Избори 2021 Регионът

ПП ”Има такъв народ”: В Пазарджик все още има граждански дух, време е да сменим модела!

  08.11.2021 15:54             
ПП ”Има такъв народ”: В Пазарджик все още има граждански дух, време е да сменим модела!

Днес на въпроси на медиите на брифинг в Пазарджик отговаряха водачът на листата на „Има такъв народ” в 13-и МИР-Пазарджик журналистът Станислав Балабанов, адвокат Андрей Михайлов (и двамата - депутати в 45-о и 46-то Народно събрание, където адвокат Михайлов бе председател на Комисията по правни въпроси) и адвокат Тинко Василев – областен координатор на политическата партия.

Те признаха, че най-често задаваният въпрос към тях е бил защо не са участвали в съставянето на кабинет.

„Хората виждат какво се случва по медиите, а не в кулоарите на парламента и по време на преговорите между политическите формации. Не очаквахме да се сблъскаме вътре с такова лицемерие. Хора, с които сме се разбрали какво ще правим, само след светването на камерите стават други хора и се държат по коренно различен начин и говорят обратното”, заяви Станислав Балабанов. „Още в 45-то Народно събрание даже Бойко Борисов ни призоваваше да направим кабинет: „Разполагайте със сто шАйсе и пет депутати – ще ви дам десет депутати”, ако го цитирам правилно. Но ние знаехме, че ако съставим кабинет на малцинството, щяха да ни задушат, както ГЕРБ са правили с много политически партии в годините. В 46-я парламент като първа политическа сила бяхме готови да поемем цялата отговорност и постъпихме максимално отговорно, макар и с 65 депутати предложихме кабинет, дори два, по време на преговорите с естествените ни партньори.

Но вината за несъставянето на кабинет не е в нас, а в един конкретен човек

Той се казва Христо Иванов. Иначе по време на преговорите имахме безапелационно съгласие на партиите в почти всички сектори. Но една сутрин г-н Иванов прочете една декларация от трибуната на парламента, която изуми дори неговите съпартийци. Тази декларация взриви отношенията ни. После се прокраднаха едни твърдения, че зад нас стои „дългата ръка на ДПС” – ние говорехме свободно единствено от нашата телевизия „7/8”, докато тези хора (от „Демократична България”) имат определен ресурс и доста медийни сайтове зад гърба си. При това положение човек се губи в превода, но ние бяхме най-истинските в парламента. На моменти бяхме агресивно-директни, на моменти наивно-директни, но бяхме истински. Може би поднесената по този начин истина не се приема така в обществото, колкото поднесената лъжа с усмивка. Сега ще бъдем много по-практични и диалогични, за да имаме правителство – не съглашенско правителство, а експертно правителство с един отбор, всеки от които професионалист в своята област”, каза Балабанов. „Ако трябва да назовете експерт от дадена политическа партия, едва ли ще се сетите. Докато при нас има експерти. Актуализацията на бюджета нямаше да се случи, ако не бяха личности като нашия експерт Любомир Каримански. Правите ли разлика между Ива Митева и Татяна Дончева или Цвета Караянчева? Или Анди (адвокат Андрей Михайлов), който бе подложен на страшен натиск като председател на комисията по правни въпроси в парламента. Когато там идваше главният прокурор, Христо Иванов, който от площада призоваваше за оставка на Гешев, не се престраши да дойде и да зададе въпроси, но Анди бе там и носеше на гръб цялата комисия.

Адвокат Михайлов на свой ред коментира:

„По-добре да ви зашлевят с истината, отколкото да ви целуват с лъжа.

В предходния парламент се случи целувката на лъжата. Но важни са следващите стъпки. Предстои формирането на 47-то Народно събрание. Там трябва да сме отворени и диалогични. Винаги сме били такива. Не всички приемаха това, че бяхме до болка откровени. Вчера бях на среща с избиратели. Те разбират какво се случи. Ще сме много по-прагматични и много по-отворени, ще направим всичко възможно да има правителство. Имахме пълно разбирателство по темата за съдебна власт. Но няколко дни по-късно нещо се счупи. Нямаме разлики във вижданията си и в този момент – това е добра основа за отскок.

Адвокат Тинко Василев заяви: „При срещите ни хората сочеха

модела на управление на общината като един умален модел на държавата

Сочеха и поведението на кмета. Когато се налага да изчистиш името си от съмнение за някакви нарушения, е недопустимо да използваш юридически похвати за избягване на отговорност. Затова областното ръководство на партия „Има такъв народ” излезе с позиция и ние бяхме първата политическа сила, която поиска оставката на кмета Тодор Попов. При срещите с хората виждаме, че гражданският дух още е налице, което е радващо. Те не са се свили в черупката си и проявяват гражданско съзнание. С хората с такова гражданско съзнание гледаме в една посока”, каза адвокат Василев.

„Посрещането на Бойко Борисов с черната джипка в Пазарджик остава емблематично

в историята след това на Тодор Живков. За първи път политически лидер бива посрещнат по този начин в иначе свободен град като Пазарджик – от кмета и от някакъв човечец, коото бе охрана в кметството – с козируване и обръщението „Г-н генерал!...” Това не трябва да забравяме”, коментира Станислав Балабанов. Той припомни, че „Ива такъв народ” е единствената партия, която си е удържала думата. „С нашия екип и Слави в една национална телевизия преди години реализирахме едно предаване и много от тогавашните „нови” политически формации сядаха на диванчето и казваха: „Не, с ГЕРБ не! С ДПС не!” И хоп! След деня на изборите се прегръщаха. Помним и Реформаторския блок, и патриотите… Ние сме много по-различни. Да, плащаме си цената, че сме различни. Че сме истински. Но промяната е дълъг процес. Сега има много кризи, които са надпартийни – и КОВИД-кризата, и икономическата криза, и цените на тока, са от компетенциите на експертни групи, а не на служебния кабинет”, заяви Балабанов. И попита може ли преди ден всички да видят

колко гнусно се е крало от нашите пари чрез строителството на автомагистрала „Хемус”

и да останат пасивни. „Само едно такова нещо трябва в една нормална демократична държава да ги изтрие като политическа формация. В чували над 60 милиона лева и то от един лот! В чували са ги крали тези пари! И то са ги крали по най-елементарния начин – не са си правили труда да ги крадат интелигентно,защото са си мислели, че са недосегаеми. Срещу това се изправяме ние! Това е послание към Христо Иванов, и към ПП „Продължаваме промяната”, и към всички, които си мислят, че е нужна промяна. Самоизяждането между нас само ще успокои човека от Банкя”, заяви Балабанов.

Според него и колегите му,

социолозите и този път няма да познаят изборните резултати

„В предишните два избора за парламент социологическите агенции почти не познават. Социолозите не познават и в последните години. Те прогнозираха победа за Цецка Цачева на президентските избори, някои от тях – на първия тур, отписвайки Румен Радев. Що се отнася до „Има такъв народ” за изборите за 45-я парламент на 4 април социолозите ни отреждаха трето-четвърто място, а ние станахме втори. На следващите избори на 11 юли казваха, че ще сме втори-трети, без да сме фактор - а ние станахме първи. Така че вярваме повече на хората, отколкото на социолозите. Да не забравяме, че социолозите не питат българите в чужбина. Но дори да приемем, че ГЕРБ наистина е първа политическа сила, това е срамно и унизително за българския народ. Много бързо се забравиха кюлчетата, нощните шкафчета, голият ни премиер, който спи с пистолет на нощното шкафче. Компрометираният модел на ГЕРБ и ДПС. Но дори ГЕРБ да стане първа политическа сила, много силно се надявам партиите, които се припознаха като партии на промяната да изолират и ГЕРБ, и ДПС.

Това е нашата червена линия, която поставяме

Някои политически формации умишлено оставят отворена вратата за преговори, но е много важно да не се допусне връщането на модела на управление на ГЕРБ и ДПС. Аз умишлено за трети път съм водач на листата в Пазарджик. За да се види, че има млади и необременени хора, които са се изправили срещу този модел. Защото Пазарджик е много тежък регион откъм политически фактори от този модел, които са използвали гласоподавателите, за да се овластят. Делян Пеевски беше депутат оттук дълги години, сега Йордан Цонев. Да не говоря за кадрите на ГЕРБ, които използват Пазарджик по този начин. Хората трябва да знаят, че съм просто инструмент, за да свършим работа в Народното събрание в името на гражданите. Искаме да сменим модела, а не Делян Пеевски с някой друг олигарх. Още с края на 46-я парламент

нашият лидер Слави Трифонов използва думата „смирение” като послание

Това не значи, че те трябва да дойдат с наведени глави, а ние да им дадем кабинет с определени министри, с който те да се съобразяват. Напротив. Смирението означава всички да си извадят поуките и да седнем в името на това да работим заедно по конкретни програми, които да вкарат държавата в нов коридор. Програми, които да контролират кризата, включително и с европейските средства, които очакваме”, каза Станислав Балабанов и призова хората на 14 ноември да излязат без страх и да направят своя свободен и информиран избор. И цитира слепия герой на Ал Пачино от филма „Усещане за жена”, който казва, че най-страшното нещо е ампутираният човешки дух и за него няма протези.

Платена публикация

 


Свързани
Последни новини
Анкета

Какво ще празнувате на 14 февруари?


Резултати
Обяви

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

ВЪЗРАСТНА ЖЕНА ТЪРСИ ЖЕНА, КОЯТО ДА ЖИВЕЕ ПРИ НЕЯ НА СИМВОЛИЧЕН НАЕМ, НЕ ЗА ГЛЕДАНЕ, А ЗА КОМПАНИЯ. 0884 223 113

ПРОДАВАМ ЕТАЖ ОТ КЪЩА, ЦЕНТЪР, 0878 312 415
Всички