Други

В САЩ от детската градина изучават медийна грамотност

  15.12.2021 07:40             
В САЩ от детската градина изучават медийна грамотност

Така учениците разпознават манипулациите на четвъртата власт, разказва Спасина Станева

Човекът е човек, когато е на път. А когато пътят води към Охайо и човекът е работил за осъществяването на мечтите си, те се сбъдват. Като учител по английски в продължение на 15 години в езикова гимназия  „Бертолт Брехт“ В Пазарджик Спасина Станева винаги е искала да посети обучителен курс в САЩ. През 2020 година печели конкурс за стипендии за усъвършенстване на учители в областта на медийната грамотност, обявен от Българо-американската комисия за образователен обмен „Фулбрайт“ и Посолството на САЩ в България.

„Конкурсът се състоеше от три етапа. Изключително приятна беше за мен изненадата, когато получих имейл с потвърждение, че съм сред двамата одобрени кандидати от България за участие в програмата”, казва преподавателката. Обучението започнало в средата на септември 2021 г. и се провело в град Кент (щата Охайо), в университета Kent State University в продължение на шест седмици. Темите включвали:

Разпознаване на пристрастие и пропаганда, стереотипи и дезинформация,

Стратегии за повишаване на нивото на критично мислене, Разпознаване на достоверни информационни източници, Приложение на съвременни технологии и приложения в класната стая, Изготвяне на учебни планове.

„Имах невероятната възможност да работя в екип с колеги от Чехия, Естония, Латвия, Северна Македония, Румъния, Турция, Сърбия, Украйна, Босна и Херцеговина. Програмата завърши с полагането на три изпита – Медийна грамотност, Технологии и General Academics. Освен обучението в университета, групата ни от 21 стипендианти беше разпределена в четири държавни училища. Всеки един от нас имаше партньор учител от съответното училище. Изискванията към нас бяха в началото да наблюдаваме часовете на американските ни колеги, а по-късно  и да преподаваме  на техните ученици”, разказва г-жа Станева.

Тя била разпределена в Kenston High School

„За мен беше истинско удоволствие да работя с екипа на това прекрасно училище. Колегите и директорите бяха изключително отзивчиви и мили. Учениците са дисциплинирани, изпитват и показват своето  уважение към учителите си и към по-възрастните като цяло. Училището е държавно и въпреки това разполага с невероятна база и съоръжения. Kenston High School разполага с прекрасно оборудвани лаборатории по физика, химия, биология, инженерни науки, роботика, компютри; собствен футболен стадион, огромна театрална зала.

Училището също така произвежда електрическа енергия

благодарение на соларните панели и ветрогенератора, инсталирани в училищния двор”, впечатлена е от видяното учителката по английски език.

„Любопитното е, че в САЩ учениците имат часове по медийна грамотност, включени в учебната им програма още от детската градина. По този начин учениците придобиват умения за разпознаване на пропаганда, дезинформация, манипулиране на общественото мнение, недостоверни информационни източници”, пояснява Спасина Станева.

По време на посещението в програмата в Сената на Охайо в Колумб, съгражданката ни и колегите й от програмата успели да се срещнат с

един от репортерите и президента на Агенцията на правните кореспонденти в Охайо

„Към Агенцията работят над 40 журналисти, представители на популярни вестници, телевизии и радио програми като тяхната основна задача е обективното отразяване на дебатите в Сената и  гласуваните законопроекти и решения. Вестници като Cincinnati Enquirer, Journal-News, The Columbus Dispatch продължават да бъдат уважавани източници на достоверна информация.

Вестниците на 21 век успяват да привлекат по-младите читатели

благодарение на атрактивните си уеб страници”.

Въпреки натоварения график в университета и в училището, сред забележителностите, които тя успяла да посетии, са Ниагарският водопад, за който тя казва, че е  „невероятната, приказно красива природна забележителност”, и  Сградата на Сената на Охайо в Колумб.

„Благодарение на организаторите успяхме да се докоснем и до американския бит и култура. Приемните ни американски семейства, повечето от които са пенсионирани учители, се грижеха за нас през почивните дни.

За американците, семейството и семейните ценности са приоритет

Почти всяко семейство има по три деца, което прави ежедневието им доста интересно и забавно. В неделя повечето от тях ходят на църква, където обсъждат различни проблеми на общността. Бях впечатлена от тяхната сплотеност, съпричастност и готовност да помогнат на ближния”.

Много работа, нови приятелства, безценен опит и незабравими спомени бележат пребиваването на учителката в страната на неограничените възможности. „Хората, с които съдбата ме срещна в Охайо са осъзнали, че ключът към успеха е доброто образование, уважението към другите, чувството за принадлежност към обществото и активната гражданска позиция, казва тя. Винаги ще помня думите на приемното ми семейство, които са се превърнали в техен основен житейски принцип: „Истински достоен и силен е този, който подава ръка, а не подлага крак“.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ВЪЗРАСТНА ЖЕНА ТЪРСИ ЖЕНА, КОЯТО ДА ЖИВЕЕ С НЕЯ БЕЗ НАЕМ СРЕЩУ ГЛЕДАНЕ. 0884 223 113

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

РЕСТОРАНТ РОНИ /ТЕАТЪРА/ - БОГАТО ОБЕДНО МЕНЮ. КЕТЪРИНГ ДО ДОМА И ОФИСА. КАЧЕСТВО НА ДОСТЪПНИ ЦЕНИ. 0878 103 118
Всички