Други

Погрижете се за кожата си в студеното време

  12.12.2021 14:23             
Погрижете се за кожата си в студеното време

Грижата за кожата през есента и зимата е от съществено значение и никак не е за подценяване. След слънчевите и протяжни есенни дни, неизменно идва ред на застудяване и мрачно време. Застудяването изисква да обърнем специално внимание на грижата за кожата, защото в следствие на по-ниските температури и влажността, кожата ни става по-суха. Положението никак не се улеснява като прибавим и отоплението чрез радиатори и климатици. Както добре знаем, те изсушават въздуха, което се отразява на състоянието на кожата ни. С преминаването на топлото лято е изчезнал и така желаният бронзов загар - и тогава се виждат негативните последствия на ултравиолетовите лъчи. Те дезорганизират еластина и колагена в дълбоките слоеве на кожата и видимият резултат е повяхнал тен, суха кожа, ситните бръчици са се увеличили, дълбоките са станали още по-дълбоки. Имаме спешна нужда от специални, възстановителни  грижи за кожата. Те трябва да бъдат с цел регенерация (възстановяване) - ексфолиации и пилинги; хидратация (овлажняване) - процедури като мезотерапия и използване на силно хидратиращи кремове; подхранване и укрепване - маски, мезотерапия с високо съдържание на витамини, колаген и други укрепващи кожата вещества. Специалистите съветват да вземете някои простички, но ефикасни мерки, за да избегнете възпаленията и кожните раздразнения, причинени от прекалено сухата кожа:

Пийте вода по-често

Сухата кожа не е резултат само на неблагоприятни атмосферни условия, а нерядко се явява резултат на цялостната дехидратация на тялото. За да се поддържате здрави, в добра кондиция и с красив външен вид, спазвайте правилото за консумация на поне литър и половина вода на ден.

Намалете кофеина и алкохола

Всеки обича чаша горещо кафе в студената зимна утрин или чаша уиски в уюта на дома си след студения ден навън. И всъщност, няма причина да забравите тези малки удоволствия, при условие, че ги консумирате в умерени количества. Избягвайте обаче изкушението на прекомерната консумация на кофеин и алкохолни напитки през зимата, защото те дехидратират вашата кожа и я правят суха и люспеста.

Важна е диетата

Правилната диета е начинът да поддържате кожата си подхранена. Консумирайте много сезонни плодове и зеленчуци. Плодовете са изключителни ценни източници на витамини и антиоксиданти, от които кожата ви се нуждае, за да остане здрава по време на студената зима. Ягоди, грозде, боровинки, малини или череши – изберете всичко, което обичате. За по-голяма гъвкавост и еластичност, преминете към диета, богата на есенциални мастни киселини (риба, растително масло и сушени плодове), витамин С (цитрусови плодове, ананас, киви, магданоз, моркови, домати, спанак, маруля), витамин Е (растително масло, орехи, лешници) и минерали – по-конкретно магнезий, мед, цинк.

Посетете дерматолог

Краят на есента е подходящ период да посетите дерматолог и да обсъдите подходящ за Вашата кожа медицински пилинг.Хидратацията с подходящи кремове,серуми ще върне влагата и тонуса на кожата. Този процес може да се подпомогне и с подходящи хиалуронови мезотерапии при Вашия лекар. За укрепването помагат маските в домашни условия,  интензивните серуми, колагеновата мезотерапия. Да не забравяме, че есента е и сезонът, в който сменяме отворените обувки със затворени. Сега е периодът да посетите дерматолог и да отстраните съществуващите мазоли и брадавици.

Скраб с етерично масло за ексфолиране

Кожата ни е страдала през лятото след излагането на слънце в комбинация с хлора от басейните, които сме посещавали – тя се е изсушила прекомерно. Някои дами се оплакват и от лющене на най-горния слой на кожата. В такъв случай е добре да изберете скраб за ексфолиране, която да е базирана на някаква мазнина. Може да е кокосово масло или какаово например. Ексфолирането с по-мазен продукт е прекрасно за кожата, защото премахва мъртвите клетки и същевременно хидратира. През студените месеци е препоръчително да ексфолираме кожата 1-2 пъти в седмицата. На пазара има изключително разнообразие от ексфолианти за лице. Тези, които са подходящи за ежедневна употреба, са с леки абразивни частици и не твърде изсушаващи кожата. Спомагат за премахването на мъртвите клетки от горния слой на епидермиса и отмиват остатъците от грим. Можете да използвате и естествен ексфолиант за лице - гроздето. В сезона на сочното, жълто, сладко, вкусно българско грозде, би било срамота да не се възползваме от него. Както да си го похапваме, така и да използваме полезните му свойства. Само няколко гроздови зърна със семки, които да блендирате в миксера и вече си мате си чудодейна течност с абразивни частици – напълно био, с която да масажирате кожата, да почистите и да подхраните.

Богато на витамини А, C и B, aнтиоксидантните свойства на гроздето предпазват кожата от ултравиолетовите лъчи, които са основна причина за развитието на кожния рак.

Извадете хидратиращите маски

Навън ходим с противоковидни маски, но хидратиращите маски са добро решение за изсушената кожа. Както вече споменахме, хидратацията е най-важният фактор при прехода от лято към есен. През летните месеци може и да не сте имали необходимост от хидратираща маска, но през есента тя е задължителна един път в седмицата. Всяка маска, която съдържа един или няколко от следните продукти, е прекрасна за хидратация: мед, банан, авокадо, кисело мляко, зехтин, масло от жожоба, овесени ядки. Така например всички маски с мед, зехтин, кисело мляко, банан, са чудесен избор, защото тези съставки сами по себе си са чудодейни за кожата ни. Напоследък много популярни са шийт маските, като можете да експериментирате с хидратираща или с антиейдж ефект, такава за стягане на порите или за изсветляване на кожата.

Подхранването преди сън

Много е важно да не забравяме подхранването преди сън – независимо дали сте се спрели на нощен крем или някое органично масло – обогатяването на кожата в тъмните часове е от изключителна важност за това тя да бъде свежа и еластична, а не суха и вяла в това променливо време. Подберете крема си добре, а ако искате да сте сигурни в произхода на продукта, който си поставяте на лицето, бихте могли и просто да се спрете на някое био масло. Вечерно време можете да поставяте масло. Нощният крем е препоръчителен. Даже да нямате този навик, през есента и зимата кожата търпи прекалено изсушаване, затова няма значение дали сте със суха кожа или склонна към омазняване, нощният крем трябва да се превърне в част от вечения ви ритуал. Задължително нанасяйте вечер нощен крем, който да хидратира и подхранва кожата на лицето.

Не забравяйте защитата на устните

Започнете да овлажнявате устните всеки ден, за да ги предпазите от прекалено изсушаване. То от своя страна може да доведе до белене на фината кожа на устните и дори до появата на болезнени ранички.

Ако излизате навън, задължително нанасяйте балсам за устни, който ще защити устните от студения въздух и вятъра.

Качествен крем за ръце

Най-често и най-лесно се изсушава кожата на ръцете, тъй като е изложена непрекъснато на стрес - вода, вятър, студ. Кожата на ръцете е по-тънка и има по-малко мастни жлези в сравнение с кожата на всяка друга част на тялото. Ето защо влагата изчезва от ръцете ви доста бързо, което ги прави сухи, склонни към напукване и сърбеж. За да ги предпазите успешно от студа, съветът на дерматолозите е да нанасяте овлажняващ крем за ръце винаги, преди да излезете навън и да носите вълнени ръкавици. Ако имате алергия към вълна, сложете на ръцете си тънки памучни ръкавици и върху тях поставете вълнените. Избягвайте също така да излизате навън веднага след като сте измили ръцете си или след душ. Изчакайте кожата да изсъхне, защото влажната кожа се напуква лесно в студа. За да сте сигурни, че сте защитили кожата на ръцете перфектно, инвестирайте в качествен крем, който да овлажнява и подхранва кожата. Само така ще се радвате на красива, мека и здрава кожа. За целта думата трябва да има специалист - колкото по-студено става времето толкова консистенцията на крема може да е по-плътна с увеличаване на есенциални мазнини в него. Това обаче е много общо, кремовете трябва да се съобразят с типа кожа, защото мазнините в кремовете могат да създадат условия за оклузия и запушване на мастните жлези.

Не подценявайте краката

За овлажняване на стъпалата си избирайте кремове на основата на глицерин и вазелин. Ексфолирайте също така редовно кожата на стъпалата си, за да може тя лесно да абсорбира овлажняващия агент.

И през зимата слънцето може да уврежда кожата

Слънчевите UV лъчи са еднакво вредни за кожата ви и могат да доведат до раздразнение, независимо дали е лято или зима. Затова не забравяйте да използвате слънцезащитен крем, когато сте навън, дори и през студените, но слънчеви зимни дни. Ако пък живеете в място, където вали доста сняг, използването на такъв крем е задължително. Причината е, че снегът отразява слънчевите лъчи и ефектът от вредното UV лъчение се увеличава многократно. На практика това може да доведе до увреждане на чувствителната кожа около очите и да причини тъмни кръгове, фини бръчици и други кожни проблеми. Полагайте слънчева защита с фактор най-малко SPF 30 всеки ден, дори и през облачните зимни дни. Добре е да заложите на слънцезащитни продукти с титаниев диоксид и цинков оксид. Не забравяйте също така слънчевите очила, които задължително трябва да имат качествена UV защита, както и подходящи шапка и ръкавици. В допълнение, дрехите ви също трябва да бъдат удобни и, по възможност, от памук, за да не дразнят допълнително кожата ви. И не на последно място – избягвайте резките промени в температурата.

Наблегнете на храни с витамин B2

Това е витаминът, който спомага за съживяването на вялата и уморена кожа. Поддържа я добре хидратирана и се грижи за здравината на кожните клетки. Този витамин се съдържа в по-големи количества в храни като мляко, яйца, броколи, агнешко, соя, кисело мляко, гъби, спанак, бадеми, сьомга.

Яжте плодове и зеленчуци

Освен да приемаме витамин В2 и “добри” мазнини (риба, зехтин), се нуждаем от микроелементи - желязо, калций, калий и всички останали витамини. Есента предлага голямо разнообразие на плодове и зеленчуци,които осигуряват всички тези вещества.

Спортувайте

Нищо, че е студено, и в студената зимна утрин може да се прави крос или да се ходи до фитнес залата. Упражненията засилват  сърдечната дейност, което увеличава притока на кръв към кожата ви. Тренировката засилва и потенето, което води до изхвърляне на токсини, почистване на кожата и поддържане на тялото ви в добро здраве.

„Знаме”


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ВЪЗРАСТНА ЖЕНА ТЪРСИ ЖЕНА, КОЯТО ДА ЖИВЕЕ С НЕЯ БЕЗ НАЕМ СРЕЩУ ГЛЕДАНЕ. 0884 223 113

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

РЕСТОРАНТ РОНИ /ТЕАТЪРА/ - БОГАТО ОБЕДНО МЕНЮ. КЕТЪРИНГ ДО ДОМА И ОФИСА. КАЧЕСТВО НА ДОСТЪПНИ ЦЕНИ. 0878 103 118
Всички