Пазарджик

Картини в лилаво превземат пространството в галерия „Машев”

  24.10.2021 11:15             
Картини в лилаво превземат пространството в галерия „Машев”

Изложбата уважи министърът на културата Велислав Минеков

ПАЗАРДЖИК. Вече седмица любителите на изобразителното изкуство в галерия „Георги Машев” се докосват до творби в годишна изложба на Представителството на Съюза на българските художници (СБХ) – Пазарджик.

В деня на откриването, 18 октомври, бе отбелязана 60-тата годишнина от създаването на групата на СБХ през 1961 г. Същия ден, в който се почита евангелистът Свети Лука, покровител и патрон на художниците, творците честваха и професионалния си празник.

- В експозицията са представени

14 автора с 37 творби

– живопис, рисунка, колаж, скулптура и декоративни изкуства – поясни председателката на Представителството Маргарита Иванова. – Творбите са на високо художествено ниво, включват разнообразни идеи и изображения.

В доста от картините преобладава виолетовият цвят. Съчетанието между червеното и синьото ражда неговата загадъчност. Червеното е сила и енергия, която се преплита с интелигентността и спокойствието на лилавото. То се среща в легенди, свързва се с бухала, символизиращ

мъдростта и мистиката

Виолетовото носи радостта, достойнството и силата на Сътворението. Колегите, предпочели в картините си да го има този цвят, притежават творческо мислене, бързо възприемат новите различни идеи. Майсторите на четката дълго търсят и съчетават разцветките за доброто поставяне на композициите си – цветово и рисунъчно.

Лилавото се отразява в картините на Манол Панчовки, Петър Бажлеков, Евгения Панчова, Симеон Спиридонов и други. То съществува и в пластиката на скулптора Леон Бабачев. Преобладаването на скромния виолетов цвят е чисто съвпадение и това е любопитното в тазгодишната изложба на Представителството на СБХ – доволна е Маргарита Иванова.

Тричленна комисия в състав Васил Петров, Илия Тончев и Константин Анастасов определиха

най-добрите произведения

на художниците Евгения Панчова, Манол Панчовски, Маргарита Иванова и Спас Киричев. Премиите са от по 450 лева, осигурени от Община Пазарджик. Отличието на СБХ отиде при акад. Симеон Спиридонов – график, живописец, илюстратор, който също получи премия от 450 лева.

Приятна изненада на празника бе министърът на културата Велислав Минеков и заместникът му Пламен Славов. Министър Минеков, чийто корени са от Пазарджик, поздрави художниците с годишнината и им пожела здраве и творческо вдъхновение. Той обеща и по други поводи да посещава града. Каза също така, че докато е служебен министър, ще положи усилия да се увеличи брутният вътрешен продукт с 1%, което ще помогне за развитието на културата и за утвърждаване на нейната национална идентичност. Защото

компромиси в изкуството са недопустими,

категоричен е министърът.

На празника присъстваха и водачът на листата на БСП в Пазарджишкия избирателен район Драгомир Стойнев и председателката на Областния съвет на столетницата Петя Цанкова. Поздравителни адреси изпратиха областният управител Иван Вацев и директорката на Младежкия дом Инна Церовска.

След официалната част присъстващите похапнаха парче торта, както се полага на годишен празник, и пиха по чаша вино за здраве.

Пенка МИХАЙЛОВА


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

ВЪЗРАСТНА ЖЕНА ТЪРСИ ЖЕНА, КОЯТО ДА ЖИВЕЕ ПРИ НЕЯ НА СИМВОЛИЧЕН НАЕМ, НЕ ЗА ГЛЕДАНЕ, А ЗА КОМПАНИЯ. 0884 223 113

ПРОДАВАМ ЕТАЖ ОТ КЪЩА, ЦЕНТЪР, 0878 312 415
Всички