Понеделник, 25 Апр 2022
 
Други

Чесънът – незаменимото лекарство

  23.01.2022 10:41             
Чесънът – незаменимото лекарство

Не го отбягвайте заради миризмата. Наистина е полезен и дори целебен. Многогодишно луковично растение от семейство Кокичеви, род Лукови, със сложна, широко яйцевидна луковица, съставена от 7-30 малки луковички (скилидки), обвити в обща белезникава ципеста обвивка. Стъблото е до 50 см високо. Отглежда се из цялата страна и е незаменим в кухнята. Да, става дума за чесъна. Ароматът на чесън може да бъде колкото неустоим и апетитен, толкова и отблъскващ. Според поверията на някои народи, той гони вампири и зли духове, а в подкрепа на това са не само холивудските продукции, но и старите книги, както и находки в стари погребения. Науката обаче ни предлага някои доказани ползи от това природно лекарство.

За лечебни цели се използват луковиците, тъй като в свежите цели луковици се съдържа алиин. В една скилидка чесън се съдържат 200 мг активни вещества - аминокиселини, анзими, витамини и минерали. В състава му има сяросъдържащи вещества, които се отделят, когато скилидката се смачка, а тези вещества са алицин и неговите производни. Когато смачкате една скилидка чесън, от нея се отделя вещество, наречено

водороден сулфид,

а именно на това вещество се дължи и характерният му аромат. Ако искате да получите максимални ползи от чесъна, трябва да смачкате или да нарежете скилидките, преди да ги използвате за готвене или ако ще ги консумирате сурови. Когато се смачкат или нарежат, те правят "контакт" с въздуха, чрез който се отделя алиин,

а от него се образува алицин - вещество, което е без мирис,

но при разкъсване на тъканите под действието на ферменти алиинът се разпада до алицин, който е с много силна и характерна миризма. На това вещество се дължи бактерицидното и хипогликемичното действие. Алицинът има антибактериални и антигъбични свойства. Според някои изследователи, той може да помогне и в борбата с рака.Освен алиин се съдържат и някои негови производни - метилалиин, пропилалиин, пептиди, съдържащи L-цистеин и глутаминова киселина, алкилови производни на L-цистеина и 5-алкилсулфоокиси на цистеина, които понижават нивото на холестерола в кръвта, и 0,1-0,25% етерично масло.

В чесъна се съдържат голямо количество витамини В6 и витамин С,

които подпомагат нормалното функциониране на нервната и имунната системи и помага в борбата с оксидативния стрес. На всеки 100 г имаме около 150 калории, 33 грама въглехидрати и 6,36 г протеин. Чесънът е богат и на витамин В1, В2, В3, В6, фолат, витамин С, калций, желязо, магнезий, манган, фосфор, калий, натрий и цинк.

Чесънът намира разнообразно и широко приложение в народната медицина.

Той пречиства кръвта

Ако страдате от черни точки или акне, чесънът е ваш пръв приятел, защото можете да премахнете дълбоката причина за този проблем, като пречистите кръвта си с негова помощ. Приемайте по 2 скилидки чесън с топла вода всеки ден, сутрин на гладно и пийте много вода през целия ден. Ако добавите към чашата топла вода сока на ½ лимон, може да свалите и няколко килограма по здравословен начин.

Яденето на чесън може да помогне за

детоксикацията на тежки метали в тялото

При високи дози е показано, че серните съединения в чесъна предпазват от увреждане на органите от токсичност на тежки метали. Четириседмично проучване на служители на завод за автомобилни акумулатори (прекомерно излагане на олово) установи, че чесънът намалява нивата на олово в кръвта с 19%. Той също така намалява много клинични признаци на токсичност, включително главоболие и кръвно налягане. Три дози чесън всеки ден дори превъзхождат лекарството D-пенициламин при намаляване на симптомите.

Чесънът предизвиква

разширяване на кръвоносните съдове (включително тези на сърцето),

снижава артериалното налягане, намалява нивото на холестерола в кръвта и отлагането му в стените на кръвоносните съдове, усилва сърдечните съкращения и забавя сърдечния ритъм. Ежедневната консумация на чесън в неговата сурова или готвена форма помага да се намали холестеролът заради антиоксидантните свойства на алицина. Чесънът е враг на високото кръвно налягане или хипертонията. Проучванията при хора, страдащи от хипертония, откриват, че добавките от чесън оказват значително влияние върху понижаването на кръвното налягане. Дозите на чесън трябва да са доста високи, за да имат желаните ефекти. Необходимото количество е еквивалентно на около четири скилидки чесън на ден.

Чесънът сваля нивата на кръвната захар

Освен че скилидките значително намаляват оксидативния стрес при хора с високо кръвно налягане, хора, страдащи от диабет, също редовно трябва да похапват чесън, за да контролират нивото на кръвната си захар. Тук отваряме скоба, че е важно да се знае, че алицинът губи своите свойства, ако главата или скилидката чесън се сготви цяла. Затова и лечителите препоръчват все пак чесънът да се хапва в сурова или полусготвена форма.

Помага срещу Алцхаймер

Чесънът съдържа антиоксиданти, които могат да помогнат при Алцхаймер Окислителното увреждане от свободните радикали допринася за процеса на стареене. Чесънът съдържа антиоксиданти, които поддържат защитните механизми на организма срещу окислително увреждане. Доказано е, че високите дози чеснови добавки увеличават антиоксидантните ензими при хората. Затова трябва да знаете, че

дълголетниците ядат чесън

Чесънът може да ви помогне да живеете по-дълго. Потенциалните му ефекти върху дълголетието са по принцип невъзможни за доказване при хората. Но като се има предвид благоприятното въздействие върху важни рискови фактори като кръвно налягане, има смисъл чесънът може да ви помогне да живеете по-дълго. Фактът, че може да се бори с инфекциозната болест, също е важен фактор, тъй като това са чести причини за смърт, особено при възрастни хора или хора с дисфункционална имунна система.

Чесънът бързо ще ви отърве от

упоритите настинки и вируси

Вземете 2-3 скилидки суров или сготвен чесън или си направете от него чай, като добавите джинджифил и лимон. Не само ще отпуши носа ви, но и ще заздрави имунната система, за да може по-лесно да пребори вируса. Използването му е факт от древни времена като средство за профилактика на грипа, коремния тиф, холерата, дизентерията и др. Клинично е потвърдено благоприятното действие на чесъна при катари на дихателните пътища, гнойни процеси в белия дроб, ангини, коклюш, кожни заболявания и др.

Антибактериални и антипаразитни свойства

Според някои изследователи, най-ранната употреба на чесъна е била от месоядните народи, тъй като се е смятало, че месото може да причини инфекции и да създаде условия за развитие на болести. Високото съдържание на сяра в чесъна му придава антибиотични свойства, като поддържа храносмилателния тракт чист, освобождавайки го от отровите. Той е едно от най-ценените лекарства в древните времена. Още преди 7000 години е бил използван като антибиотик за лечение на бактериални, гъбични и паразитни инфекции. Изследванията показват, че разреденият екстракт от чесън е изключително ефективен за премахване на глисти при децата. И една промивка на устата вечер може да не конкурира по свежест ментовата паста, но пък унищожава всички бактерии, причиняващи кариес.

Превенция на ракови заболявания

Някои проучвания показват връзка между ежедневната употреба на чесън и превенцията на рак на стомаха и червата. Твърди се, че многогодишното луковично растение успешно засилва имунитета на човешкото тяло срещу рак. Според специалисти, това се дължи на „неговите антибактериални свойства или на способността му да блокира формирането на причиняващи рак субстанции, да спира активирането на причиняващите рак субстанции, да подсилва възстановяването на ДНК-то, и да снижава клетъчната пролиферация като задейства клетъчната смърт на раковите клетки”.

Заздравява костите

Чесънът може да подобри здравето на костите. Нито едно изследване върху хора не е измервало ефектите на чесъна върху костната загуба. Изследванията на гризачи обаче показват, че той може да намали загубата на кост чрез увеличаване на естрогена при жените.

За здрава и красива кожа и коса

Антиоксидантните свойства на чесъна предпазват кожата от вредното въздействие на свободните радикали и забавят разрушаването на колагена, на което се дължи загубата на еластичност на кожата. Когато се прилага върху кожата, чесънът прави чудеса при гъбични инфекции и екзема, както и при гъбички по ноктите или между пръстите.  Често чесънът се използва в маски против косопад или може директно да втриете смачкан чесън в скалпа на главата или да масажирате с чесново олио, за да предотвратите или дори да обърнете загубата на коса.

Особено подходящ за диета

Чесънът е изключително силно питателен, но има много малко калории. Една скилидка (3 грама) суров чесън съдържа: - Манган: 2% от необходимата дневна доза - Витамин В6: 2% от необходимата дневна доза - Витамин С: 1% от необходимата дневна доза - Селен: 1% от необходимата дневна доза - Фибри: 0,06 грама - Големи количества калций, мед, калий, фосфор, желязо и витамин В1 Това означава 4,5 калории, 0,2 грама протеин и 1 грам въглехидрати. Чесънът съдържа и много други хранителни вещества. Затова чесънът е лесен за включване в диетата ви Чесънът е много лесно (и вкусно) да се включи в текущата ви диета. Той допълва повечето пикантни ястия, по-специално супи и сосове. Силният вкус на чесъна също може да добави удар към иначе нежните рецепти. Чесънът се предлага в няколко форми, от цели скилидки и гладки пасти до прахове и добавки като екстракт от чесън и чесново масло.

Ето какво

ще се случва с тялото ви през следващите 24 часа след като изядете 6 скилидки печен чесън:

1 час – Алицинът влиза в тялото през храносмилателния тракт като се храносмила в стомаха, превръща се в храна за тялото и прониква в цялото тяло.

2 – 4 часа – чесънът започва да се бори със свободните радикали и с раковите клетки. Метаболизмът се активира и започва да елиминира излишните течности и да гори тлъстините в тялото.

4-6 часа - метаболизмът започва да се повлиява от полезните му свойства, чесънът започва да елиминира излишните течности и мазнини в тялото като подсилва Т-клетките. Яденето на чесън повишава количеството борещи вирусите Т-клетки в кръвотока.

6 – 7 часа – антибактериалните свойства на чесъна се активират и защитават тялото от бактериите.

7 – 10 часа – чесънът започва да защитава тялото ви от окисляването.

Той предоставя действие на клетъчно ниво.

10 – 24 часа – чесънът започва да пречиства тялото. Регулиране на нивата на холестерола, пречистване на артерии и защита на тялото от сърдечно-съдови заболявания, снижаване на кръвното налягане, укрепване на имунната система, подобряване на силата на костите, елиминиране на умората, подобряване на спортните постижения, предпазване на тялото от проникване на тежки метали, повишаване на продължителността на живота на клетките. Чесънът почти е освободил тялото от здравословните проблеми с мощните си ползи. Ако сте изяли няколко скилидки чесън преди 24 часа, вероятно се чувствате удивени. Тялото ви вече усеща имунната си система по-силна, по-нисък вреден холестерол, костите ви са по-силни и дори изпитвате подобрени атлетични способности.

Странични ефекти

Имайте предвид обаче, че има някои недостатъци на чесъна, като например лош дъх. Има и някои хора, които са алергични към него. Като цяло приемът на чесън не предизвиква странични ефекти, но ако имате астма, избягвайте консумацията му. Също така добре е да го избягвате преди операции. Не употребявайте повече от 2-3 скилидки чесън, ако не сте се консултирали със специалист. Ако имате нарушение на кървенето или приемате лекарства за разреждане на кръвта, консултирайте се с Вашия лекар, преди да увеличите приема на чесън. Ако обаче нямате такива опасения, натиснете няколко скилидки пресен чесън с преса за чесън, след което да го смесите с екстра върджин зехтин и малко сол. И да ви е сладко!

„Знаме”


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ВЪЗРАСТНА ЖЕНА ТЪРСИ ЖЕНА, КОЯТО ДА ЖИВЕЕ С НЕЯ БЕЗ НАЕМ СРЕЩУ ГЛЕДАНЕ. 0884 223 113

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438
Всички