Пазарджик

Йоана Карабойчева разработи фотографски проект

  01.01.2022 06:34             
Йоана Карабойчева разработи фотографски проект
Йоана Карабойчева

Урок от ABLE Mentor

Ключовите черти на лицето разкриват характера

ПАЗАРДЖИК. Продължаваме да ви представяме успешни проекти от третия сезон на ABLE Mentor, заедно с техните автори. Както „Знаме“ писа, инициатива свързва професионалисти и ученици с цел споделяне на знания и опит. Те се разпределят в екипи от по един ментор и един ученик според общите им интереси и в продължение на 3 месеца разработват собствен казус.

Йоана Карабойчева е единайсетокласничка в езикова гимназия „Бертолт Брехт” с първи език английски и втори немски. Интересите й са в сферите на фотографията, професионалния грим и графичния дизайн. Има сертификати за завършени обучения по фотография и гримьорство, а в момента кара курс по графичен дизайн, като вече е завършила първия модул. През свободното си време обича да спортува и да пътува в екзотични страни- виртуално чрез книгите, но и реално.

В ABLE Mentor участва с фотографски проект. Ето как отговори на въпросите на „Знаме“:

- Разкажи за проекта си в ABLE Mentor.

- Избрах да участвам с проект по фотография, защото чрез снимките мога да изразя себе си и да опознавам хората, които най-често стоят пред обектива. Вярвам, че ключовите черти на лицето на един човек разкриват неговия характер.

Завършването на проекта отне около 3 месеца. През това време се научих да работя с технически тънкости. Открих и нови начини, с помощта на които мога да създавам по-добри кадри. Те често са пейзажни и чрез тях мога да накарам хората да бъдат по-близо до природата и да я опознаят.

Освен пейзажи, искахме да обхванем и останалите сфери на фотографията – портрет, репортаж и други. Репортажните ми снимка са от концерта на Орлин Павлов на Празника на Пазарджик, както и от Фестивала на занаятчийската бира и храна Бири Манджаро, портретният кадър съчетава цветна и черно-бяла фотография и т. н.

- Какво ти даде участието в тази инициатива?

- Научи ме да бъда по-взискателна към себе си, да съм по-креативна и търпелива. Смятам, че с тези качества ще усъвършенствам все повече себе си като характер и личност и ще мога да премина през предизвикателствата в живота.

- Важни ли се менторите?

- Според мен всички се учим взаимно един от друг, а менторите са хората, от които можем да вземем изключително много знания. Те ни напътстват, дават ни насоки и ни предизвикват да погледнем отвъд границите си. Тук е мястото да благодаря на моя ментор Глория Начева.

- Зародиха ли се нови идеи и планове за бъдещо сътрудничество?

- Убедена съм, че в бъдеще мога да осъществя проект с някой от учениците и менторите от “Able Mentor”.

- Какво планираш за бъдещото си? Избрала ли си вече своя професионален път? Как се виждаш след 10 години?

- Най-много от всичко обичам да опознавам други култури. Ето защо, след като завърша средното си образование, искам да уча туризъм и по-точно – да стана туристически гид. Пътуването ми доставя истинско удоволствие и ми влияе като лекарство срещу всички заобикалящи ме проблеми.

След 10 години предполагам, че ще мога да се похваля с това, че съм обиколила цяла Европа и може би част от Азия.

Надявам се също така, че ще имам човек до себе си, с който ще се подкрепяме взаимно и ще живеем един живот като в приказките.

Мария ДЪБОВА


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ВЪЗРАСТНА ЖЕНА ТЪРСИ ЖЕНА, КОЯТО ДА ЖИВЕЕ С НЕЯ БЕЗ НАЕМ СРЕЩУ ГЛЕДАНЕ. 0884 223 113

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438
Всички