Четвъртък, 21 Апр 2022
 
Пазарджик

47-то издание на „Зимни музикални вечери” ще се проведе от 27 до 30 януари

  20.01.2022 10:12             
47-то издание на „Зимни музикални вечери” ще се проведе от 27 до 30 януари

Тодор Попов: Международният фестивал е жив, защото Пазарджик го обича и публиката го очаква

ПАЗАРДЖИК. След седмица в областния град отново ще се проведе Международният фестивал „Зимни музикални вечери - Проф. Иван Спасов”. „Няма да се изморя да повтарям, че това е най-старият музикален фестивал в България, свързан с класическата музика. 47 години той не е прекъсван, а това са толкова много години, толкова много хора са били свързани с него през годините, толкова много кметове, толкова много управленци, но в крайна сметка фестивалът е жив, защото Пазарджик го обича, публиката го очаква и затова и тази година всички любители на класическата музика ще се радват на поредните интересни и пълни с магията на музиката вечери. Това каза кметът на Пазарджик Тодор Попов по повод предстоящото 47-мо поред издание на „Зимни музикални вечери - Проф. Иван Спасов”. Кметът отправи благодарности маестро Григор Паликаров, към музикантите от Симфоничния оркестър, „към всички, които допринасят този фестивал да е жив, към всички спонсори, които ни помагат през годините и  най-вече на към нашите скъпи съграждани, които всяка година очакват поредното издание на фестивала. Откриването му ще е на 27 януари / четвъртък/ 2022 г. в 18,30 ч.

„Искам да призова всички да спазват противоепидемичните мерки, да бъдат съответно със зелен сертификат или след тест, за да се насладим на изкуството”, каза още Тодор Попов .

Четиридесет и седмото издание на фестивала ще бъде открито под палката на маестро Григор Паликаров, който ще дирижира програмата в първата вечер. Гост-солист тогава ще е Иван Янъков - пиано.

Втората фестивална вечер по традиция е с камерен концерт, когато ще гостуват  музикантите Гергана Русекова - мецосопран и Симеон Златков – пиано. Те ще ни дадат възможност да чуем едни от най-хубавите вокални произведения на Франц Шуберт - вокален цикъл „Зимен път".

Третата вечер е рецитал на един от най-добрите световни пианисти Алесандро Марано /Италия/.

Фестивалът ще завърши под диригентството на Игор Вербицки    /Русия/ и солист Деница Лафчиева - кларнет.

По традиция в рамките на фестивала се провежда концерт – матине с участието на млади изпълнители от музикалните паралелки и школи в Пазарджик, който ще се бъде на 30 януари  /неделя/ от 11.00 часа.

Съпътстващата програма в дните на фестивала включва изложба под наслов „Класическата музика и Пазарджик“ с материали от  Регионална библиотека „Никола Фурнаджиев“ – Пазарджик и Регионален исторически музей – Пазарджик. Интересът на публиката ще бъде провокиран от  оригиналните костюми на проф. Иван Спасов и примабалерината София Бобчевска. Изложбата включва още снимки, грамоти, плакети и орден "Св. св. Кирил и Методий" - I степен, с които са наградени Симфоничен оркестър - Пазарджик и музикално дружество "Маестро Г. Атанасов".  А РБ „Никола Фурнаджиев“ ни запознава е с личностите на Маестро Г. Атанасов и проф. Иван Спасов  чрез литературни текстове  и публикации  в периодичния печат от преди повече от век.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

ВЪЗРАСТНА ЖЕНА ТЪРСИ ЖЕНА, КОЯТО ДА ЖИВЕЕ ПРИ НЕЯ НА СИМВОЛИЧЕН НАЕМ, НЕ ЗА ГЛЕДАНЕ, А ЗА КОМПАНИЯ. 0884 223 113

ПРОДАВАМ ЕТАЖ ОТ КЪЩА, ЦЕНТЪР, 0878 312 415
Всички