Регионът

Във ВУИ-Ракитово представиха и съвременни будители на празника

  02.11.2021 14:32             
Във ВУИ-Ракитово представиха и съвременни будители на празника

Поради особеностите на статута на училището и на училищния режим обучението във ВУИ „Ангел Узунов” – Ракитово е присъствено. Това дава възможност да се отбележи по подобаващ начин Деня на Будителите. С подготовката на програмата се заема социалният работник г-жа Гери, подпомагана от учителя Свилен Топчиев. Акцентът е поставен върху популяризирането на значението и смисъла на делото на народните будители. Това се налага, защото в училището има много нови момчета, част от които въобще не знаят какво означава думата „будител”.

Отговорността да бъдат водещи на програмата за тържеството се поема от опитните Гюлдуван Николов – ХІІ клас и Милен Илиянов – ІХ клас. Те са излизали пред публика и държането им е естествено. Сами се справят с текста. Затрудняват ги само някои архаични думи и имената на някои възрожденски будители.

Задачата да покажат смисъла на делото на будителите се пада на Димитър Стефанов – ХІ клас и Никола Донев – VІІІ клас. Митко е участвал в училищни програми, но Никола е нов и за първи път излиза на живо пред публика. Но той има хубав плътен глас и добро произношение, което веднага му дава предимство и това го успокоява.

Г-жа Гери предлага да се представят и съвременните училищни будители. Това са бившият директор и патрон на ВУИ – Ракитово от 1999 г. Ангел Узунов и дългогодишният преподавател по литература Милош Зяпков, на името на когото от 2008 г. е учредена Национална литературна награда. Животът и делото на двамата е представен с текст от техния приятел, колега учител, съмишленик и също съвременен ракитовски будител Димитър Ташев. Текстът за Ангел Узунов чете Александър Митев – Х клас, който среща трудности с произношението на някои по-сложни думи. Но Алекс проявява характер, много пъти повтаря трудните думи: „впечатляващото”, „педагози”, „новатор”, „педагогическа поема”, „общински съвет” и други. Постепенно дикцията и произношението се нормализират и трудният текст става разбираем за слушателите. Велизар Цанков – ІХ клас се справя по-лесно с текста за Милош Зяпков, защото има по-богат речник и по-добра четивна техника.

Върхът на програмата е участието на Бони Златев – V клас и Николай  Смаилов – ХІ клас. Николай рецитира вдъхновено стиховете на Борислав Ганчев „От зима до есен с усмивка и песен”. Той получава бурни аплодисменти от децата, от присъстващите служители и педагози от ВУИ. Добре се представя и Бони, който рецитира популярните стихове на Ангелина Жекова:

„ … Да се знае, да се помни,

че България е жива!

На будителите скромни

българинът китка свива”.

Програмата се изпълнява в голямото междучасие на 29 октомври 2021 г. пред общежитието и столовата на училището, защото утринта е хладна, а там е слънчево и топло. Мястото е добро, защото участниците могат да застанат амфитеатрално, има пространство за националното знаме и знамето на училището, както и за портрета на патрона Ангел Узунов.  От училищната тонколона още дълго звучат из целия училищен двор празнични възрожденски мелодии.

Любомир ЛАЛЕВ – VІІ клас,

Свилен ТОПЧИЕВ - учител


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

ВЪЗРАСТНА ЖЕНА ТЪРСИ ЖЕНА, КОЯТО ДА ЖИВЕЕ ПРИ НЕЯ НА СИМВОЛИЧЕН НАЕМ, НЕ ЗА ГЛЕДАНЕ, А ЗА КОМПАНИЯ. 0884 223 113

ПРОДАВАМ ЕТАЖ ОТ КЪЩА, ЦЕНТЪР, 0878 312 415
Всички