Избори 2021 Регионът

Пазарджишка област е с най-голям земеделски потенциал у нас

  28.10.2021 14:31             
Пазарджишка област е с най-голям земеделски потенциал у нас

Пазарджишка област е сред регионите с най- голям земеделски потенциал у нас – с благоприятен климат, изобилни водни ресурси и стратегическо положение спрямо най-големите консумативни центрове в страната, заяви водачът на листата на ПП „Възраждане” Стоян Таслаков. Равнището на добивите в областта при ябълките е над 2,2 пъти по-високо от средните добиви за страната, при прасковите близо 3,5 пъти, при гроздето - 2 пъти, а при черешите и вишните - над 1,2 пъти. Общините Ракитово и Велинград са единствените в България, в които се отглежда хмел. В районите около Пазарджик и Пловдив се отглежда уникалния български сорт Мавруд. Налице са и добри възможности за развитие на модерно селско стопанство и производство на екологично чисти продукти.

По данни на НСИ цените на придобиване на активи в селското, горското и ловното стопанство в региона закономерно нарастват. Затова не мога да не изпитвам горчиво съжаление всеки път, когато срещна млади и способни българи, напуснали родния си край, за да търсят препитание в чужбина, а в същото време делът на пустеещите земи в рамките на община Пазарджик превишава 8%, с тенденция това да продължи ускорено през следващото десетилетие.

Липсата на качествени продукти (суровини) на пазара и все по-актуалните в публичния дискурс теми за еко и био храните са огромен стимул да се инвестира в земеделски стопанства. Мярка 4.1 от програмата за развитие на селските райони на ЕС осигурява висок процент на съфинансиране на проекти в модерното земеделие. На фона на кризата разходите на потребителите ще бъдат насочени изключително към хранителните потребности. Българското производство на плодове и зеленчуци не успява да задоволи вътрешното търсене и активния износ, а това означава само едно. Възможност. Възможността живелите в областта и напуснали я да се завърнат и инвестирайки в земеделски инициативи, не само да си осигурят достойни доходи, а и да допринесат за развитието на нашия край.

В Пазарджишка област, както и в страната, демографската ситуация през последните 30 години е демографска катастрофа. Само през последните 30 години броят на живеещите у нас е спаднал с повече от 2 милиона души.

„Възраждане” разполага с разработена програма за излизане на страната от демографската катастрофа. Някои от мерките, които предлагаме, са: стимули за завръщане на българските емигранти; привличане на български общности, които да се заселят в България с облекчена процедура по даване на гражданство, земя, жилище и образование; комплект от мерки за повишаване на раждаемостта; комплект от мерки предвиждащи стимулирането на българите да се завърнат по родните си места. В Област Пазарджик чрез развитието на земеделието можем да намалим безработицата и предоставим възможност на хората да се завърнат по родните си земи. България има нужда от всеки българин! Пазарджишка област има нужда от всеки роден и израснал тук.

„Възраждане” има дългосрочна визия за справянето с демографската катастрофа и за развитие на региона, която ще приложим, ако получим доверието на българските граждани с номер 5 в бюлетината на 14 ноември 2021 г.

 

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Платена публикация


Свързани
Последни новини
Анкета

Какво ще празнувате на 14 февруари?


Резултати
Обяви

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

ВЪЗРАСТНА ЖЕНА ТЪРСИ ЖЕНА, КОЯТО ДА ЖИВЕЕ ПРИ НЕЯ НА СИМВОЛИЧЕН НАЕМ, НЕ ЗА ГЛЕДАНЕ, А ЗА КОМПАНИЯ. 0884 223 113

ПРОДАВАМ ЕТАЖ ОТ КЪЩА, ЦЕНТЪР, 0878 312 415
Всички