Пазарджик

Регионалната библиотека получи 10 678 лева субсидия за плащане на тока, спечели и проекти

  30.11.2021 16:46             
Регионалната библиотека получи 10 678 лева субсидия за плащане на тока, спечели и проекти

ПАЗАРДЖИК. Регионална библиотека „Никола Фурнаджиев“ получи сума в размер на 10 678 лева, представляваща целево финансово подпомагане по програма „Едногодишна целева субсидия за подпомагане на дейността на държавни, общински и регионални институти за създаване, съхраняване и разпространение на произведения на изкуството и културата, както и за опазване и популяризиране на културно-историческото наследство“. Подпомагането е от бюджета на Национален фонд „ Култура“, а с  парите ще бъдат разплатени разходите за изконсумирана електроенергия за 6 месеца от РБ“Н.Фурнаджиев“ и Филиала на Детски отдел на библиотеката на ул.“ Цар Самуил“ в града.

И други добри новини има в Регионалната библиотек – там спечелиха проект пред Агенцията за хора с увреждания за ново оборудване на едно работно място в културната институция. Проектът е на стойност 5 574 лв., а това е четвърти проект, по който библиотеката работи от 2014 г. досега с АХУ. Пред Министерство на културата е спечелен  проект за 4 402 лв. за въвеждане на иновативни технологии по поддържане, архивиране и съхранение на единната информационна система за област Пазарджик  и за дигиталните колекции, съдържащи се в  „Дигитална библиотека Пазарджик“. Осигурен е достъп до външни сървъри, на които ще се съхранява информацията, периодично ще се архивира и прехвърля  на сървъри. Това дава възможност да се възстановяват базите данни при срив или при заразяване с криптовируси. По същия проект бе изготвена и издадена библиография “Олимпийските медалисти на Пазарджик“ по повод обявяването на Пазарджик за Европейска столица на спорта през 2020 г.

И през 2021 г. Регионална библиотека „Никола Фурнаджиев” – Пазарджик кандидатства и успешно защити пред Министерство на културата проект по Програма „Българските библиотеки – съвременни центрове за четене и информираност” – 2021 г. Общата стойност на Проекта възлиза на 15 499,99 лв. Закупените заглавия на книги са от областите: художествена литература; художествена литература за деца; хуманитаристика (публицистика, литературна критика и литературна история, история, включително и краеведски изследвания и др.); справочна и друга научна литература. Всички заглавия от гореизброените области са съобразени с предварително  установените информационни нужди от страна на потребителите на Регионална библиотека „Никола Фурнаджиев” - Пазарджик.

(Зн)

 


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

ВЪЗРАСТНА ЖЕНА ТЪРСИ ЖЕНА, КОЯТО ДА ЖИВЕЕ ПРИ НЕЯ НА СИМВОЛИЧЕН НАЕМ, НЕ ЗА ГЛЕДАНЕ, А ЗА КОМПАНИЯ. 0884 223 113

ПРОДАВАМ ЕТАЖ ОТ КЪЩА, ЦЕНТЪР, 0878 312 415
Всички