Регионът

Историческият музей с проект, изцяло финансиран от Министерството на културата

  03.11.2021 13:07             
Историческият музей с проект, изцяло финансиран от Министерството на културата

СТРЕЛЧА. От Историческия муцей в общинския град се похвалиха, че е завършило изпълнението на проекта на Исторически музей – Стрелча „Оборудване на фондохранилища“ с пълно финансиране от Министерство на културата, с обща стойност от 13 865, 00 лева.

Проектът  е одобрен по обявената сесия за финансиране на проекти в областта на движимото културно наследство и визуалните изкуства за 2021 г. на тема 1: „Дейности по опазване на движимото културно наследство в музеите и художествените галерии“.

Чрез настоящия проект музеят оборудва хранилищата си със стелажи, които са проектирани персонално за всяко едно помещение и са съобразени с фондовете, които се съхраняват в него.  Стелажите са удобни, практични и най-важното, осигуряват достатъчна площ за движимите културни ценности, като по този начин се използва максимално пространството на хранилището.

Закупените щендери осигуряват правилното съхранение на тъканите, а кутиите за транспортиране и съхранение служат за предпазване на крехките движими културни ценности. Осигурена е нормална и ефективна работна среда за уредниците с помощта на сгъваеми маси и столове, предвид малкото пространство. Помещенията са снабдени с влагомери и влагоуловители.

Оптимизирането на хранилищата осигури правилното съхранение  и удобство при подреждането на оригиналните културни ценности, което гарантира тяхната безопасност и запазването им за дълъг период от време.

Създаването на условия за опазване и съхранение на музейните културни ценности е първостепенна задача за музея. Цялата дейност на институцията се базира на музейните фондове, затова е важно те да бъдат съхранени и опазени за идните поколения. С реализирането на този проект фондохранилищата вече отговарят на съвременните изисквания съгласно ЗКН и Наредба № Н-6 за формиране, управление и идентификация на музейните фондове.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета

Какво ще празнувате на 14 февруари?


Резултати
Обяви

ВЪЗРАСТНА ЖЕНА ТЪРСИ ЖЕНА, КОЯТО ДА ЖИВЕЕ С НЕЯ БЕЗ НАЕМ СРЕЩУ ГЛЕДАНЕ. 0884 223 113

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

ДАВАМ БОКСОНИЕРА ПОД НАЕМ – ЦЕНТЪР. 0877 122 337
Всички