Други

Отличничката в Грац Диана Алексова: Дриновската стипендия е инвестиция в бъдещето

  01.11.2021 14:39             
Отличничката в Грац Диана Алексова: Дриновската стипендия е инвестиция в бъдещето
В това е убедена двукратната лауреатка Диана Алексова

Тя съветва младите да избират професии, чиито смисъл и значение осъзнават

ГРАЦ – ПАНАГЮРИЩЕ. Както „Знаме” писа, тази година Диана Дойчева Алексова, студентка в Техническия университет в австрийския град Грац, специалност „Архитектура“, за втори път спечели поименната студентска стипендия „Проф. Марин Дринов“, учредена от Община Панагюрище и „Асарел-Медет” АД за местни студенти, които се обучават във висше учебно заведение в чужбина.

Свързахме се с момичето в Австрия. Ето как отговори тя на нашите въпроси:

- Диана, благодарим ти, че намери време за този разговор. Знаем, че в момента си много заета.

- Така е. В края на магистърската си програма съм. Следващия семестър, т. е. през март, ще започна да подготвям своята дипломна работа. Специалността ми изисква много време и усилия. Работя също така в архитектурно бюро. Почти не разполагам със свободно време.

- Заради какви постижения ти бе присъдена Дриновската стипендия?

- Постиженията ми тази година са главно отличните оценки. Имаме основен предмет, който се нарича „Проектиране“ и се провежда три пъти в три различни семестъра преди дипломната работа. Той е практическата част от следването. За радост, успях да развия два проекта много добре. Имам също така отлични оценки и по други предмети, върху които съм се фокусирала.

- Лауреат си на Дриновската стипендия за втори път. Изненада ли те това? Как те карат да се чувстваш подобни признания?

- До известна степен ме изненада, защото очаквах да има повече кандидати. Като цяло подобни признания ми показват, че вървя по правилния път и усилията ми биват оценени.

Предполагам, че повечето хора не могат да си представят ежедневието на студентите по архитектура в Германия и Австрия, но искам да повторя, че се трудим изключително упорито. За тези, които искат да разработят хубави проекти, няма почивни дни. Усилията не могат да се измерят с точките, които получаваме за предмета. Затова се радвам, че получавам, от една страна - признание, а от друга - необходима финансова подкрепа.

- За какво ще похарчиш материалния стимул?

- Както и миналия път, ще използвам парите за своята издръжка, тъй като невинаги успявам да се издържам напълно. Зависи от натоварването в университета. Или около края на семестъра, или по време на разработката на дипломната ми работа те ще са ми от голяма помощ.

- Вдъхновяват ли те личности като проф. Марин Дринов?

- Да, определено. Проф. Марин Дринов е извървял невероятен житейски път, който днес не бихме могли и да си представим, въпреки че сега е доста по-лесно да учим в чужбина, отколкото е било тогава. Неговата кариера като учител започва в Панагюрище и благодарение на панагюрското население успява да продължи образованието си в Русия и Европа.

Вдъхновява ме и фактът, че такава кауза за помощ на студенти в чужбина е започнала много отдавна и все още съществува в града ни. В крайна сметка това е инвестиция в бъдещето, както доказва и случаят на проф. Марин Дринов, защото той успява да допринесе много за развитието на българския език и образованието, но участва и в така важни за възстановяването на България политически дейности.  

- Различава ли се образованието в Австрия от това у нас?

- За съжаление, не мога да дам точен отговор на този въпрос, защото откакто завърших училище и започнах да следвам в чужбина, нямам пряк досег до образователната система в България. Предполагам, че някои от темите, които се засягат в обучението, се разминават заради различния стандарт на живот и фокуса върху други проблеми.

- Какво ще кажеш на младите хора, които в момента се колебаят дали да се дипломират у нас или зад граница?

- Опитът в чужбина винаги си заслужава, стига да имат цел и мотивация. Важно е да се прецени какви финансови възможности има човек и да се осъзнае, че следването не продължава само пет години, както е по програма. Истината е, че винаги има работа за студенти в чужбина, но трябва да са готови да се справят сами с всичко и да си дадат време да постигнат целите си. Искрено вярвам, че опитът в чужбина ни обогатява като хора и ни прави по-силни.

- Трябва ли човек да е амбициозен?

- Разбира се. Смятам, че всеки трябва да намери професия, чието значение разбира, и която му доставя удоволствие. Ако вършим работата си без желание, в повечето случаи е некачествено и чакаме края на работния ден, но очакваме да получим заплата за дейността си. Така губим не само времето и енергията на работодателите си, а и собственият ни живот се изнизва пред очите ни.

Затова призовавам всички млади хора да изберат нещо, което им харесва и да преследват целта си. Същевременно те трябва и да бъдат ценени от работодателите и колегите си, т. е. не бива да се подценяват и да търпят несправедливо отношение.

- Ще се върнеш ли в България, след като завършиш?

- В момента не мога да съм сигурна какво ще направя по-нататък, но засега харесвам работата си в чужбина. Също така любимият ми чужд език е немският, още откакто започнах да го уча в езиковата гимназия в Пловдив в осми клас. Не бих искала да се разделя с него. Но имам няколко различни идеи за кариерата си, като не знам към коя точно ще се насоча в бъдеще.

- Връщаш ли се често в Панагюрище? Какво обичаш да правиш в родния си град?

- Рядко се прибирам в Панагюрище, но се старая да е за по-дълъг период, защото пътуването от Грац към Панагюрище също отнема доста време. Обикновено си идвам през лятото, когато нямам изпити, както и по Коледа, ако не работя.

Не правя нищо особено, просто се виждам със семейството и роднините си вкъщи или например в парка в центъра. Миналата година не успях да си дойда през зимата, тъй като нямах достатъчно дълга отпуска, а и заради пандемията беше рисковано.

- Как се виждаш след 5 години? А след 10 години? В каква посока смяташ да се развиваш?

- Искам най-вече да съм здрава и да разполагам с повече свободно време. Надявам се да продължа да съм доволна от работата си. След пет години може да съм ръководител на проекти, но може и да реша да надграждам образованието си и да се развивам в по-специализирана област. Може университетът да ми липсва и да преподавам. След десет години пък може да открия собствено бюро, но това с времето ми изглежда все по-нереалистично заради отговорността, която трябва да поема и заради конкуренцията. Честно казано, имам много идеи.

- Имаш ли хобита?

- В момента съм прекалено заета за хобита. При първа възможност се наспивам. Не водя много здравословен начин на живот, тъй като през повечето време съм или на работа, или в университета (дори събота и неделя).

Уча италиански към университета, това е единственото редовно занимание, което не е пряко свързано със специалността ми. Преди години започнах да уча руски. Като цяло езиците ми харесват. Слушам с удоволствие музика на тези езици. Не съм особено запалена по спорта. Но се опитвам да спортувам с една приятелка отвреме навреме. По-мотивиращо е, когато си в компания, особено когато опитваш да правиш неща, които не ти харесват кой знае колко.

Мария ДЪБОВА

 

 


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

ВЪЗРАСТНА ЖЕНА ТЪРСИ ЖЕНА, КОЯТО ДА ЖИВЕЕ ПРИ НЕЯ НА СИМВОЛИЧЕН НАЕМ, НЕ ЗА ГЛЕДАНЕ, А ЗА КОМПАНИЯ. 0884 223 113

ПРОДАВАМ ЕТАЖ ОТ КЪЩА, ЦЕНТЪР, 0878 312 415
Всички