Други

За 10-и ноември, идеалите и взели-далите

  10.11.2021 07:39             
За 10-и ноември, идеалите и взели-далите

Прахът на забравата неумолимо се наслагва  върху датата 10 ноември 1989 година, събудила въжделенията на милиони българи. Да, 20-30-годишните нямат спомен и представа ,,какъв живот живяхме ний” преди и след началото на прехода. В ежедневието на 70-80-годишните прежните блянове и идеали се губят някъде между добавките към пенсиите, цените на лекарствата, пандемията, ваксинацията и песните на Лили Иванова. Вече никой не умува дори над въпроса на въпросите: „Какво загубихме и какво спечелихме?". Рядко някой ще се сети да попита гръмогласно като вечния дисидент Стефан Цанев: "А какво стана с идеалите?". Несведущите ще се чудят за какви идеали става въпрос. Тарикатите набързо ще вметнат: "Разни хора, разни идеали", без да се задълбочават по същество. Историческите реалии доказват, че след 9 септември 1944-та и след 10 ноември 1989 година идеалистите си оправиха живота материално, а материалистите се оправиха идеално. Идеалите в началото на ХХ век повсеместно служат за прикритие на лични, партийни, имперски или корпоративни интереси. Навсякъде, накъдето и да се обърнеш, се размахват лъжици вместо да се развяват знамена. Актуалните каузи на патриотизма, атлантизма, русофобията, американофилството, опазване на природата и живота на кучетата са превърнати в най-банален бизнес, наричан за кратко - далавера. Хумористът М. Милев в тази връзка казваше: "Няма вече идеали, има само взели-дали".

Радостно е, че има все повече хора, които днес правят пари от всичко. Станали са като митичния цар Мидас, надарен от бог Аполон да превръща в злато всичко, до което се докосне. Български богове на прехода предпочитат да докосват предимно необезпечени кредити, червени куфарчета, еврофондове, субсидии, държавни поръчки без конкурс,  наркотици, алкохоли, цигари и някои деликатни услуги. Не бива да им завиждаме, защото не сме като тях. Роденият в Пазарджик журналист и хуморист Райко Алексиев твърдеше преди 80 години, че късметът е доказано сляп и несправедлив. Перифразирана, известната народна мъдрост днес гласи: „Роди ме, майко, с късмет, па ме хвърли в някоя държава с дефицити и политическа криза”. Исторически, практически и логически погледнато, дните на промените винаги са  светли дати за едни и черни дни за други. Така е от памтивека. Каръците вечно са потънали в черни мисли, в очакване да дойде светло бъдеще. Чакали да им дойде времето, докато се усетят, че времето им е минало.

Идват избори и всички са в очакване, особено тези, които не гласуват. Преди да забравим потънали в злобата на деня, нека отново да попитаме велегласно: "Какво стана с идеалите?"

Михаил ТОДОРОВ


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

ВЪЗРАСТНА ЖЕНА ТЪРСИ ЖЕНА, КОЯТО ДА ЖИВЕЕ ПРИ НЕЯ НА СИМВОЛИЧЕН НАЕМ, НЕ ЗА ГЛЕДАНЕ, А ЗА КОМПАНИЯ. 0884 223 113

ПРОДАВАМ ЕТАЖ ОТ КЪЩА, ЦЕНТЪР, 0878 312 415
Всички