Понеделник, 21 Фев 2022
 
Избори Пазарджик

Коментар: Избирателите пасуваха и още повече псуваха

  20.11.2021 06:45             
Коментар: Избирателите пасуваха и още повече псуваха
Изборите все още не са приключили – тази неделя е балотажът за президент и вицепрезидент

Избирателната активност на тези избори бе рекордно ниска и както е тръгнало, в един момент районните избирателни комисии ще променят графата на „Избирателна пасивност”. Това може и да е шамар към политиците и всички нас, гласувалите, но на такива шамари и те, и ние сме обръгнали. Подобни плесници само ще накривят шапката на този, който я има. Или поне така се чувстваме в момента.

Активитет

През 2017-а избирателната активност на парламентарните избори в Пазарджишка област беше 52.68% (130 250 действителни бюлетини), през април тази година бе 47.71% (113 924 действителни бюлетини), през юли - 34,75%, като тогава правото си на вот упражниха 82 978 души от общо 238 772 по списък, а сега е 31.88%! Дори в най-активната по традиция община Сърница за трите вота тази година тя е спаднала от 61.43% на 59.53%. Спад има навсякъде и не е сигурно, че въпросът защо избирателят не гласува е по-маловажен от въпроса „Ще съставим ли правителство”. Защото има опасност в един момент тангентите на тези два въпроса да се пресекат в една-единствена точка - еднопосочният път без изход „Какво ще правим сега?!”.

Няма печеливши играчи в тези избори, дори ДПС и „Продължаваме промяната” не са такива. Активните и пасивните избиратели също. И на политиците, и на гласоподавателите (независимо каква бюлетина или каква своя телесна част са подали на избраниците),

едничкото удовлетворение е горчилката у опонента

От трите избора досега гласувалите протестно с „Не подкрепям никого” се увеличиха (1328 бюлетини през април, 946 през юли и 1814 сега), както се увеличиха и озлобените хора или чистите тролове в социалните мрежи. За разлика от преди, сега повече партии разчитаха на платена реклама във Фейсбук, но тя не им донесе дивиденти, напротив – надписът „Спонсорирано” предизвикваше повече жлъчни коментари, а рекламното послание в съдържанието

се възприемаше като фалшивите новини, с които бъкат социалните мрежи

Зад ИТН прозира дългата ръка на ДПС.

ПП е партията-патерица на Радев.

Нинова работи за ГЕРБ.

ДПС се хвърля на 200 процента, за да състави правителство с БСП и ГЕРБ. Подобни фейсбук-конспирации бяха дъвки за юзърите, които денуват и нощуват в телефона и компютъра. Да, посланията стигнаха до потребителя на интернет, но не стигнаха до избирателя, макар потребителят и избирателят да се припокриват в голяма степен. Защо тогава и двамата не гласуваха, след като партиите отидоха при тях на крака във фейсбук? Двамата - и потребителят, и избирателят, си го върнаха на политиците по фейсбукски – наплюха ги анонимно.

Повече пасуваха, още повече псуваха,

но така не отидоха да хвърлят бюлетина. Е, да, в община Сърница шампионите по активно гласуване се възползваха на максимум от формулата „2 в 1” и до един пуснаха бюлетина и за парламент, и за президент. В община Ракитово пък за Луна-президент гласуваха 16 човека и не е сигурно дали някой от тях не протестирал срещу лунното състояние на някои улици. Не е сигурно и кой сега е в сянката на обратната страна на луната – активните или пасивните, избраните или избиралите.

Новите играчи вкараха свежа интрига за сеирджиите

Т. нар. „партии на протеста” (ПП) подцениха „Продължаваме промяната” (ПП) и ако ИТН досега беше ПП, сега ПП взе ролята на ИТН като първа партия-протестър. После ПП ще стане някоя друга партия. И Така Нататък.

„Възраждане” зае мястото на патриотичните формации като ВМРО, НФСБ, „Атака” и „Воля” след като волята на избирателя да ги вкара в парламента се оказа ялова. То и „ялов” си е пак „воля”, ама наобратно.

Пасивността обаче понякога също е активност

и пази, Боже, от някоя бъдеща лоша активност.

Пасивните активности не са само комични и това е страшното.

Вичо Атанасов в спомените си разказва как преди много години, когато изборите не били прозрачни като сега, трябвало да отиде до някое шуменско село в качеството си на наблюдател на изборите. Но се оказало, че в селото освен него и ходжата нямало никого. „Всички са на полето, че имат по-важна работа, но ще гласуваме ба, ще гласуваме”, успокоил го ходжата, който бил и председател на единствената избирателна секция. И двамата мъже си свършили работата. Ходжата взел избирателния списък, и на висок глас започнал да чете име по име. „Хатидже Мехмедова Алиева”, виквал. После помълчавал и сам си отговарял: „Тук!”, отивал зад паравана, взимал бюлетина и чинно я пускал в урната. „В това село него ден избирателната активност беше на 100 процента”, пише бай Вичо.

Е, няма страшно, при нас не е.

Тодор ГРОЗДЕВ


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

ВЪЗРАСТНА ЖЕНА ТЪРСИ ЖЕНА, КОЯТО ДА ЖИВЕЕ ПРИ НЕЯ НА СИМВОЛИЧЕН НАЕМ, НЕ ЗА ГЛЕДАНЕ, А ЗА КОМПАНИЯ. 0884 223 113

ПРОДАВАМ ЕТАЖ ОТ КЪЩА, ЦЕНТЪР, 0878 312 415
Всички