителни продукти и продукти от първа необходимост, като лекарства, заплащане на битови сметки, заявяване и получаване на неотложни административни и битови услуги, както и услуги, осигуряващи социални условия на потребителите и предоставянето на здравни услуги, се извършва на предварително обявен телефон в обособен диспечерски център.

Освен достъп до почасови мобилни интегрирани здравно-социални услуги, на потребителите се предоставя психологическа подкрепа и консултиране в съответствие със спецификата на потребности им и техните семейства. В резултат на изпълнението на дейността се подобрява качеството на живот на целевата група, като са създадени условия и е осигурена подкрепа, насочени към ефективно упражняване правото им на независим живот и социално включване, при зачитане на правата им, съобразяване с техните възможности и специфични потребности.

Направление 2: Дейност „Превенция на COVID-19 в социалните услуги, делегирани от държавата дейности“ включва предприемане на мерките по превенция от заразяване с COVID-19 и оказване на подкрепа на социалните услуги, делегирани от държавата дейности – Дневен център за деца и младежи без увреждания, Дневен център за пълнолетни лица с увреждания, Център за настаняване от семеен тип за деца без увреждания и Кризисен център за лица и деца пострадали от насилие. За целта е осигурена трудова заетост на 8 хигиениста за 12 месеца. Създаден е ефективен и работещ механизъм за подсигуряване на базисните потребности и запазване достъпа до социални услуги на уязвими лица, като са въведени мерки по опазване здравето, както на ползвателите на социалните услуги, така и на служителите, които ги предоставят.

 

Безвъзмездната финансова помощ за изпълнение на проекта е в размер на 209 999,18 лева, а за 17.04.2022 г. е планираният край за изпълнение на дейностите.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

ВЪЗРАСТНА ЖЕНА ТЪРСИ ЖЕНА, КОЯТО ДА ЖИВЕЕ ПРИ НЕЯ НА СИМВОЛИЧЕН НАЕМ, НЕ ЗА ГЛЕДАНЕ, А ЗА КОМПАНИЯ. 0884 223 113

ПРОДАВАМ ЕТАЖ ОТ КЪЩА, ЦЕНТЪР, 0878 312 415
Всички