Регионът

ИСУ ”Васил Левски” се сдоби с уникален STEM център ”3К” за 100-годишния юбилей

  23.03.2022 07:30             
ИСУ ”Васил Левски” се сдоби с уникален STEM център ”3К” за 100-годишния юбилей

Конструиране и програмиране на роботи и модерно тв студио очакват учениците

ВЕЛИНГРАД. Едно от значимите събития в рамките на отбелязването на вековния юбилей на Училище „Васил Левски“ Велинград ще бъде откриването на STEM центъра „3К” („Креативност, комуникативност, качество”). Той вече е изцяло готов, след като училището спечели финансиране по националната програма за изграждане на училищна STEM среда (абревиатурата STEM идва от Science, Technology, Engineering, Math, бел.ред.). С проектно финансиране от 300 000 лева плюс още 33 000 лева от училищния бюджет е изграден

център на високо европейско ниво

Разположен е на първия етаж, като към него води коридор, изрисуван с елементи от български шевици – канатицата, като символ на безкрайност и благоденствие.

„Не знам дали има STEM център като нашия в страната, но този тук е уникален със заложената идея в реализацията на проекта. А тя е да не забравяме традициите в българското образование, но и да насочим нашите усилия към прилагане и развитие на съвременните технологии. Изпитваме професионално удовлетворение от реализирането на проекта  и смята, че СУ „Васил Левски“ по достоен начин ще посрещне своя вековен юбилей”, не крие задоволството си пред „Знаме” директорът Емил Моллов.


За реализацията на проекта са проведени три обществени поръчки: за строително-ремонтни дейности, оборудване и обзавеждане. А резултатът е повече от впечатляващ, изградени са няколко зали в които учениците ще работят в модерна среда със съвременно оборудване. Всяка от залите предлага възможност за среща с различни науки по най-модерен начин.

В зала „Роботика и програмиране“ ще се конструират и програмират роботи

с различна сложност, според възрастовите възможности. Създадената среда ще подпомага обучението на учениците от профил „Софтуерни и хардуерни науки“.

Залата „Дебати и презентиране“ е многофункционална и в нея ще се се водят дебати, ще се обучават учениците да изнасят речи пред публика, ще изучават езика на тялото, ще се провеждат срещи – разговори с известни личности от различни професионални сфери. Помислено е и за децата със специални образователни потребности, които ще работят със специалисти в зала „Приобщаващо образование“.

Училищната ученическа телевизия „Междучасие“ вече разполага с модерно ТВ студио

и новинарските емисии, която се излъчва всеки петък вече са  много по-високо качество.

Младите репортери са очаровани от изчистения дизайн и новите технологии. Студиото е оборудвано с професионална техника, с възможност за заснемане на зелен екран (green screen) и с 4К-камера и фотоапарат.

За осветлението спомагат и ЛЕД-прожектори, а за изолиране на шума се използват нови 10 панела, 5 микрофона за запис и 10 тип „брошки”. Освен студийната част, има помещение, в което екипът извършва видео обработка и цялостна постпродукция на заснетия материал. „Студиото е нашето креативно убежище да измисляме, заснемаме и създаваме, в него творим”, казват младите репортери.

Зала „Палитра и звука“  е предназначена за терапия чрез музика и изобразително изкуство,

като тук ще се провеждат и часове по философия и гражданско образование. Това е и мястото, където ще репетира училищната рок група GMM.

В ИСУ „Васил Левски” възнамеряват да поканят в в STEM центъра седмиците на юбилейната програма на училището свои приятели – сред тях са

историкът от ВТУ проф. Петко Петков и полярният изследовател проф. Христо Пимпирев

А защо да не се направи оттук и предаването на БНТ „История.бг” с водещите и именитите гости?...

Ръководител на STEM центъра е Алиш Алишов, учител по информатика и информационни технологии, също възпитаник на училището, който е отличен програмист и води занятията с учениците и по национална програма  „Обучение за IT кариера“.
(Зн)

 


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ВЪЗРАСТНА ЖЕНА ТЪРСИ ЖЕНА, КОЯТО ДА ЖИВЕЕ С НЕЯ БЕЗ НАЕМ СРЕЩУ ГЛЕДАНЕ. 0884 223 113

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

РЕСТОРАНТ РОНИ /ТЕАТЪРА/ - БОГАТО ОБЕДНО МЕНЮ. КЕТЪРИНГ ДО ДОМА И ОФИСА. КАЧЕСТВО НА ДОСТЪПНИ ЦЕНИ. 0878 103 118
Всички