Понеделник, 31 Яну 2022
 
Регионът

Всяка минута е безценна при инсулт

  29.10.2021 10:39             
Всяка минута е безценна при инсулт
Д-р Цочо Кметски, началник на Отделението по нервни болески в „Уни Хоспитал“

29 октомври – Световен ден за борба с инсулта

През 2021 година 29 октомври – Световният ден за борба с инсулта, преминава под мотото „Всяка минута е безценна“ и се фокусира върху разпознаване на симптомите на инсулта и навременното оказване на адекватна медицинска помощ. Целта на иницативата е още веднъж да се напомни на хората, медицинските специалисти, институциите и медиите за важността на първичната и вторичната профилактика на мозъчносъдовите болести, с което може да се снижи значително смъртността и инвалидизацията.

Д-р Цочо Кметски, началник на Отделението по нервни болески в „Уни Хоспитал“ обяснява, че мозъчният инсулт представлява състояние, което се характеризира с

нарушаване на мозъчната функция

вследствие на нарушения в кръвоснабдяването на мозъка. Тези нарушения могат да се дължат на исхемия (нарушен кръвоток) или хеморагия (кръвоизлив), откъдето инсултите биват два основни вида - исхемичен и хеморагичен.

Най-често срещаните симптоми са „увисване“ на единия устен ъгъл, слабост в едната ръка и/или крака или нарушение в говора, които настъпват вследствие на пареза на съответните крайници. По-редки симптоми са нарушение в зрението, смущение в гълтането, нестабилна походка, световъртеж, гадене и повръщане,

внезапно настъпило силно главоболие,

внезапна обърканост и дезориентация в позната обстановка.

В случай на съмнение за настъпване на мозъчен инсулт и поява на някой от посочените симптоми е необходимо спешно да се позвъни на тел.112 и болният възможно най-бързо да се насочи към най-близкото лечебно заведение, в което се лекуват мозъчни инсулти.

Д-р Кметски подчертава, че най-съвременният метод за лечение на острите исхемични нарушения на мозъчното кръвообращение е извършването на

тромболиза,

която дава възможност за отпушване на тромбозиралия съд, водейки до възстановяване на кръвообращението и значително редуциране на настъпилия неврологичен дефицит.

Основния проблем е, че т.нар. „терапевтичен прозорец“ за извършване на тромболиза е от 4,5 часа от настъпването на първите симптоми на исхемичния мозъчен инсулт.

Редовното проследяване на артериалното налягане, на кръвната захар, на хорестерола, здравословният начин на живот – с нормална физическа активност и без наднормено тегло, са част от стъпките, които помагат, за да бъде предотвратен мозъчния инсулт.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета

Какво ще празнувате на 14 февруари?


Резултати
Обяви

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

ВЪЗРАСТНА ЖЕНА ТЪРСИ ЖЕНА, КОЯТО ДА ЖИВЕЕ ПРИ НЕЯ НА СИМВОЛИЧЕН НАЕМ, НЕ ЗА ГЛЕДАНЕ, А ЗА КОМПАНИЯ. 0884 223 113

ПРОДАВАМ ЕТАЖ ОТ КЪЩА, ЦЕНТЪР, 0878 312 415
Всички