Понеделник, 09 Май 2022
 
Пазарджик

Урок от ABLE Mentor: Хари Ашикян създаде компютърна игра

  15.01.2022 10:12             
Урок от ABLE Mentor: Хари Ашикян създаде компютърна игра

Обичам програмирането, защото можеш да правиш всичко по свой начин

ПАЗАРДЖИК. Продължаваме да ви представяме успешни проекти от третия сезон на ABLE Mentor, заедно с техните автори. Както „Знаме“ писа, инициатива свързва професионалисти и ученици с цел споделяне на знания и опит. Те се разпределят в екипи от по един ментор и един ученик според общите им интереси и в продължение на 3 месеца разработват собствен казус.

Хари Ашикян е единайсетокласник в ПМГ “Константин Величков”, в паралелка с приложно програмиране. Хобито му е да програмира и да прави игри. Ролева игра с карти разработва и в рамките на проекта  ABLE Mentor. Ето какво още сподели за участието си в тази инициатива пред „Знаме“:

- Хари, разкажи малко повече за играта, която създаде.

- Избрах темата, след като се консултирах с приятели. Реших да е ролева игра с карти. Нарекох я „Кралството на свободата“. В общи линии героят се движи из подземие, пълно с чудовища. Единственият начин той да ги победи е, като използва различни видове карти – за атака, щит и много други. На този етап играта е компютърна, но мога да я направя и за телефон.

Процесът на самата разработка отне около 2 месеца. Сблъсках се с редица трудности, през каквито преминават и много други, които са на моето ниво на умения. Сред тях бяха неразбираем и разхвърлян код, бъгове и проблеми с дизайна.

- Какво ти даде участието в ABLE Mentor?

- Научих се да представям завършен продукт, както и къде ще бъде най-уместно той да бъде сложен за продажба. Научих също така какво трябва да има в игрите и как те трябва да се представят, за да грабнат вниманието на “клиента”. Но най-вече успях да науча нови неща, които ми помогнаха да стана по-добър в това, което правя.

- Важни ли се менторите? Може ли човек да се справи сам, ако няма кой да го напътства?

- Смятам, че човек може да се справи сам с каквото и да било, стига да има желание и да бъде упорит. Но с ментор, който да те напътства, да ти казва какво правиш правилно и какво грешно, е далеч по-лесно. Той те праща в правилната посока, прави пътя ни много по-гладък.

Цялото интервю четете в книжния брой на "Знаме"


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ВЪЗРАСТНА ЖЕНА ТЪРСИ ЖЕНА, КОЯТО ДА ЖИВЕЕ С НЕЯ БЕЗ НАЕМ СРЕЩУ ГЛЕДАНЕ. 0884 223 113

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438
Всички