Регионът

С нов герб и ново знаме Карабунар посрещна Нова година

  04.01.2022 16:10             
С нов герб и ново знаме Карабунар посрещна Нова година

Карабунар посрещна Нова година с нов герб и с ново знаме. На 30.12.2021 г. от 13:30 часа в читалище "Отец Паисий" в Септември Общинският съвет единодушно утвърди герба и знамето на септемврийското село. Инициативата за символ е на кмета Иван Каменарски, който се свърза с представители на Българското хералдическо и вексилоложко общество за изработката на герб, който отговаря на всички канони на хералдиката. Автори на герба са Николай Вътков и Александър Алексиев, а художник е Ненко Атанасов.

На герба са изобразени три символа: черен кладенец в основата,  символ на името на селото Карабунар; златен грозд, символизиращ основния поминък на селото и благославяща десница, символ на Йоан Предтеча, патрон на църквата в селото и символ на вярата.

Девизът повтаря символите: Вяра, вода и вино

Знамето на село Карабунар е производно на герба. Полето е разделено от шеврон на зелено и златно. В горната част върху зеленото са изобразени златна дясна ръка в православен благославящ знак, символ на Свети Йоан Кръстител, и златна чепка грозде. В долната част върху златното поле е изобразен черен кладенец, основен символ на селото и произлизащ от неговото име. Знамето е с пропорции на страните 3:5.

Гербът и знамето ще бъдат регистрирани в гербовия регистър на Българското хералдическо и вексилоложко общество, а след приемането им от жителите на селото, от кмета и от Общинския съвет в Септември, те ще бъдат официализирани и легитимни нови символи на Карабунар.

Карабунар е седмото населено място в община Септември със свой герб след Варвара, Ветрен дол, Виноградец, Злокучене, Ковачево и Лозен, а след примането му село Симеоновец също се свърза с БХВО за изработка на герб и знаме. Така Община Септември се превръща в най-хералдичната община в България, а в област Пазарджик гербове имат също и Мирянци и Синитево, а в момента се работи по герб и на село Драгиново.

Герб на село Карабунар, община Септември, област Пазарджик

Блазон (хералдическо описание):

Чрез шеврон на зелено и златно, в главата благославяща десница и грозд от второто, в основата кладенец в черно.

Девиз: ВЯРА, ВОДА, ВИНО.

Символика и значение:

Благославяща десница – символ на православната вяра на жителите и на св. Йоан Предтеча, небесен покровител на селото и патрон на храма.

Грозд – представя винарството като поминък.

Черен кладенец – представя името на селото (Карабунар, от турски - черен кладенец)

Зеленото: надежда; обновяване; хармония с природата и в обществото.

Златното: богатство на духа и на добродетели; местоположението в Тракия.

Формата на щита повтаря първия герб на Пазарджик и означава административна принадлежност.

Автор на идейния проект - Александър Алексиев

Автор на блазона - Александър Алексиев и Николай Вътков

Художник – Ненко Атанасов

Blazon: per chevron Vert and Or in chief hand in Greek benediction and a bunch of grapes of the second, in base a well Sable.

Motto: ВЯРА, ВОДА, ВИНО (FAITH, WATER, WINE)

Symbolism:

Hand in benediction (Greek Rite) – symbol of the orthodox faith of the people and of John the Baptist, the patron saint of the village.

Grape – presents the winemaking in the village.

Black well – presents the name of the village (Karabunar, from Turkish – black well).

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

ВЪЗРАСТНА ЖЕНА ТЪРСИ ЖЕНА, КОЯТО ДА ЖИВЕЕ ПРИ НЕЯ НА СИМВОЛИЧЕН НАЕМ, НЕ ЗА ГЛЕДАНЕ, А ЗА КОМПАНИЯ. 0884 223 113

ПРОДАВАМ ЕТАЖ ОТ КЪЩА, ЦЕНТЪР, 0878 312 415
Всички