Други

Наши учители на международна среща в мистична Исландия

  30.10.2021 06:12             
Наши учители на международна среща в мистична Исландия

РЕЙКЯВИК. Трима учители от СУ „Д-р Петър Берон“-Пазарджик заедно с участници от двадесет европейски страни се събраха в зала „Харпа“ на исландската столица.  Те участваха в международна среща от 10 до 16 октомври по проект „ Без английски език - мисия невъзможна“, програма  Еразъм+, Ключова дейност 1. Там те се запознаха с образователната система на Исландия, исландската култура, история и литература. Пенка Тинчева, Станка Пашова и Стоянка Златанова-Илинова посетиха множество средни училища в Рейкявик  и научиха, че да си учител и ученик в Исландия, е въпрос на взаимно уважение, спокойна работна атмосфера, липса на напрежение и стрес както за учениците, така и за учителите.

 Учениците от 12. клас в Исландия не държат матури в края на учебния си процес, а приемът им в университет зависи от усилията, които са положили във втория гимназиален етап на образованието си през последните две или три година на обучението си. Учениците имат задължителни часове, които изучават, но също така имат право и сами да изберат дисциплините и предметите, с които искат да се профилират.

Учителите от СУ „ Д-р Петър Берон“ разбраха, че исландската образователна система е отворена и ненатоварваща учебния процес. Директорите на училищата имат право и да изработят четиридневна учебна програма, като петият ден се дава на ученици и учители за работа по проекти, подготовка и организация на учебния процес от вкъщи. С тази свобода исландската образователна система създава условия за спокойна учебна атмосфера.

Освен, че се запознаха с образователната система на Исландия всички участници разгледаха и множество природни и културни забележителности, като водопада Гълфос, един от най-големите и посещавани в Европа, също така те посетиха ледници, гейзери и Черния плаж в южната част на Исландия. Посещението завърши с презентации на страните, участнички по програма Еразъм +, КД1, за това какво са научили за исландската образователна система и как ще приложат наученото във всяка една от своите страни.

(Зн)

 


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

ВЪЗРАСТНА ЖЕНА ТЪРСИ ЖЕНА, КОЯТО ДА ЖИВЕЕ ПРИ НЕЯ НА СИМВОЛИЧЕН НАЕМ, НЕ ЗА ГЛЕДАНЕ, А ЗА КОМПАНИЯ. 0884 223 113

ПРОДАВАМ ЕТАЖ ОТ КЪЩА, ЦЕНТЪР, 0878 312 415
Всички