Пазарджик

Украински мастър шеф на торти търси работа при нас

  29.03.2022 07:18             
Украински мастър шеф на торти търси работа при нас

Има хора и хора, казва общинският съветник Атанас Шопов, който е подслонил 8 бежанци

ПАЗАРДЖИК. Ако в края на миналата седмица броят на избягалите от войната и настанени в областта украински граждани беше около 500, всеки ден броят им се увеличава. Ръка им протягат не само властите, но и обикновени хора. Три жени с пет деца от Харков от около месец живеят в неизползваемия дотогава апартамент на общинския съветник Атанас Шопов в квартал „Устрем”. За това време целият вход ги е приел за „наши хора”, свидетелства пред „Знаме” регионалният лидер на ПП „Републиканци за България”.

„Всеки ден се виждаме, казва Шопов. Преди няколко дни ме спряха мъжете от „постоянното присъствие” на скарата под навеса до входа. Казаха, че

качили на „наште хора” двайсетина кебапчета

– че никога не ги оставят без печена мръвка. Радва ме, че хората са съпричастни, макар да ми прави впечатление, че сърцата си отварят обикновените хора, които не са си надвили на масрафа. Бизнесмени ме питат защо се занимавам с такива работи и казват, че ми се чудят на акъла. Аз пък им казвам, че е достатъчно да видиш

очите на тези деца

В тях имаше уплаха и ужас, а после – спокойствие. Виж им очите, за да разбереш защо го правя. Но има хора и хора. Мой приятел пък е приютил семейство бесарабски българи от село край Одеса. Тя е на 24, той е на 31. Жената е бременна и терминът й е след десетина дни. Така че ще имаме бебе”, смее се съветникът. И веднага дава пример какво виждат детските очи на украинчетата в Пазарджик.

„В петък (на 25 март, б.р.) карах хората от Харков в болницата, че бяха грипави. Още като слязохме от колата на паркинга, децата (те са на възраст от 4 до 11 години, като най-големите са близнаци) изведнъж се развикаха изплашени.

Бяха ужасени и започнаха да залягат по земята

Обърках се и се огледах. Погледнах нагоре – летеше самолет… Успокоихме ги. Те си играят с моите деца, ходят на разходки на Острова. Чувстват се спокойни… Сега ще ги записваме на училище и на забавачка…”

От „Социално подпомагане” ще им отпуснат помощи, но бежанците не искат да стоят без работа. Приятели на Шопов му звънят, за да предлагат работни места, но той засега любезно отклонява поканите. Казва, че иска да им даде време за адаптация.

Една от жените от Харков е майстор на торти. 36-годишната Виктория там

била един от трите мастър шефове на торти в най-големия украински завод

за захарни изделия. Има страница в Инстаграм и тортите й наистина са впечатляващи. От пазарджишка фирма за днешния петък са й насрочили интервю с практически „изпит” – ще приготвя торта и сладкиши. Атанас Шопов е уверен, че тя ще го вземе с лекота.

„Преди дни дъщеря ми Габриела имаше имен ден и Виктория я изненада с чудно красива и вкусна торта – с изящен лебед отгоре… Невероятен подарък, който трогна цялото ни семейство!... А онзи ден друга от жените се зарадва, че са й превели заплатата от Украйна. Заплатата й е 6000 гривни или 180 евро. Тя не се е надявала да ги получи. Работила като училищен възпитател, но вече училище нямало. Паднала бомба.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ВЪЗРАСТНА ЖЕНА ТЪРСИ ЖЕНА, КОЯТО ДА ЖИВЕЕ С НЕЯ БЕЗ НАЕМ СРЕЩУ ГЛЕДАНЕ. 0884 223 113

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

РЕСТОРАНТ РОНИ /ТЕАТЪРА/ - БОГАТО ОБЕДНО МЕНЮ. КЕТЪРИНГ ДО ДОМА И ОФИСА. КАЧЕСТВО НА ДОСТЪПНИ ЦЕНИ. 0878 103 118
Всички