Четвъртък, 30 Юни 2022
 
Други

Читателско: В КАТ се сблъсках с бюрократичен хаос!

  05.03.2022 15:52             
Читателско: В КАТ се сблъсках с бюрократичен хаос!

Вчера получихве редакационната поща писмо от наш земляк, жалващ се от бюрократичните спънки в КАТ. Съгражданинът ни живее извън България и ни пише за неуредиците, направили му силно впечатление. За съжаление, проблемът не е в КАТ, а в системата от закони и подзаконови нормативни актове, която бюрократизира ;цялата държава.

В понеделник очаквайте коментара на сектор "Пътна полиция" към ОД МВР-Пазарджик.

Публикуваме писмото без редакторска намеса:

Уважаеми Дами и Господа,

Тази седмица ми се наложи да подам молба за изгубени документи: лична карта и шофьорска книжка.

Пиша Ви с една голяма молба. Моля Ви направете нещо, тази лудост да приключи. Не е нужно хората да се побъркват при всеки контакт с Бг институции. Работата на администрацията е да бъде в помощ на обществото а не да пречи и да поляризира. Сблъсках се с огромно напрежение по опашките, омраза към институциите и примитивни скандали със служителите: Ние нормалните хора и служителите на администрацията, не сме заслужили да се мразим заради недалновидно измислени административни процеси.

Но нека започна отначало!

Изгубена лична карта:

Документите за личната ми карта успях да подам успешно за 15мин. Попълних документи, снимаха ме и платих на едно място всичко. Хората бяха много мили и направиха всичко, за да улеснят процеса.

Шофьорска книжка:

В КАТ се сблъсках с нечовешка бюрокрация и бях много разочарован. Прекарах близо 3 часа в обикаляне на гишета и банки. Хората който работят там се опитват доколкото им е възможно да помагат, но за съжаление и на тях са им вързани ръцете в много случаи. Бих искал да Ви запозная с процеса, на който бях подложен.

1)Първо взех декларация за попълване за изгубени документи. Гише номер 3

2)С тази декларация бях пратен към ръководството на КАТ. След това трябваше директора/заместник на КАТ да ми напише акт за 21лв. Отне му около 20-30мин(разговор с мен, попълване на документи и т.н.), Аз чаках още 15мин да се освободи от среща. Това е извинявайте ме една голяма глупост, да се губи времето на високопоставен служител за един елементарен Акт за загубена книжка.

3)След това платих на Гише Номер 3 издаване на шофьорка книжка с карта.

4)изпратен бях на гише 5 да си платя глоби и нарушения. Плащането бе също с карта. 

Това бе абсолютно ненужно, защото и на гише 3 има апарат за заплащане с карта. Можеше всичко на едно място да платя без да ме разкарват на 2 гишета.

5)оказа се, че на гише 5 немога да платя акта за загубен документ. Трябваше да отида да платя във външна банка. Това е пълен абсурд. На гише 3 и 5 има терминали за плащане с карта, но заплащане на акта не бе възможно. Цената навън беше 2лв за услугата. Една напълно ненужна операция, която не е в услуга на хората, а просто е един приятен оборот за банка, която е наела помещение в сградата на КАТ?!?!

И най-важното губене на времето на хората.

6)Върнах се на Гише 3 и служителката установи, че понеже живея в Германия немога да получа шофьорска книжа.  Тази информация се намираше още на първият документ и на Акта, който подписа директора на КАТ. Вероятно не бе прочетено при първото разглеждане на документите.

Аз съм подал от 3 седмици документи за смяна на шофьорката книжка в Германия и помолих да ми издадат в този случай просто някакъв документ, че имам свидетелство за управление на МПС.

Съответно се наложи да се анулира декларацията за издаване на шофьорска книжка и ми се върна по банков път платената сума.

7)Дадена ми бе да попълня нова декларация за издаване на удостоверение което да послужи пред чужди власти. 

8)Изпратиха ме отново да платя в банка извън КАТ с хвърчащ лист. На този лист нямаше нито банков номер, нито друга информация за банкова сметка на КАТ. Платих 5лв за този хвърчащ лист плюс 2лв банкова такса. Лудост! Къде са преведени парите немога да Ви кажа, но банкова сметка нямаше на декларацията. 

Това е абсолютно ненужно, както казах на гише 3 и 5 има терминали за плащане с карта. Защо е нужно хората да плащат извън КАТ на чужд банков клон!?!?

9)върнах се на гише 3. Декларацията трябваше отново да се подпише от директора на КАТ, но служителката вероятно се засрами и сама взе подпис от ръководството.

10)Получих най накрая документ на български език, който трябва да послужи пред чуждите власти в Германия. Българският език не е официален език в Европейският Съюз и както се досещате немога да го ползвам без превод. Мога да се обзаложа, че има примерна декларация за всички държави в Европа на английски, която може да се ползва и от Бг-КАТ, но едва ли някой се е занимавал да се информира. Превода от заклет преводач ще ми струва около 50€, но ще ги платя на драго сърце само и само да не се налага отново да влизам в КАТ-Пазарджик.

Този цирк и подритване като топка от гише на гише продължи около 3 часа.

Бих искаш да ви помоля, да помислите за служителите на администрацията в КАТ. Тези хора всеки ден са подложени на огромен стрес заради малоумни процедурите. 

Картово плащане на всички услуги:

Всяка една кръчма, която разполага с терминал за плащане с карта, може да поеме плащане на доста повече услуги от КАТ. Ако счетоводителите Ви са некадърни сменете ги, но системата в момента не работи в помощ на хората !?!?!

 

Стискам Ви палци да намерите решение на бюрократичният хаос. Аз съм икономически емигрант и за съжаление живеят над 15г в чужбина. Ще се радвам един ден, като пенсионер да мога да се прибера в вдна малко по уредена/и приветлива  България от сега.

 

С уважение

доктор Пламен Тошев

Роден в Пазарджик

Живеещ в Аугсбург, Германия


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ВЪЗРАСТНА ЖЕНА ТЪРСИ ЖЕНА, КОЯТО ДА ЖИВЕЕ С НЕЯ БЕЗ НАЕМ СРЕЩУ ГЛЕДАНЕ. 0884 223 113

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

РЕСТОРАНТ РОНИ /ТЕАТЪРА/ - БОГАТО ОБЕДНО МЕНЮ. КЕТЪРИНГ ДО ДОМА И ОФИСА. КАЧЕСТВО НА ДОСТЪПНИ ЦЕНИ. 0878 103 118
Всички