Други

”Арт театър” в Берлин празнува пети рожден ден, а Катя от Пещера сияе

  24.11.2021 16:24             
”Арт театър” в Берлин празнува пети рожден ден, а Катя от Пещера сияе
Пещерката Катя Костова (вляво) е горда, че Татяна Лолова е кръстница на Арт театър \"Катя Костова\"

Пети рожден ден празнува в днешния 24 ноември Арт театър „Катя Костова” в Берлин. Не само почитателите на Мелпомена, писаното слово и киното знаят за сърцатата и усмихната Катя от Пещера – инициатор и директор на театъра. Землячката ни, която днес е и именичка, превърна в кауза пропагандирането на съвременното бг изкуство в пределите на Германия, днес е щастлива от многото поздравления и пожелания, към които се присъединява и „Знаме”. Сред големите приятелите на театъра, чийто кръстник е голямата Татяна Лолова, е и вицепрезидентът Илияна Йотова. Тя изпрати специален поздравителен адрес, в който се обръща към Катя Костова и всички „посланици на българската култура и дух”.

„Неслучайно използвам това обръщение – със своята дейност вие сте сред най-прекрасните и успешни посланици на българското в Германия.

Честит пети рожден ден на Арт театър Берлин! Биографията ви за тези пет години е впечатляваща. Продължавайте със същия възрожденски плам, идеен устрем и нестихваща любов към България да поддържате жив контакта на българите с Родината, да палите интереса на германската публика към българския творчески гений! Останете верни на кредото на своята кръстница Татяна Лолова – светла й памет! „Свикнала съм да давам!“

„Празникът на българщината“, както самата Вие, г-жо Костова, определяте дейността на Арт театър Берлин, ще пребъде с отдадени хора като всички вас, които носите родината в сърцето си и я пренасяте надалеч! Имате най-голямото и заслужено признание – множащи се почитатели и партньори!

На добър час, скъпи съмишленици! Съмишленици сме в убеждението за огромната сила на културата и изкуството, които не познават граници!

Бъдете здрави!”, се казва в поздравителния адрес от вицепрезидента.

За пет години „Арт театър” се превърна в институция, категорични са и публика, и изпълнители. В момента Яна Маринова и Свежен Младенов пълнят сърцата на публиката в Хамбург със спектакъла  “Любовни писма” (романтична драма по едноименната пиеса на Албърт Р. Гърни, превод, адаптация и режисура – Георги Михалков). В настоящата програма на театъра вече са включени цели 13 германски града, като съвсем скоро за първи път ще се състои постановка в Лайпциг. Още тази Коледа в Германия ще бъде подкрепена идеята на Гери Турийска за дарение на книги от „Пощенска кутия за приказки“ на няколко български училища в Германия.

Катя вече работи по нов проект за създаване на театрална школа, където български ученици зад граница да бъдат обучавани от български режисьор. Целта е създаването на малък спектакъл, който да бъде представен пред български и германски училища в Германия. Освен това много й се иска и да привлече български ученици в Германия към постановките на „Арт Театър“, за да не скъсват младите с корените си.

(Зн)


Свързани