Други

Борислав Геронтиев и Борислав Петров са носителите на Национална литературна награда „Иван Динков“

  28.10.2021 16:21             
Борислав Геронтиев и Борислав Петров са носителите на Национална литературна награда „Иван Динков“
Борислав Петров и Борислав Геронтиев

ПАЗАРДЖИК. Тази година Националната литературна награда “Иван Динков” 2021 се раздели между двама творци: писателят, поет и публицист Борислав Геронтиев и землякът ни – поетът Борислав Петров.

Награди за съпътстващия конкурс се присъждат на:

- Тодор Каракашев - за поезия 

- Милен Спасов - за проза

- Никола Иванов - за критика.

Заради пандемичните ограничения на връчването, което се състоя в Кметска зала на Община Пазарджик,  присъстваха единствено наградените и членовете на журито, сред които е и поетесата Белла Цонева – съпруга на Иван Динков.

Кметът на Пазарджик Тодор Попов приветства интелектуалците и заяви, че за него е чест да засвидетелства пред тях уважението, което изпитва към пишещите хора. „Искам да покажем отново и да дадем знак, че за Община Пазарджик, за мен и за целия ни екип, както и за Общинския съвет тези награди са важни. Щастлив съм, че тази традиция продължава, независимо от предизвикателствата на времето. Пишещите и четящите хора са важните хора за нашата община”, заяви преди връчването на наградите Тодор Попов. Той припомни, че наградата на името на Иван Динков е учредена през 2006 година и се присъжда на всеки три години. Нейни носители до момента са били проф. Светозар Игов – през 2006 г., Белла Цонева и Петко Братинов – през 2009 г., Иван Енев и Никола Иванов – през 2012 г. и Иван Цанев и Пламен Дойнов – през 2016 г.

Кметът на Пазарджик първо връчи съпътстващите награди:  за поезия – на Тодор Каракашев, за проза – на Милен Спасов и за критика – на Никола Иванов. И тази година, както и в предходните две издания, голямата награда за литература на името на Иван Динков се разделя между двама творци.

„Искам да благодаря, и ако е позволено, да ви поздравя за учредяването на тази награда” – с тези думи Борислав Геронтиев се обърна към кмета и продължи: „Не става въпрос само за Иван Динков, а за съхраняването на българската памет, на което Иван Динков посвети живота си. Когато сполучвах, той ме поощряваше, когато не сполучвах – не ми прощаваше. Огромна благодарност изпитвам към него за това, че ме допусна до себе си”.

Борислав Петров беше не по-малко развълнуван:

„При тези камерни обстоятелства, имаме предимството, че се събираме само светли и хубави хора и за мен е чест да бъда сред Вас. Едва ли бих бил тук, ако Община Пазарджик и хората, които ръководят Пазарджик, не работеха за това градът ни да бъде един зелен оазис на духовността сред една разширяваща се пустиня от бездуховност и неграмотност. За нас, които творим тук, това ни дава сили. Аз имах честта в едно интервю по националното радио, където ми зададоха въпроса дали има карантина за поезията да кажа, че не само че няма, а всеки, който се чувства призван да пише и споделя нещо, трябва да е на първа линия и да дава кураж на хората, но той не може да го прави, ако няма чувството за съпричастното и подкрепата на своето родно място. Затова за мен е още по-голяма чест, че получавам тази награда в родния си край, на светло място и че тази награда е на името на Иван Динков”.

Всички наградени отправиха личните си благодарности към Белла Цонева да присъствието ѝ на връчването на наградата.

„Българинът малко трудно се връща в родния край, защото там е най-трудна реализацията, каза Белла Цонева и продължи: И все пак, при толкова чести преврати и превратности  в нашата българска битност,  като че ли родният край е донякъде и прокоба, и спасение. Всичко опира и до това дали е читав човекът, който е поел отговорността за някое дело. Ето сега разбирам, че г-н Хари Харалампиев е начело на Общинския съвет, а за вас, г-н кмете, следя атаките срещу Вас, но вотът, който винаги получавате – на доверие, на сигурност, от българските избиратели тук – това са мерките и теглилките на демокрацията. Колкото за Иван, няма да омръзне да слушам за него. Благодаря на всички, които почитат дарбата си, които ѝ се отдават, които въпреки всичко продължават да я следват, трудно, разбира се. Благодаря на приятелите, на първо място на Никола Иванов – най-преданият и на много други хора, тяхната преданост към Иван е неизменна. Бъдете здрави, робувайте на дарбите си!”.

Своята благодарност към Белла Цонева за това, че е уважила с присъствието си връчването на наградата на името на Иван Динков изказа и кметът Тодор Попов. „Въпреки тези  времена на ненормалност, ние се опитваме да останем нормални и верни на нещата, които са ни съхранили във времето – ортодоксалната вяра, семейството, приятелите, традицията, уважението към талантливите хора на общността. Стремим се да запазваме традициите не само в културата, но и в спорта и считам, че в Пазарджик успяваме и това ни прави различни. Тези неща са ни помогнали да оцеляваме във времето и при много по-тежки ситуации в сравнение със сегашната. Аз съм оптимист, нашият район е раждал и продължава да ражда достойни хора, които ни дават мотивацията и ни показват пътя”, каза още кметът Тодор Попов.

„Държа да засвидетелствам уважението си към всички интелектуалци, номинирани и спечелили националната награда, заяви кметът Тодор Попов при награждаването. За мен и целия ми екип това е важно, защото спазваме традицията, но и показваме нашето отношение към интелектуалния елит на местната ни общност и на България. Затова благодаря на всички, които са допринесли тази награда да я има. Пишещите и четящите хора са важни за нашата община.”

Националната литературна награда "Иван Динков" е израз на признание към паметта на българския поет, писател и почетен гражданин на Пазарджик Иван Динков. Тя се присъжда от Община Пазарджик за творчески постижения в съвременната литература и съществен принос в развитието на българския поетичен и литературен език, както и за   постижения   в   българската   литература   за изследвания върху творчеството на Иван Динков и за популяризирането му. С наградата се удостояват съвременни български   поети,    писатели, литературни критици и изследователи в родната ни литература. Към основната награда “Иван Динков” да се присъждат и съпътстващи награди за поезия,  проза, критика, публицистики предимно за автори  от област Пазарджик.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета

Какво ще празнувате на 14 февруари?


Резултати
Обяви

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

ВЪЗРАСТНА ЖЕНА ТЪРСИ ЖЕНА, КОЯТО ДА ЖИВЕЕ ПРИ НЕЯ НА СИМВОЛИЧЕН НАЕМ, НЕ ЗА ГЛЕДАНЕ, А ЗА КОМПАНИЯ. 0884 223 113

ПРОДАВАМ ЕТАЖ ОТ КЪЩА, ЦЕНТЪР, 0878 312 415
Всички