Други

Лука Делийски откри необичайна изложба

  04.12.2021 07:20             
Лука Делийски откри необичайна изложба

Фотоси на творби от православието, реставрирани от септемврийския художник, са експонирани в Руския културен център

СОФИЯ. На 30 ноември в Руския културен център (РКИЦ) на ул. «Шипка» 34 Лука Делийски откри една необичайна изложба. Пред нас са показани фотоси на творби от православието, намиращи се в Митрополията в Стара Загора, храм „Свето Възкресение“ в Красна поляна и Катедрален храм „Св. Николай“ в Стара Загора, които са създадени през 20 век от различни автори. Обединяващото звено тук е художникът Лука Делийски, който много внимателно и старателно е реставрирал тези

произведения на художниците Николай Ростовцев, Николай Шелехов, Димитър Гюдженов

Прекрасни стенописи с изключително точна рисунка и колорит.  

Реставрация – ще рече възстановяване. Това е комплекс от мероприятия, насочени към предотвратяване на последващи разрушения и достигане на максимални условия за продължителното съхранение на паметниците на културата и изкуството. Тя е пряко обвързана с опазването на културното наследство.

Задачата на реставратора е да вдъхне нов живот на находките, на произведенията, дело на други автори. Ръката на реставратора е ръка на художник, чиято работа остава анонимна. Но какво се крие зад фината обработка на старинните произведения на изкуството? За да се прероди една творба, е необходима изключителна прецизност.

Лука Делийски е художник-реставратор.

Роден е през 1964 г. в Септември, но родът му е от Панагюрище.

Прадядо му Илия е бил личен телохранител на Георги Бенковски

Самият той е кръстен на дядо си – Лука Делийски, и на покровителя на художниците свети евангелист Лука, пръв изографисал света Богородица и Христос.

Лука е завършил Националната художествената академия, специалност Консервация и реставрация през 1995 г. при проф. Любен Прашков. Характеристиката на професията поставя пред реставратора необходимостта от

специфични познания в различни области на природните науки: химия, физика, биология и др.

Той е художник с широк мироглед и обширни познания. Лука Делийски вече 30 години спасява и възстановява фрески и икони в десетки православни църкви на територията на цялата страна.

Терминът „възстановяване“  се използва и в медицината. Определяйки диагнозата, лекарят назначава лечение и пациентът оздравява и възстановява. Такава е и ролята на реставратора. Да определи „диагнозата“ на разрушената творба и да назначи правилния подход и метод за възвръщане и прераждане. За това се изисква много любов и грижа към произведенията. Да вдъхваш нов живот на древните икони и стенописи с ликовете на светците и апостолите се изисква особен усет и вдъхновение.

Любовта на реставратора Лука Делийски към иконите е забележителна. Връща ги към нов живот, независимо дали са нарисувани като стенописи, върху платно или дърво. Консервацията и реставрацията на икони, иконостаси и стенописи не е просто работа, а важна част от духовното търсене на художника.

Още студент в Художествената академия, Лука Делийски е включен в екипа на проф. Прашков,

за цялостна реставрация на храм „Свети Харалампий“ в родния му град.

Ролята на реставратора и неговата висока отговорност към творбата, изисква практически умения и „сериозно академично образование в различни области”. Благодарение на професионалния усет, Лука Делийски продължава работа си по специалността. Следва дълъг списък с реставрации основно на стенописи в храмовете „Св. Марина" и параклиса "Св. Панталеймон" в гр. Пловдив, храм „Св. Димитър" в гр. Димитровград,  храм „Свето Въведение Богородично" и катедрален храм, „Св. Димитър" в гр. Стара Загора, храм „Св. Успение Богородично" в гр. Панагюрище, храм „Св. Георги" и храм „Св. Успение Богородично" в гр. Русе, храм „Св. Успение Богородично" в гр. Попово, Катедрален храм „Св. Троица" в гр. Русе, храм „Св. Петка" в гр. Пазарджик, храм „Покров Богородичен" в гр. Самоков, Катедрален храм „Св. Димитър" в гр. Сливен и др. Реставрира иконите и иконостасите в храм „Св. Петка", Гладайски манастир, храм „Св. Петка" с. Капитан Димитриево", храм „Св. Троица" с. Елшица.

Лука Делийски се отдава изключително на изписването на иконни образи и композиции

Той не само възстановява стари произведения, които заживяват нов живот, но от 2000 г. до 2020 г. изписва нови фрески в храмове, спазвайки църковните канони. Тук списъкът също е дълъг, като работата в дадени божии обители продължава 1-2 години. Рисува притвора и купола на храм „Св. Димитър" и параклиса „Св. Мина" в гр. Димитровград, храма „Св. Стефан" - Старозагорски минерални бани, храм „Св. Троица" - с. Крушаре, нова стенописна украса на храм „Св. Троица" - с. Елшица, ново изписване на Катедрален храм „Св. Димитър" и на параклиса „Св. Йоан Предтеча" в гр. Сливен, изписва олтара на храм „Св. Петка" - Владайски манастир, централната част на храм „Св. Троица" с. Марчаево, параклиса „Св. Теодор Тирон" с. Мало Конаре.

Лука Делийски съхранява изкуството, работи с миналото за бъдещето на културното ни наследство. Неговото послание към младите зографи е: Иска се талант и работа, изкуството на реставрацията е екипна отговорност.

Маргарита ИВАНОВА

Председател на Дружеството на пазарджишките художници


Свързани
Последни новини
Анкета

Какво ще празнувате на 14 февруари?


Резултати
Обяви

ВЪЗРАСТНА ЖЕНА ТЪРСИ ЖЕНА, КОЯТО ДА ЖИВЕЕ С НЕЯ БЕЗ НАЕМ СРЕЩУ ГЛЕДАНЕ. 0884 223 113

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

ДАВАМ БОКСОНИЕРА ПОД НАЕМ – ЦЕНТЪР. 0877 122 337
Всички