Други

”Арт театър” в Берлин празнува пети рожден ден, а Катя от Пещера сияе

  24.11.2021 16:24             
”Арт театър” в Берлин празнува пети рожден ден, а Катя от Пещера сияе
Пещерката Катя Костова (вляво) е горда, че Татяна Лолова е кръстница на Арт театър \"Катя Костова\"

Пети рожден ден празнува в днешния 24 ноември Арт театър „Катя Костова” в Берлин. Не само почитателите на Мелпомена, писаното слово и киното знаят за сърцатата и усмихната Катя от Пещера – инициатор и директор на театъра. Землячката ни, която днес е и именичка, превърна в кауза пропагандирането на съвременното бг изкуство в пределите на Германия, днес е щастлива от многото поздравления и пожелания, към които се присъединява и „Знаме”. Сред големите приятелите на театъра, чийто кръстник е голямата Татяна Лолова, е и вицепрезидентът Илияна Йотова. Тя изпрати специален поздравителен адрес, в който се обръща към Катя Костова и всички „посланици на българската култура и дух”.

„Неслучайно използвам това обръщение – със своята дейност вие сте сред най-прекрасните и успешни посланици на българското в Германия.

Честит пети рожден ден на Арт театър Берлин! Биографията ви за тези пет години е впечатляваща. Продължавайте със същия възрожденски плам, идеен устрем и нестихваща любов към България да поддържате жив контакта на българите с Родината, да палите интереса на германската публика към българския творчески гений! Останете верни на кредото на своята кръстница Татяна Лолова – светла й памет! „Свикнала съм да давам!“

„Празникът на българщината“, както самата Вие, г-жо Костова, определяте дейността на Арт театър Берлин, ще пребъде с отдадени хора като всички вас, които носите родината в сърцето си и я пренасяте надалеч! Имате най-голямото и заслужено признание – множащи се почитатели и партньори!

На добър час, скъпи съмишленици! Съмишленици сме в убеждението за огромната сила на културата и изкуството, които не познават граници!

Бъдете здрави!”, се казва в поздравителния адрес от вицепрезидента.

За пет години „Арт театър” се превърна в институция, категорични са и публика, и изпълнители. В момента Яна Маринова и Свежен Младенов пълнят сърцата на публиката в Хамбург със спектакъла  “Любовни писма” (романтична драма по едноименната пиеса на Албърт Р. Гърни, превод, адаптация и режисура – Георги Михалков). В настоящата програма на театъра вече са включени цели 13 германски града, като съвсем скоро за първи път ще се състои постановка в Лайпциг. Още тази Коледа в Германия ще бъде подкрепена идеята на Гери Турийска за дарение на книги от „Пощенска кутия за приказки“ на няколко български училища в Германия.

Катя вече работи по нов проект за създаване на театрална школа, където български ученици зад граница да бъдат обучавани от български режисьор. Целта е създаването на малък спектакъл, който да бъде представен пред български и германски училища в Германия. Освен това много й се иска и да привлече български ученици в Германия към постановките на „Арт Театър“, за да не скъсват младите с корените си.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

ВЪЗРАСТНА ЖЕНА ТЪРСИ ЖЕНА, КОЯТО ДА ЖИВЕЕ ПРИ НЕЯ НА СИМВОЛИЧЕН НАЕМ, НЕ ЗА ГЛЕДАНЕ, А ЗА КОМПАНИЯ. 0884 223 113

ПРОДАВАМ ЕТАЖ ОТ КЪЩА, ЦЕНТЪР, 0878 312 415
Всички