Регионът

Батачани пътуват на стоп до Пещера за лекарства по Здравна каса

  10.11.2021 06:31             
Батачани пътуват на стоп до Пещера за лекарства по Здравна каса

Финансови затруднения спират аптеки да работят с РЗОК

БАТАК. Аптеките у нас никнат като гъби. Особено в големите градове. За тях се намират и пациенти. Изборът откъде да си купят лекарствата на свободни цени или по Здравна каса,  решават самите болни.

В малките населени места това не е така. Там пациентите по Касата са малко, а финансовите средства на аптеките – ограничени. Което създава проблеми за нуждаещите се от безплатни или по-евтини илачи.

За такъв проблем в „Знаме” сигнализираха жители на родопския град. Аптеките са две, но нито една от тях няма сключен договор с Районната здравноосигурителна каса (РЗОК) - Пазарджик. Пещера е мястото за изпълнение на рецепти с безплатни и частично платени лекарства.

До града възрастните хора пътуват най-често на стоп поради липса на транспорт

По-тежко болните пък пращат социалните си асистенти, които ги обслужват, да купят пак на стоп медикаментите или да ползват частен превоз. Те завиждат на турските си земляци от Нова махала, които пък редовно пътуват до Одрин, за да си пазаруват лекарства, завиждат и на съгражданите си от по-големите населени места, за които лекарства от Касата не са проблем.

- Причините да прекратим договора с РЗОК в Пазарджик през 2018 г. са чисто финансови – поясни фармацевтката София Балинова, собственичка на една от аптеките в Батак. – Купените от доставчика скъпоструващи лекарства с наши средства Касата ги заплаща след 30 дни. Оборотът ни е ограничен и не можем да заделяме необходимите за това пари.

Има дни, в които сумата от оборота е 50-60 лева

Те не стигат за нищо, защото плащаме ток, наем, софтуер. Една опаковка инсулин може да струва 200 лева, те трябва да са в касата, преди пациентът да го е потърсил.

Друг проблем е липсата на фармацевти. Обмисляхме дали да затворим аптеката, но решихме на добра воля да обслужваме хората с най-необходимите лекарства. Разбираме ги и им съчувстваме, но

нека държавата да помогне

за решаване на неудобствата, за които говорим – призова София Балинова.

Още разяснения по темата даде Анжела Мизова, зам.-председател на Управителния съвет на Българския фармацевтичен съюз (БФС). Тя потвърди проблема с изплащаната след месец сума от Касата. И го определи като „наливане от пусто в празно”.

- Аптеки без свободни пари

не могат да си позволят да работят с Касата. Макар че тя не отказва сключване на договори при определени по нормативните уредби правила. При работа с Касата не може да се говори за печалба. За изцяло платените лекарства аптеките не получават никаква надценка. За обслужена рецепта за тях се полага такса от 2 лева с ДДС, т. е. 1.66 лева. Те са капка в морето. За радост, във вторник (2 ноември 2021 г.), на заседание на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), таксата от 2 лева се повиши на 4 лева за въпросните лекарства. За това се подписа меморандум между Българския фармацевтичен съюз и НЗОК. Според документа се въвежда нова такса в размер на 10 лева за обслужване на електронни КОВИД-рецепти за безплатни лекарства за лечение на пациенти. Промяната е по искане на организацията ни. Очаква се решението да се публикува в Държавен вестник и да влезе в сила.

Частично платените медикаменти са с нормална надценка

При грешки в рецепти от Касата и ако по някакъв начин не е платена сумата, това остава за наша сметка. Този риск също е причина колеги да не търсят Касата.

Огромен проблем е липсата на аптекари в по-малките градове, особено в селата. И да се намерят, не получават адекватно заплащане, каквото им се полага, убедена е Анжела Мизова.

Тя допълни, че Българският фармацевтичен съюз предлага

да се въведе такса и за Ковид рецептите,

заради риска при обслужване на болни от вируса пациенти, който е ежедневие от началото на пандемията.

- Оттогава досега подкрепа от държавата няма, макар и ние да сме на първа линия. Единствената привилегия за аптекарите бе за включването ни в списъка за ваксиниране с първата група.

Имаме и друго изискване – технически да се подготви електронна среда за изписване на рецепти за

недопускане в лекарския софтуер да излизат грешно написани рецепти

Грешките обикновено са за сметка на аптеката.

По тези и други въпроси представители на съсловната организация са разговаряли и с президента Румен Радев.

В заключение Анжела Мизова каза:

- За да има аптеки в малките населени места, се изисква дългосрочна политика, а не да се разчита само на капризите на пазара. Докато не се решат проблемите, все ще има

хора, поставени в неравностойно положение,

като тези в Батак.

Директорката на РЗОК – Пазарджик Виолета Тодорова припомни, че аптеките сключват договор с Касата само по тяхно желание и при определени условия.

- Не познавам колегите от Батак, най-вероятно имат малко пациенти, обслужвани по Касата, което ги затруднява да работят с нас. Дистрибуторите на лекарства дават 30 дни отсрочка за заплащане на лекарства след доставката им, което улеснява аптеките. Касата след отчитането им възстановява сумата за тях след 30 дни, увери г-жа Тодорова.

Тя покани колежката си от Батак София Балинова на среща за разговор по темите, предмет на публикацията – „За” и „Против” договори със Здравната каса.

Пенка МИХАЙЛОВА


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

ВЪЗРАСТНА ЖЕНА ТЪРСИ ЖЕНА, КОЯТО ДА ЖИВЕЕ ПРИ НЕЯ НА СИМВОЛИЧЕН НАЕМ, НЕ ЗА ГЛЕДАНЕ, А ЗА КОМПАНИЯ. 0884 223 113

ПРОДАВАМ ЕТАЖ ОТ КЪЩА, ЦЕНТЪР, 0878 312 415
Всички