Други ИНФО КОВИД-19

Covid ограниченията падат

  01.04.2022 07:29             
Covid ограниченията падат

След близо 2 години, от 1 април България вече няма да е в ситуация на извънредна епидемична обстановка. Отпадат редица ограничения - изискването за задължително носене на защитна маска за лице на обществени места, спазването на физическа дистанция, ограниченията в броя на лицата, които могат да посещават едновременно обекти на закрито, ограниченията при посещение на присъствено обучение, забраната за свиждания в болниците и заведенията за социални услуги. От същата дата спират работа и COVID-зоните.

Силно препоръчително е обаче да се носят маски в градския транспорт, лечебните заведения, както и когато има струпване на много хора на открито. Препоръчително е и спазването на физическа дистанция.

За срок до три месеца след отмяна на епидемичната обстановка остава също така възможността Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК) да заплаща на изпълнителите на медицинска и дентална помощ средства за работа при неблагорпиятни условия, както и продължава действието на експертните решения на ТЕЛК и НЕЛК за определяне на трайно намалена трудоспособност и степен на увреждане.

 От 1 април остава в сила и изискването за предоставяне на цифров COVID сертификат на ЕС за ваксинация, преболедуване или отрицателен резултат от PCR или антигенен тест или аналогичен документ на граничните пунктове.

По повод промените в Закона за здравето, внесени в Народното събрание, трябва да се знае, че те дават възможност нови мерки да се въвеждат на национално ниво от здравния министър и на регионално – от директорите на РЗИ. Но две забрани няма да могат да бъдат налагани – за придвижване в страната и спиране работата на обекти с обществено предназначение, уверяват управляващите. Тези мерки целят да гарантират един баланс между отпадането на извънредната епидемична обстановка и запазването, гарантирането здравето и живота на гражданите в България.

Няма да има промяна и по отношение на ваксинацията.

Въпреки че извънредната обстановка отпада, COVID-19 не си е отишъл.

През двете години пандемия в Пазарджишка област с вируса са се срещнали общо 29 487 души. Поставени са общо 119 084 дози ваксини. Със завършен имунизационен курс са 55325 души, а с бустерна доза – 20885.

(Зн)

 


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

РЕСТОРАНТ РОНИ /ТЕАТЪРА/ - БОГАТО ОБЕДНО МЕНЮ. КЕТЪРИНГ ДО ДОМА И ОФИСА. КАЧЕСТВО НА ДОСТЪПНИ ЦЕНИ. 0878 103 118

"НИНА ТРЕЙД-18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

КУПУВАМ НИВИ В ЦЯЛАТА СТРАНА. 0888 404 140, 034/42-08-96
Всички