Регионът

Паталеница се гордее и със съвременните си будители

  25.10.2021 06:08             
Паталеница се гордее и със съвременните си будители

Новата история на селото я пишат именно те, доволни са паталенчани

Броени дни преди Деня на будителите – 1 ноември, всички населени места в областта обръщат поглед към своите будители. Тази година читалище „Свети Панталеймон” в Паталеница акцентира върху съвременните будители, защото „новата история на селото я пишат днешните будители”.

Никола Разлоганов, един от първите местни общественици, е пример за всички тях. Той е сред инициаторите за създаването на местното читалище „Свети Панталеймон” през 1909 г. Роден е през 1883 г. и е бил депутат от Шестото велико народно събрание. На

пишеща машина

този човек е написал своите спомени, които и до днес са един от малкото източници на информация за миналото на селото.

Сред съвременните будители се нарежда Никола Колев. Той пристига в Паталеница като млад учител по математика, а впоследствие става директор на училището. Бързо е приет в общността. Местната история силно го интригува и Никола Колев не жали сили да я

популяризира през годините

През 1999 г. приобщава към екипа и режисьора Христо Церовски. Хора като тях, заедно с целия учителски колектив, съхраняват будителския дух в Паталеница.

Христо Церовски създава Шекспировата театрална школа „Петровден” – единствената по рода си у нас. На 1 ноември 2002 г. той е обявен за будител в местната общност.

След смъртта му неговата съпруга Инна Церовска става мениджър на школата. Тя също е дългогодишен партньор на читалището и местните институции, участва активно в културни  мероприятия и проекти.

Друг истински будител е учителят Ангел Ташков. Той е запазил, издирил и съхранил богата информация от миналото  и настоящето на селото. Освен това е създател на

школата по иконопис

в училището.

Димка Божкова също излиза извън рамките на класната стая, като увлича и своите ученици. Подрежда различни етнографски изложби. Сред инициаторите и създателите е на малката музейна сбирка, помещаваща се в сградата на кметството.

Юлиана Пеева пък ръководи многобройните дейности в читалището в продължение на 29 години като негов председател. Принос за работата ѝ, разбира се, имат и

останалите читалищни работници

От тази година председател на читалището е Стоянка Йорданова.

И самодейците към читалището са своеобразни будители на новото време. Става дума за момичетата и момчетата от танцовата формация „Тракийка” – все млади хора с важна роля в културния живот на Паталеница;  участниците в женската фолклорна група; Емил Иванов - ръководител и хореограф на танцова формация „Тракийка”; Георги Вълчинов, който превръща Тодоровден в голям общоселски празник; Лазаринка Морунова, от нея тръгва идеята за възраждането на празника „Сирни заговезни”; Павел Гълъбов, който не спира да популяризира всички исторически и архитектурни обекти в селото; Петър Овчаров, който поддържа страници с актуална информация за историята и настоящето на Паталеница и други.

Просветната дейност в селото не би имала този си облик без

сърцатите дарители

Това са Благо Ставрев, дарил средствата за ремонта на покрива на църквата „Свети Димитър”, както и за различни други дейности; Георги Овчаров, подпомагащ всеки събор и останалите празници, наред с женската фолклорна група и пенсионерския клуб; Лъчезар Ситнов – спомоществувател на танцовата формация „Тракийка”, Иванка Халачева, Валентина Гурлева, Веселка Халачева, които също са опора на пенсионерския клуб; Стоянка Йорданова; Ангел Налбатски (кмет на с. Паталеница) и Кънчо Дерменджийски, които построиха параклиса „Свети Георги”.

- Делата на днешните будители

чертаят пътя ни напред

Те са пример за подражание и гордост – подчертават от читалище „Свети Панталеймон. – Отдаваме голямо значение на будителството в нашата общност. Искрено вярваме, че всеки нейн член може да бъде днешен будител.

Усилието на местната общност да съхрани и да продължи традициите се подкрепят и от Община Пазарджик. Всички институции в селото - кметството, училището, читалището, детската градина, църквата, пенсионерският клуб, работят в хармония в тази посока през годините. Целта е една - заедно да поддържат будителския дух на общността.

Построяването на новата сграда на читалището на мястото на изгорялата през 2006 г. е доказателство за това, че с общи усилия няма невъзможни неща.

- Построяването на новото читалище бе изключително необходимо заради активната дейност на детската театрална школа „Петровден“, както и заради множеството другите самодейни инициативи. А днес залата е огласена с прекрасните празници на децата от ОУ „Константин Величков“, фолклорен състав „Тракийка“, женската певческа група и инициативите на цялата общност.

Мина ГЕОРГИЕВА

 


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

ВЪЗРАСТНА ЖЕНА ТЪРСИ ЖЕНА, КОЯТО ДА ЖИВЕЕ ПРИ НЕЯ НА СИМВОЛИЧЕН НАЕМ, НЕ ЗА ГЛЕДАНЕ, А ЗА КОМПАНИЯ. 0884 223 113

ПРОДАВАМ ЕТАЖ ОТ КЪЩА, ЦЕНТЪР, 0878 312 415
Всички