Други

Лука Делийски откри необичайна изложба

  04.12.2021 07:20             
Лука Делийски откри необичайна изложба

Фотоси на творби от православието, реставрирани от септемврийския художник, са експонирани в Руския културен център

СОФИЯ. На 30 ноември в Руския културен център (РКИЦ) на ул. «Шипка» 34 Лука Делийски откри една необичайна изложба. Пред нас са показани фотоси на творби от православието, намиращи се в Митрополията в Стара Загора, храм „Свето Възкресение“ в Красна поляна и Катедрален храм „Св. Николай“ в Стара Загора, които са създадени през 20 век от различни автори. Обединяващото звено тук е художникът Лука Делийски, който много внимателно и старателно е реставрирал тези

произведения на художниците Николай Ростовцев, Николай Шелехов, Димитър Гюдженов

Прекрасни стенописи с изключително точна рисунка и колорит.  

Реставрация – ще рече възстановяване. Това е комплекс от мероприятия, насочени към предотвратяване на последващи разрушения и достигане на максимални условия за продължителното съхранение на паметниците на културата и изкуството. Тя е пряко обвързана с опазването на културното наследство.

Задачата на реставратора е да вдъхне нов живот на находките, на произведенията, дело на други автори. Ръката на реставратора е ръка на художник, чиято работа остава анонимна. Но какво се крие зад фината обработка на старинните произведения на изкуството? За да се прероди една творба, е необходима изключителна прецизност.

Лука Делийски е художник-реставратор.

Роден е през 1964 г. в Септември, но родът му е от Панагюрище.

Прадядо му Илия е бил личен телохранител на Георги Бенковски

Самият той е кръстен на дядо си – Лука Делийски, и на покровителя на художниците свети евангелист Лука, пръв изографисал света Богородица и Христос.

Лука е завършил Националната художествената академия, специалност Консервация и реставрация през 1995 г. при проф. Любен Прашков. Характеристиката на професията поставя пред реставратора необходимостта от

специфични познания в различни области на природните науки: химия, физика, биология и др.

Той е художник с широк мироглед и обширни познания. Лука Делийски вече 30 години спасява и възстановява фрески и икони в десетки православни църкви на територията на цялата страна.

Терминът „възстановяване“  се използва и в медицината. Определяйки диагнозата, лекарят назначава лечение и пациентът оздравява и възстановява. Такава е и ролята на реставратора. Да определи „диагнозата“ на разрушената творба и да назначи правилния подход и метод за възвръщане и прераждане. За това се изисква много любов и грижа към произведенията. Да вдъхваш нов живот на древните икони и стенописи с ликовете на светците и апостолите се изисква особен усет и вдъхновение.

Любовта на реставратора Лука Делийски към иконите е забележителна. Връща ги към нов живот, независимо дали са нарисувани като стенописи, върху платно или дърво. Консервацията и реставрацията на икони, иконостаси и стенописи не е просто работа, а важна част от духовното търсене на художника.

Още студент в Художествената академия, Лука Делийски е включен в екипа на проф. Прашков,

за цялостна реставрация на храм „Свети Харалампий“ в родния му град.

Ролята на реставратора и неговата висока отговорност към творбата, изисква практически умения и „сериозно академично образование в различни области”. Благодарение на професионалния усет, Лука Делийски продължава работа си по специалността. Следва дълъг списък с реставрации основно на стенописи в храмовете „Св. Марина" и параклиса "Св. Панталеймон" в гр. Пловдив, храм „Св. Димитър" в гр. Димитровград,  храм „Свето Въведение Богородично" и катедрален храм, „Св. Димитър" в гр. Стара Загора, храм „Св. Успение Богородично" в гр. Панагюрище, храм „Св. Георги" и храм „Св. Успение Богородично" в гр. Русе, храм „Св. Успение Богородично" в гр. Попово, Катедрален храм „Св. Троица" в гр. Русе, храм „Св. Петка" в гр. Пазарджик, храм „Покров Богородичен" в гр. Самоков, Катедрален храм „Св. Димитър" в гр. Сливен и др. Реставрира иконите и иконостасите в храм „Св. Петка", Гладайски манастир, храм „Св. Петка" с. Капитан Димитриево", храм „Св. Троица" с. Елшица.

Лука Делийски се отдава изключително на изписването на иконни образи и композиции

Той не само възстановява стари произведения, които заживяват нов живот, но от 2000 г. до 2020 г. изписва нови фрески в храмове, спазвайки църковните канони. Тук списъкът също е дълъг, като работата в дадени божии обители продължава 1-2 години. Рисува притвора и купола на храм „Св. Димитър" и параклиса „Св. Мина" в гр. Димитровград, храма „Св. Стефан" - Старозагорски минерални бани, храм „Св. Троица" - с. Крушаре, нова стенописна украса на храм „Св. Троица" - с. Елшица, ново изписване на Катедрален храм „Св. Димитър" и на параклиса „Св. Йоан Предтеча" в гр. Сливен, изписва олтара на храм „Св. Петка" - Владайски манастир, централната част на храм „Св. Троица" с. Марчаево, параклиса „Св. Теодор Тирон" с. Мало Конаре.

Лука Делийски съхранява изкуството, работи с миналото за бъдещето на културното ни наследство. Неговото послание към младите зографи е: Иска се талант и работа, изкуството на реставрацията е екипна отговорност.

Маргарита ИВАНОВА

Председател на Дружеството на пазарджишките художници


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

ВЪЗРАСТНА ЖЕНА ТЪРСИ ЖЕНА, КОЯТО ДА ЖИВЕЕ ПРИ НЕЯ НА СИМВОЛИЧЕН НАЕМ, НЕ ЗА ГЛЕДАНЕ, А ЗА КОМПАНИЯ. 0884 223 113

ПРОДАВАМ ЕТАЖ ОТ КЪЩА, ЦЕНТЪР, 0878 312 415
Всички