Понеделник, 21 Фев 2022
 
Регионът

Историческият музей с проект, изцяло финансиран от Министерството на културата

  03.11.2021 13:07             
Историческият музей с проект, изцяло финансиран от Министерството на културата

СТРЕЛЧА. От Историческия муцей в общинския град се похвалиха, че е завършило изпълнението на проекта на Исторически музей – Стрелча „Оборудване на фондохранилища“ с пълно финансиране от Министерство на културата, с обща стойност от 13 865, 00 лева.

Проектът  е одобрен по обявената сесия за финансиране на проекти в областта на движимото културно наследство и визуалните изкуства за 2021 г. на тема 1: „Дейности по опазване на движимото културно наследство в музеите и художествените галерии“.

Чрез настоящия проект музеят оборудва хранилищата си със стелажи, които са проектирани персонално за всяко едно помещение и са съобразени с фондовете, които се съхраняват в него.  Стелажите са удобни, практични и най-важното, осигуряват достатъчна площ за движимите културни ценности, като по този начин се използва максимално пространството на хранилището.

Закупените щендери осигуряват правилното съхранение на тъканите, а кутиите за транспортиране и съхранение служат за предпазване на крехките движими културни ценности. Осигурена е нормална и ефективна работна среда за уредниците с помощта на сгъваеми маси и столове, предвид малкото пространство. Помещенията са снабдени с влагомери и влагоуловители.

Оптимизирането на хранилищата осигури правилното съхранение  и удобство при подреждането на оригиналните културни ценности, което гарантира тяхната безопасност и запазването им за дълъг период от време.

Създаването на условия за опазване и съхранение на музейните културни ценности е първостепенна задача за музея. Цялата дейност на институцията се базира на музейните фондове, затова е важно те да бъдат съхранени и опазени за идните поколения. С реализирането на този проект фондохранилищата вече отговарят на съвременните изисквания съгласно ЗКН и Наредба № Н-6 за формиране, управление и идентификация на музейните фондове.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

ВЪЗРАСТНА ЖЕНА ТЪРСИ ЖЕНА, КОЯТО ДА ЖИВЕЕ ПРИ НЕЯ НА СИМВОЛИЧЕН НАЕМ, НЕ ЗА ГЛЕДАНЕ, А ЗА КОМПАНИЯ. 0884 223 113

ПРОДАВАМ ЕТАЖ ОТ КЪЩА, ЦЕНТЪР, 0878 312 415
Всички