Регионът

Три дни продължи втората Нощ на прилепите в НПГГС „Христо Ботев“

  13.11.2021 08:25             
Три дни продължи втората Нощ на прилепите в НПГГС „Христо Ботев“

ВЕЛИНГРАД. 25-ото честване на Международната нощ на прилепите в Европа продължи три дни в НПГГС „Христо Ботев“. За втора поредна година националната гимназия се включи активно в международната кампания, инициатор на който Секретариатът на EUROBATS – Споразумението за опазване на европейските видове прилепи. Международната нощ на прилепите през тази година се отбелязва за 25-ти път. В нея се включиха 12 населени места, между които и Велинград. Отбелязана за първи път през 1990 г. във Франция и Полша, днес Европейската нощ на прилепите се организира в повече от 30 държави, за да запознае повече хора с уникалния начин на живот и голямата значимост на едни от най-интересните животни на планетата – прилепите.

По традиция участници в събитието са учениците от VIII клас под ръководството на техния ръководител инж. Филип Устабашиев. Партньор при провеждането на кампанията „Нощ на прилепите“ в НПГГС „Христо Ботев“ бе природозащитната организация „Зелени Балкани“, която осигури информационни и образователни материали за участниците в инициативата.

Дейностите, тематично посветени на прилепите, бяха проведени на 25, 26 и 28 октомври с ученици от трите паралелки на VIII клас. Най-голям интерес предизвика викторината „Тайният свят на прилепите“, в която победи Денис Хамидов, следван от Петър Манолов, Пламен Сатев и Петко Шуманов. Всеки ученик трябваше да отговори на 20-те въпроса, разкриващи интересни особености от живота на „крилатите бозайници“. За целта участниците използваха своите мобилни устройства. Те вече знаят, че страната ни може да се похвали с много голямо видово разнообразие на прилепите. От срещащите се в Европа 35 вида, 33 се срещат у нас. Това се дължи на преходното ни географско разположение, мозайката от разнообразни местообитания, наличието на непокътнати кътчета дива природа, множеството пещери и екстензивното земеделие в планинските и полупланинските райони.

Ангел АНАТОЛИЕВ


Свързани
Последни новини
Анкета

Какво ще празнувате на 14 февруари?


Резултати
Обяви

ВЪЗРАСТНА ЖЕНА ТЪРСИ ЖЕНА, КОЯТО ДА ЖИВЕЕ С НЕЯ БЕЗ НАЕМ СРЕЩУ ГЛЕДАНЕ. 0884 223 113

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

ДАВАМ БОКСОНИЕРА ПОД НАЕМ – ЦЕНТЪР. 0877 122 337
Всички