Регионът

Доброволците от Велинград спечелиха наградата на публиката

  13.01.2022 13:38             
Доброволците от Велинград спечелиха наградата на публиката

В състезанието, организирано от Национална асоциация на доброволците в България, участваха 9 доброволчески отряда от цялата страна.

Вотът на публиката убедително бе спечелен с 1623 гласа, (или близо 50%) от доброволно формирование - община Велинград. След тях се наредиха колегите им от “Георги Измирлиев-Македончето“, Благоевград. На почетната стълбичка се нареди и още доброволно формирование „Пловдив 112“ .

Доброволното велинградско формирование бе създадено в началото на 2021 година, а неговите членове са преминали обучение по програма за доброволци, с включени модули за реакция при пожари, наводнения и други природни бедствия, както и оказване на първа помощ на пострадали. Община Велинград е направила изискуемите застраховки на 20-те членове на клуба и е осигурила тежки автомашини, а останалото оборудване и екипировка са подсигурени изцяло с доброволчески усилия.

През месец август на територията на община Велинград възникнаха 4 големи пожара. Благодарение на доброволците и съвместната им работа с РСПБЗН - Велинград , огнените стихии бяха овладени и така бяха спасени гори, къщи, и човешки животи.

В началото на август горяха борови и смесени гори в местността “Анезица”. В резултат на бърата реакция, пожарите са овладени.

Вечерта на 13 август в село Кръстава се запалва плевня и пожарът бързо обхваща съседните постройки. Изгоряха 6 къщи, а 30 души останаха без дом. Реакцията на добровоците беше светкавична, те остават на място до сутринта, а след това се включват в кампанията по събиране на средства, материали и оборудване. В дарителската сметка, открита от общината, досега са събрани 236 000 лева.

НАДРБ награди доброволно формирование Велинград с плакет за успешното участие в потушаването на четирите августовски пожара.

Местните доброволци са нужни не само в погасяването на пожари. Те действаха светкавично и при наводнението на 12 януари, вследствие на топенето на снеговете и последвалите дъждове, на един от най-посещаваните паркове “Вельова баня”.

Благодарим и се гордеем с вас, смели български мъже! - подчертават от Община Велинград.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета

Какво ще празнувате на 14 февруари?


Резултати
Обяви

ВЪЗРАСТНА ЖЕНА ТЪРСИ ЖЕНА, КОЯТО ДА ЖИВЕЕ С НЕЯ БЕЗ НАЕМ СРЕЩУ ГЛЕДАНЕ. 0884 223 113

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

ДАВАМ БОКСОНИЕРА ПОД НАЕМ – ЦЕНТЪР. 0877 122 337
Всички