Други

Представят забравения стрелчански художник Мильо Балтов

  08.01.2022 09:50             
Представят забравения стрелчански художник Мильо Балтов

Стрелчани добре знаят кой е художникът Мильо Маринов Балтов, както знаят кой е революционерът-историограф на Априлското въстание Мильо Тодоров Балтов. А в столицата ще научат повече за художника - от изложбата "Мильо Балтов. Романтичният образ на вярата". Тя е експонирана в галерия "Васка Емануилова" и ще продължи от 14 декември до 27 февруари 2022 година, съобщават от Софийската градска художествена галерия (СГХГ). Събитието е по повод 150 години от рождението на художника и е част от програмата "Реставриране на паметта". Тя започва през 2012 г. с цел да възстановява паметта за неизвестни или забравени имена от българското изкуство. Художникът Мильо Балтов е една от интересните фигури в тази история.

Името му неизменно присъства в културния живот на град Стрелча - чрез иконите и стенописите в катедралния храм-паметник "Св. Архангел Михаил" (през 1903 г. е нарисувал „царските” икони от иконостаса заедно с художника Господин Желязков от София, както и стенописните орнаментални фризове в храма), с иконите му в други църкви, включително и в пазарджишкия катедрален храм „Света Богородица“, където сочат, че той е автор на чудотворната икона на Божията майка, с музейната сбирка на Историческия музей, в чийто фонд се съхраняват близо 30 негови произведения. Множество декоративни и иконописни реализации и в храмове от пазарджишкия регион също носят неговия подпис. Неговата мащабна художествено-декоративна дейност съвпада с подема в храмовото строителство след Освобождението, движено от стремежа да се придаде колкото е възможно по-представителен вид на новостроящите се църкви.

Много от параклисите и църквите, които Балтов декорира, са посветени на архангел Михаил и до днес изпълняват функцията си на паметни места за падналите във войните. В много от създадени от него икони се разпознават образи на исторически личности, а други са добили статута на чудотворни, допълват от СГХГ.

Балтов учи във втория випуск на Рисувалното училище при Ярослав Вешин. В неговите портрети и икони, личат уроците на професора, към които художникът се придържа превратностите на съдбата и обществения дълг: отношение към изразителността на линията, изграждане на триизмерност, интерес към пластичността и обема, търсене на ефектно осветление, стремеж към изискана класическа композиция и поза, опит да се постигне плътен и материализиран колорит, да се изгражда посредством светлосянката и вальорите и т.н.

Благодарение на изследователските усилия на историческия музей в Стрелча, днес можем да включим името на художника Мильо Балтов в списъка на ярките представители един любопитен междинен етап в историята на българското изкуство, посочват от СГХГ. Едно бъдещо изследване ще има за цел да събере и систематизира възможно по-голяма част от творчеството на Мильо Балтов - да издири икони, да проследи стенописи и декорации и извън родния му край и да очертае по-ясно сложните пътища на идеите в изобразителното изкуство.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

ВЪЗРАСТНА ЖЕНА ТЪРСИ ЖЕНА, КОЯТО ДА ЖИВЕЕ ПРИ НЕЯ НА СИМВОЛИЧЕН НАЕМ, НЕ ЗА ГЛЕДАНЕ, А ЗА КОМПАНИЯ. 0884 223 113

ПРОДАВАМ ЕТАЖ ОТ КЪЩА, ЦЕНТЪР, 0878 312 415
Всички