Четвъртък, 14 Апр 2022
 
Регионът

Доброволците от Велинград спечелиха наградата на публиката

  13.01.2022 13:38             
Доброволците от Велинград спечелиха наградата на публиката

В състезанието, организирано от Национална асоциация на доброволците в България, участваха 9 доброволчески отряда от цялата страна.

Вотът на публиката убедително бе спечелен с 1623 гласа, (или близо 50%) от доброволно формирование - община Велинград. След тях се наредиха колегите им от “Георги Измирлиев-Македончето“, Благоевград. На почетната стълбичка се нареди и още доброволно формирование „Пловдив 112“ .

Доброволното велинградско формирование бе създадено в началото на 2021 година, а неговите членове са преминали обучение по програма за доброволци, с включени модули за реакция при пожари, наводнения и други природни бедствия, както и оказване на първа помощ на пострадали. Община Велинград е направила изискуемите застраховки на 20-те членове на клуба и е осигурила тежки автомашини, а останалото оборудване и екипировка са подсигурени изцяло с доброволчески усилия.

През месец август на територията на община Велинград възникнаха 4 големи пожара. Благодарение на доброволците и съвместната им работа с РСПБЗН - Велинград , огнените стихии бяха овладени и така бяха спасени гори, къщи, и човешки животи.

В началото на август горяха борови и смесени гори в местността “Анезица”. В резултат на бърата реакция, пожарите са овладени.

Вечерта на 13 август в село Кръстава се запалва плевня и пожарът бързо обхваща съседните постройки. Изгоряха 6 къщи, а 30 души останаха без дом. Реакцията на добровоците беше светкавична, те остават на място до сутринта, а след това се включват в кампанията по събиране на средства, материали и оборудване. В дарителската сметка, открита от общината, досега са събрани 236 000 лева.

НАДРБ награди доброволно формирование Велинград с плакет за успешното участие в потушаването на четирите августовски пожара.

Местните доброволци са нужни не само в погасяването на пожари. Те действаха светкавично и при наводнението на 12 януари, вследствие на топенето на снеговете и последвалите дъждове, на един от най-посещаваните паркове “Вельова баня”.

Благодарим и се гордеем с вас, смели български мъже! - подчертават от Община Велинград.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

ВЪЗРАСТНА ЖЕНА ТЪРСИ ЖЕНА, КОЯТО ДА ЖИВЕЕ ПРИ НЕЯ НА СИМВОЛИЧЕН НАЕМ, НЕ ЗА ГЛЕДАНЕ, А ЗА КОМПАНИЯ. 0884 223 113

ПРОДАВАМ ЕТАЖ ОТ КЪЩА, ЦЕНТЪР, 0878 312 415
Всички