Избори 2021

БСП: Държавата, която ние ще градим, е партньор, опора и стратег

  12.11.2021 09:32             
БСП: Държавата, която ние ще градим, е партньор, опора и стратег

„Дали ако продължим упорито да правим същото, което доведе до огромни неравенства между богати и бедни, до изчезване на българската индустрия, ще постигнем нещо?  Говоря за т.нар. неолиберален модел и за „свободата на пазара“, които отдавна показаха, че създават неравенства и унищожават национални производства. Ако видите програмите на основните политически сили,  ще видите, че мнозинството предлагат „още от същото. Или иначе казано – ще водят политика в полза на малка част от обществото. Единствено БСП говори за модерна държава и роля на държавата в икономиката ни“. Това заяви Драгомир Стойнев на среща със служителите на две пещерски фирми – Тара ЕООД, работеща в сферата на обувното производство и Гудекс – за производство на капачки.

Стойнев подчерта, че модерната държава, каквато иска да изгради БСП е планиращ партньор на свободния бизнес и създава правила, но и възможности, които ще му дадат развитие. „Няма как да преминем през голямата трансформация – дигитализация, зелени производства, изкуствен интелект и иновации без държавна политика. Не можем да оставим това предизвикателство само на свободния пазар – държавата трябва да очертае голямата стратегия на трансформацията, но и да е гарант за социалната цена, да се грижи за хората“, каза още Стойнев. Той даде пример с острата нужда от подготвена работна ръка, на която не може да бъде отговорено без адекватна държавна намеса. На срещата присъстваха Петя Цанкова, която е на второ място в листата на БСП за България, кметът на община Пещера Йордан Младенов и неговият заместник Гълъбина Карамитрева.

По време на срещата бяха представени мерките от програмата на БСП в краткосрочен и дългосрочен план като бе поставен акцент върху възможните решения за ограничаване на поскъпването на електроенергията, преодоляване на бедността и визия за реформа в здравеопазването.

Спешна целева подкрепа за семействата с ниски доходи - месечна субсидия от 200 кВтч до края на март, за домакинствата които са затруднени да отопляват своите домове, предвиждат социалистите. Те предлагат намаляване на ДДС от 20% на 9% върху крайните цени на ток, газ и парно за крайните потребители (фирми и семейства).

Спешен анализ на причините за високата смъртност от COVID-19 (населени места, социален статус, образователен ценз, обезпеченост с лекари и апаратура) е предвиден в програмата им, както и засилване ролята на личните лекари в кампанията по наблюдение, лечение и ваксиниране при COVID-19. От БСП искат и преразглеждане на финансирането на лечебните заведения за трудно достъпните региони на страната.

В пакета мерки за насърчаване на младите семейства е предвидено въвеждане на семейно подоходно облагане. С 550 лв за всяко дете ще се намалява данъчната основа на единия работещ родител както и безплатни лекарства за деца до 14 години.

Ниските доходи ще бъдат компенсирани с намаляване ставките на ДДС на 9% за основни храни, напр. хляб, месо, мляко, яйца и др. За бизнеса социалистите предвиждат като спешна мярка бързо изплащане, най-късно до края на 2021г., на безвъзмездната финансова помощ по одобрените проекти за помощи за малкия и среден бизнес, заявени още през 2020г. във връзка с пандемията от Covid-19.

Платена публикация


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

ВЪЗРАСТНА ЖЕНА ТЪРСИ ЖЕНА, КОЯТО ДА ЖИВЕЕ ПРИ НЕЯ НА СИМВОЛИЧЕН НАЕМ, НЕ ЗА ГЛЕДАНЕ, А ЗА КОМПАНИЯ. 0884 223 113

ПРОДАВАМ ЕТАЖ ОТ КЪЩА, ЦЕНТЪР, 0878 312 415
Всички