Други

„Добре дошли в града на равноапостолите Св. Св. Константин и Елена!”

  25.11.2021 07:13             
 „Добре дошли в града на равноапостолите Св. Св. Константин и Елена!”

Такъв надпис може да стои на паметника, чийто национален конкурс предстои

Към тези знаци трябва да се отнасяме като към живи хора, казва председателят на Инициативния комитет Хари Хараламбиев

ПАЗАРДЖИК. „Знаме” вече писа, че внушителен монумент, посветен на равноапостолите Св. Св. Константин и Елена, ще извиси ръст в областния град. Официалното му откриване се предвижда през 2023 г. в дните около Празника на Пазарджик – 21 май. Предполагаемата сума за съграждането на високия 20 метра паметник е 200 000 лева. Средствата ще са от дарения на родолюбиви българи. Вече е обявена и банковата сметка за събиране на парите.

Как се ражда едно добро дело,

разказа за „Знаме” адвокат Хари Хараламбиев – председател на Общинския съвет и на Инициативния комитет за построяването на паметния знак:

- Идеята е на кмета на общината Тодор Попов. Предложението му се прие радушно в нашата представителна група в малкия парламент. „Пазарджик заслужава да има паметник на покровителите на града – светците Константин и Елена”, мотивира се кметът Попов.

Оттук насетне осъществяването на идеята му бе поета от сформирания Инициативен комитет под мое председателство. Предстои обявяването на национален конкурс за избор на авторски екип.

Шанс да спечели

надпреварата има творецът, създал най-добрия проект и с най-приемливата оферта, убеден е Хари Хараламбиев.

Той поясни, че все още точното място за поставянето на скулптурната композиция не е уточнено. Обмисля се вариантът то да е в парка около т. нар. Балон. Сумата от 200 000 лева за изграждането е прогнозна. Единственото безспорно е спомоществователството на хората, благородно и родолюбиво. Нека всеки наш съгражданин да е съпричастен към доброто дело и даде своята лепта то да се случи, защото е хубаво към паметниците да се отнасяме като към живи хора.

Тези знаци

отговарят на въпроса: „Какъв е поводът за построяването им и каква история пазят те за поколенията?”, допълни председателят на Инициативния комитет.

Той даде за пример внушителната фигура на Света Богородица в Хасково, на чийто подстъп върху транспарант се четат думите: „Добре дошли в града на Света Богородица!”. А при нас може да бъде: „Добре дошли в града на равноапостолите Св. Св. Константин и Елена!”. Това ще е прекрасно, заключи Хари Хараламбиев.

Банковата сметка е:

BIC SOMBBGSF

BG 68 SOMB 9130 1070 5148 01

Общинска банка – филиал Пазарджик

Пенка МИХАЙЛОВА


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

ВЪЗРАСТНА ЖЕНА ТЪРСИ ЖЕНА, КОЯТО ДА ЖИВЕЕ ПРИ НЕЯ НА СИМВОЛИЧЕН НАЕМ, НЕ ЗА ГЛЕДАНЕ, А ЗА КОМПАНИЯ. 0884 223 113

ПРОДАВАМ ЕТАЖ ОТ КЪЩА, ЦЕНТЪР, 0878 312 415
Всички