Други

Редник Иван Гагов: Армия, която не е дала знаме в плен, е повод за гордост и преклонение!

  06.03.2022 07:19             
Редник Иван Гагов: Армия, която не е дала знаме в плен, е повод за гордост и преклонение!

Тя е стражът на родината и очаква млади хора в редиците си, казва младият мъж

Нeотдавна 97 доброволци се вляха в редиците на българската армия. Те вече преминават 6-месечно обучение във Висшия военен университет във Велико Търново. Сред тях е и Иван Гагов от Ракитово, с когото разговаряме дни преди Трети март. Редник Гагов завършва средното си образование в местната гимназия „Свети Климент Охридски“. Преди да стане доброволец в армията, работи в дърводелски цех за производство на пелети за отопление. Бил е и барман. Сега се обучава да служи в българската армия.

„Знаме“ благодари на ръководството на Висшия военен университет във Велико Търново и лично на бригаден генерал Маламски за възможността да разговаряме с редник Иван Гагов.

- Редник Гагов, защо избрахте да сте доброволец в българската армия?

- Армията се нуждае от попълнения с млади хора, от бъдещи офицери в личния й състав. Тя е стражът на родината и искам да съм част от нея. Да съм военнослужещ е голямата моя мечта, която, надявам се, вече се сбъдва. Българските войни в миналото и сега, в мирно време, са тест за боеспособност, за храброст и жертвоготовност в името на отечеството. Армия, която в битки не е дала пленено българско знаме, е повод за гордост и преклонение.

- Малко повече от месец сте редник в доброволческата армия. Как това се случи?

- Реших, след като научих, че ще има доброволна казарма. Подадох документи и чаках одобрение почти една година. Тук се чувствам добре. От първия ден свикнах с новите порядки. Обстановката е прекрасна. Всичките 97 доброволци сме настанени в Корпуса за военнослужещи от Доброволния резерв на Висшия военен университет в старопрестолния град. Благодаря на командирите за топлото им отношение към нас – новобранците.

- Какво очаквате да научите през 6-месечното обучение в университета?

- С колегите служим в сухопътните войски. Те са основният вид въоръжени сили за отбрана на българските територии, чиято задача е разузнаването, отбраната, унищожаването на неприятелски единици... Този род войски са на първа линия и отговорността им е огромна. Обучението ни ще премине през 3 етапа. Първият, който вече приключи, включваше начална военна подготовка, т. е. знания, необходими на военнослужещия да продължи професионалната си военна кариера. Това са права, тактики, специални практики, стрелби и други нови неща. Очакваме обучението в следващите два етапа, неизвестни за нас засега. Възхищавам се от дейността и присъствието при нас на взводния ни командир лейтенант Ямуков.

- Вие сте на 21 години и вече сте редник в българската армия. Това ли е пътят, по който искахте да тръгнете?

- Категорично да. Важно е да се представя достойно и да ми се даде шанс да съм в редиците на нашата армия. Мечтая си да вървя все напред и нагоре, усвоявайки знания и умения в бъдещата военна професия. Днес редник, утре офицер. Чувствам се физически и психически подготвен за военнослужещ. Тук с бягане и спортни упражнения каляваме тялото и духа си всеки ден. Харесахме се и облечени в новите си войнишки униформи. Всички в ден първи излязохме на плаца усмихнати.

Пенка МИХАЙЛОВА

Цялото интервю и коментарът на началниците - в книжния брой на "Знаме"


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ВЪЗРАСТНА ЖЕНА ТЪРСИ ЖЕНА, КОЯТО ДА ЖИВЕЕ С НЕЯ БЕЗ НАЕМ СРЕЩУ ГЛЕДАНЕ. 0884 223 113

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

РЕСТОРАНТ РОНИ /ТЕАТЪРА/ - БОГАТО ОБЕДНО МЕНЮ. КЕТЪРИНГ ДО ДОМА И ОФИСА. КАЧЕСТВО НА ДОСТЪПНИ ЦЕНИ. 0878 103 118
Всички