Други

Голямата награда отиде при най-младия творец.

  18.12.2021 06:25             
Голямата награда отиде при най-младия творец.
Михаил Маламски

На годишната изложба на пазарджишките художници

ПАЗАРДЖИК. Традиционната годишна изложба на пазарджишките художници в галерия „Георги Машев” отвори врати за любителите на изобразителното изкуство. Авторите на най-добрите творби получиха отличия. Графикът Михаил Маламски грабна голямата награда на името на Георги Машев. Наградите на Община Пазарджик получиха Димитър Маламски, Елеонора Хаджиниколова, Мария Тодорина и Петя Стойнова.

„Въпреки всичко

вече 30 години ДПХ изпълва с послания и красота

творческото пространство на галерия „Георги Машев“ на ул. „Втори януари“ 2-4 като морален стълб, който поддържа вярата ни, че създаваме истинските ценности на духовния ни живот.

Тук отново сме заедно с любимите ни приятели, колеги и ценители, за да съпреживеем една магическа вечер с изкуството. Ще бъдат връчени за поредна година годишните награди на Община Пазарджик. Тази година се възстановява и учредената от Дружеството на пазарджишките художници награда „Георги Машев“, започна словото си председателят на Дружеството Маргарита Иванова.

Пред „Знаме” Михаил Маламски коментира:

 „Щастлив съм, че на 31 години получих престижното отличие, което се полага на по-възрастни колеги. В изложбата представих две графики на тема „Кралици”. Използвах смесена техника. Заложих на добра идея и композиция с повече модерност. Благодаря на колегите за признанието и оценката на творбите ми. Радостта ми е двойна, защото и баща ми Димитър Маламски получи награда. Това се случва за първи път в общия ни творчески път, макар че и двамата поотделно сме носители на други отличия.”

Димитър Маламски пък представи три керамични скулптури в експозицията – на шлемове, с презумпцията, че всеки човек носи своя шлем-маска.

Имената на творбите носят своя характер – „Зъл”, „Нагъл”, „Глуповат”

„Две от рисунките ми, „Матриархат” и „Харпия”, са инспирирани от пещерни скални образци. Те са изобразени върху изрязано велпапе и носят нещо новаторско. Признавам, че очаквах наградата си. Тя много ме радва. Ценя я високо, защото е присъдена от мои колеги. Постарах се работите ми да предизвикат размисъл у посетителите. Винаги търся нещо ново, различно, необичайно, да изненада и впечатли зрителите”, каза пред наша репортерка Маламски-старши. Елеонора Хаджиниколова пък представя в изложбата четири творби, рисувани с маслени бои през тази година. Художничката за първи път показва картината „Врагове, преди да станат приятели”, отличена от американски галерии (за това „Знаме” писа). Картината „Портрет на Петя” с изображението си приближава зрителите повече към лицето и раменния пояс на портретувания, а не на цялата фигура. Две от картините са с образи на момичета и са

рисувани в кръг, към която форма посягата малко художници

Една от тях е Евгения Панчова. Картините с момичетата са обградени с декорация, все едно представлява витринаж.

„Едно от момичетата, Никол, снимах на морето през 2012 г. Тя бе придружавана от баба си и дядо си, а аз им обещах да нарисувам внучка им, разказа Елеонора Хаджиниколова. В картината Никол е в светла обстановка. Другото малко момиче е Кристиана – дъщерята на Петя. Изобразена е под звездно небе. Рисувах я като малка, от снимка-. Сега е пораснала и мисля напролет да я снимам и нарисувам отново. В двете картини с момичетата приложих моят си начин на изобразяване, с който съм известна на притежателите на мои картини и знаят, че те са смесица между реализъм и декоративен стил. Тази година стилът ми на рисуване преминава в засилен реализъм. Защото реализмът през последните 100 години е добре забравен. Радостно е, че той се възражда в световен мащаб, но не мога да твърдя, че това се случва и в България. Затова приемам наградата като стимул да продължавам да рисувам според усещанията ми, а не както другите смятат, че трябва. Важно е рисунъкът да е плътен и истински, каквито истински са хората.”

Пенка МИХАЙЛОВА


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ВЪЗРАСТНА ЖЕНА ТЪРСИ ЖЕНА, КОЯТО ДА ЖИВЕЕ С НЕЯ БЕЗ НАЕМ СРЕЩУ ГЛЕДАНЕ. 0884 223 113

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

РЕСТОРАНТ РОНИ /ТЕАТЪРА/ - БОГАТО ОБЕДНО МЕНЮ. КЕТЪРИНГ ДО ДОМА И ОФИСА. КАЧЕСТВО НА ДОСТЪПНИ ЦЕНИ. 0878 103 118
Всички