Четвъртък, 10 Мар 2022
 
Други

Различната коледна украса

  08.12.2021 06:29             
Различната коледна украса

 

Традиционно през декември, целия християнски свят блесва в коледна украса Made in China и става весел и уютен. В навечерието на сакрално нумерологичната 2022 година жителите на община Пазарджик бяха зарадвани с миналогодишна коледна украса и новогодишна такса смет - „Знаме” писа за предложението на кмета Попов. Дали метенето, събирането на листата, интензивното извозване на препълнените "бобъри" и почистването ще се отрази положително на общинската чистота? Неведнъж общината призовава да чистим пред и около дома си, но такъв призив не касае младите, а на по-възрастните напомня за романтиката на ленинските съботници. Преди сто и кусур години Владимир Илич зарязва революционните дела и се включва собственоръчно в почистване на московския боклук. Наследникът му Йосиф Сталин чисти наред под девиза "Няма боклук, няма проблем", а съботниците за събиране и извозване на боклука се превръщат в традиция за пролетариата.

Демократичният иначе Запад от своя страна поддържа чистотата с класически тоталитарни методи. За хвърлен фас или капка автомобилно масло, за простряно пране на балкона - жестоки санкции. Предимно финансови.

Изкривихме си вратовете,през последните 77 години от непрекъснато гледане на запад. Нека за миг да погледнем на изток, по-точно на югоизток, как се справят с боклука. В Сингапур например глобата за изплюта дъвка е 600 долара,а за хвърлен фас 800. И то, ако платиш до края на деня. На другия ден се удвоява! Вместо демократично и толерантно да бият по съзнанието, удрят направо по джоба. Резултатите е видял всеки ескурзиант или емигрант в Китай, Малайзия, Южна Корея, Япония, Тайван. Как се решава този проблем в Северна Корея няма информация. Можем само да предполагаме.

Табелките "Не замърсявайте!" и "Забранено е изхвърлянето на смет", съчетани с

повишаване на такса смет и коледни съботници, не са достатъчни за поддържане на чистотата дори в Пазарджишката община. Трябва незабавно да въведем доказалия ефективността си челен западен и югоизточен опит в опазване на чистотата: инвестиции, контрол и глоби. Убеден съм, че приходите от глоби ще осигуряват достатъчно средства за поддържане на чистотата в общината и няма да е нужно да се вдигат таксите и промилите.

Чисти сметки чисти улици.

Но и гражданите заслужават повече контейнери.

Преди 20 години улица ”Батак” в областния град имаше 36 номера, З6 къщи, 36 домакинства, а по нея - съдове за битови отпадъци. Днес броят на номерата е същият, но този на домакинствата е нараснал четири пъти. На мястото на старите къщички, повечето кирпичени и с по един обитател, се построиха китни кооперации с по пет етажа и по две жилища на етаж, всяко от тях обитавано от 3-4 души, без да броим кучетата. Увеличаването на съдовете за битови отпадъци не е корелативно с жизненото равнище, с броя на домакинствата и живущите. Резултатът от това несъответствие е видим, когато се мине покрай наличните в момента казани за битови отпадъци.по ул. „Батак”. Любителите на конспиративни теории промотираха версията, че съответните институции съзнателно не осигуряват нужните съоръжения за битови отпадъци ,за да се обоснове поредното увеличаването на такса смет. Аз лично не вярвам на конспиративни теории. Вярвам на очите си и на носа си, минавайки по споменатата централна пазарджишка улица.

Михаил ТОДОРОВ


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

ВЪЗРАСТНА ЖЕНА ТЪРСИ ЖЕНА, КОЯТО ДА ЖИВЕЕ ПРИ НЕЯ НА СИМВОЛИЧЕН НАЕМ, НЕ ЗА ГЛЕДАНЕ, А ЗА КОМПАНИЯ. 0884 223 113

ПРОДАВАМ ЕТАЖ ОТ КЪЩА, ЦЕНТЪР, 0878 312 415
Всички