Регионът

Три дни продължи втората Нощ на прилепите в НПГГС „Христо Ботев“

  13.11.2021 08:25             
Три дни продължи втората Нощ на прилепите в НПГГС „Христо Ботев“

ВЕЛИНГРАД. 25-ото честване на Международната нощ на прилепите в Европа продължи три дни в НПГГС „Христо Ботев“. За втора поредна година националната гимназия се включи активно в международната кампания, инициатор на който Секретариатът на EUROBATS – Споразумението за опазване на европейските видове прилепи. Международната нощ на прилепите през тази година се отбелязва за 25-ти път. В нея се включиха 12 населени места, между които и Велинград. Отбелязана за първи път през 1990 г. във Франция и Полша, днес Европейската нощ на прилепите се организира в повече от 30 държави, за да запознае повече хора с уникалния начин на живот и голямата значимост на едни от най-интересните животни на планетата – прилепите.

По традиция участници в събитието са учениците от VIII клас под ръководството на техния ръководител инж. Филип Устабашиев. Партньор при провеждането на кампанията „Нощ на прилепите“ в НПГГС „Христо Ботев“ бе природозащитната организация „Зелени Балкани“, която осигури информационни и образователни материали за участниците в инициативата.

Дейностите, тематично посветени на прилепите, бяха проведени на 25, 26 и 28 октомври с ученици от трите паралелки на VIII клас. Най-голям интерес предизвика викторината „Тайният свят на прилепите“, в която победи Денис Хамидов, следван от Петър Манолов, Пламен Сатев и Петко Шуманов. Всеки ученик трябваше да отговори на 20-те въпроса, разкриващи интересни особености от живота на „крилатите бозайници“. За целта участниците използваха своите мобилни устройства. Те вече знаят, че страната ни може да се похвали с много голямо видово разнообразие на прилепите. От срещащите се в Европа 35 вида, 33 се срещат у нас. Това се дължи на преходното ни географско разположение, мозайката от разнообразни местообитания, наличието на непокътнати кътчета дива природа, множеството пещери и екстензивното земеделие в планинските и полупланинските райони.

Ангел АНАТОЛИЕВ


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

ВЪЗРАСТНА ЖЕНА ТЪРСИ ЖЕНА, КОЯТО ДА ЖИВЕЕ ПРИ НЕЯ НА СИМВОЛИЧЕН НАЕМ, НЕ ЗА ГЛЕДАНЕ, А ЗА КОМПАНИЯ. 0884 223 113

ПРОДАВАМ ЕТАЖ ОТ КЪЩА, ЦЕНТЪР, 0878 312 415
Всички