Спорт

СК ”Тонус-спорт” е ковачница за шампиони

  04.04.2022 07:28             
СК ”Тонус-спорт” е ковачница за шампиони

 

Рекордните 160 медала в Шотокан карате до са завоювани през 2019-а

ПАЗАРДЖИК. На сайта си писахме за силните изяви на каратеките на ”Тонус спорт”. Те направиха фурор с 15 медала на националното първенство по Шотокан карате до (до 12 години) в София, където се отличиха Сиана Неделчева (тя се окичи с два златни и един сребърен медали), Ивана Раднева, Йоанна Брандиева, Стефани Ангелова, Петър Хърков, Калоян Сърнов, Виктор Йорданов и Стойко Раднев. Пак в столицата състезателите на сенсей Асен Василев спечелиха 13 медала на националното първенство над 12 години - Радост Гогова, Анелия Цветкова, Радослава Стоянова, Ивелина Донова, Никол Николова, Петко Иванов, Виктор Криловски, Иван Тодоров и Виктор Топчийски. Впоследствие шампионите бяха наградени от Община Пазарджик.

Заслугата е на сенсей Асен Василев, който е инструктор от 1981 г.

Тогава пред кубински специалисти защитава 1-ви дан по Йошин мон карате до и 1-ви дан по Джу-джуцу. Усилено се занимава с изучаване на Шотокан карате до, като защитава 3-ти дан, а през 1995 г. и 1-ви дан Вадо рю.

„Създадохме СК Тонус-спорт” заедно с моя приятел и колега Валентин Петров през 1990 г. Бях избран за председател и инструктор в него и продължавам да го ръководя вече 31 години, спомня си пред наш репортер сенсей Василев. Със създаването на клуба

положихме основите на развитието на този спорт и бойно изкуство в Пазарджишки окръг

и го афиширахме пред спортната общественост в града ни. Тогава още нямаше федерации. Първите тренировки провеждахме в залата на Зоната на здравето, а през 1991-а в Пазарджик клубът като домакин и от името на Асоциация по бойни спортове проведохме първото състезание за цивилни лица, с което дадохме началото на развитието на спортното карате в града. През същата година се създаде Българска национална федерация карате до, а през 1992-а бяхме приети за членове и

спечелихме първия си медал

от национално първенство”, спомня си сенсеят.

През 1994 г. СК „Тонус-спорт” е регистриран във фирменото отделение на Окръжния съд като юридическо лице с нестопанска цел. По същото време Асен Василев популяризира бойното изкуство с множество публикации в „Знаме” и „Виделина” в продължение на няколко години. През 2011 г. клубът става член на БФШК (Българска федерация шотокан карате до), направление AJKA (международна японска карате асоциация) с представител на България сенсей Лъчезар Ненов 6-ти дан.

„Тази промяна се оказа много съществена. Провежданите семинари от сенсей като 9-ти дан и сенсей Ненов бяха много полезни за овладяване на професионално ниво на знания от практиката и теорията в Шотокан карате до.

БФШК е член на SKUDN

(Шотокан карате на държавите от обединените нации), която провежда състезанията по своя правилник – състезатели, независимо от възрастта, с ученически степени участват само на европейски и световни купи, а другите състезатели с кафяви и черни пояси – само на европейски и световни първенства. Поради факта, че сме предимно детско-юношески клуб, от 2015 г. участваме като част от националната гарнитура на федерацията само в европейски и световни купи. Имаме спечелени 8 златни, 6 сребърни и 12 бронзови медала”, пояснява председателят на „Тонус-спорт”. И припомня

шампионите

– златото на Петър Казаков от Световната купа в Бургас през 2016 г., двата златни медала от Европейската купа в Сърбия през 2017 г. за Асен Присадов, който спечели титла и на Световната купа същата година в Унгария. Златните медали на Ивелина Донова и Радост Гогова през 2018 г. на Световната купа в Молдова…

„КОВИД-пандемията се отрази на тренировъчния цикъл в клуба. Прекъснахме занимания, а после имахме занимания само с картотекирани състезатели. Това доведе до отлив на трениращите деца, а статистиката на спечелените медали говори сама за себе си. Имахме само 20 спечелени медала през 2020 г., а през 2021 г. те са 67. Докато през 2019-а са 160”, казва сенсей Асен Василев. „Рекордната ни година е 2019-а, когато имаме завоювани

рекордните 160 медала

– 43 златни, 57 сребърни и 60 бронзови. През 2019-а кметът Тодор Попов дойде с делегация в залата и ни поздрави за спечелените 93 отличия. Пожела да надминем 100 през 2019-а, а аз си казах: „Еее, това ще бъде трудно!”. А то взе, че се получи!”

Под ръководството на сенсей Василев от 1992 г. до момента са спечелени над 780 медала. През СК "Тонус-спорт"-Пазарджики СК "Тонус-спорт 2"-Септември са преминали около 2500 души, а националните шампиони са 42.

Сега разговаряме с част от тях, като предварително

им зададохме няколко въпроса „за домашно”

От кога тренират? Какво им дава каратето? Трябва ли човек да може да се бие в днешно време? На тях налагало ли им се е? Колко медала са спечелили досега? Колко трудна може да е една тренировка? Защо е хубаво да спортуваш?

Ивелина Донова, 13 години, СУ „Георги Брегов”:

„Тренирам от 6-годишна възраст – вече седма година. Каратето ни дава здраве, дисциплина, увереност, самоконтрол и никога да не се предавам в трудни моменти. Човек трябва да може да се защитава в днешно време от агресия. На мен лично не ми се е случвало да се бия или да се защитавам. Една тренировка може да бъде много трудна. Но и полезна. Мен ме научава на нови неща. На дисциплина. Имам над 50 медала, но най-много ценя този от Световната купа в Молдова през 2018 г. Тогава станах световен шампион. Моят сенсей Асен Василев ме подготви по най-добрия начин и му благодаря! Спортът ни учи да не се отказваме и в най-трудните моменти. Днешните деца не спортуват, затова и въобще не са дисциплинирани.

Виктор Криловски, 13 години, ПМГ „Константин Величков”:

Започнах тренировки от началото на 2016 г., а майка ми искаше да се запиша още през 2014-а. Но ме беше малко страх и бях твърде малък. Каратето ни учи на дисциплина, контрол и никога да не нападаме без причина. Човек трябва да може да се бие днес. Сега светът е много по-опасен от преди и по всяко време можеш да се натъкнеш на побойник или крадец, който да се възползва от появилото се само дете. На мен не ми се е налагало да се бия в училище или на улицата. По-скоро да се защитя еднократно от някой, който ми е посегнал. Една тренировка е трудна колкото ти си я направиш. Защото ако се мотаеш и отбиваш номера, тя никога няма да е тежка. Няма дори да се изпотиш. Като се занимавам със спорт, поддържам добра физическа форма и можеш да разпуснеш ума си след натоварен учебен ден. Медалите са ми 30. Бил съм на 20 състезания, като един и повече медали съм взимал на 16 от тях. Най-ценно ми е, когато станах национален шампион в дисциплините „самбон комите” и „асай рю ката”. В свободното си време обичам да излизам с приятели.

Радослава Стоянова, 13 години, СУ „Д-р Петър Берон”:

Тренирам от 5 години. Каратето ми дава не само бойни умения. То създава характера на човек. Създава и много нови приятелства. В днешно време човек трябва да може да се защитава, защото не се знае кога и кой може да изскочи на пътя ти и да те заплаши. Досега не ми се е налагало да се бия. Тренировките винаги са трудни. Ако е една тренировка е била лесна, значи не си се потрудил достатъчно. Спортът е здраве, но и те изгражда като човек. За мен всяко състезание е успех. Дори да не съм спечелила, достатъчно е, че съм била там и съм дала всичко от себе си. Имам 20 медала. Най-важният за мен е от първото ми състезание – през 2018-а, когато спечелих второ място на Националното първенство в София. Със спорта по-малко стоиш на телефона и всичко се получава. С приятелите в залата е по-забавно отколкото в чата.

Алекс Николов, 16 години, ПГ по строителство и архитектура:

От близо 13 години съм в залата. Още в началото ми хареса и останах. Имам около 40 медала и всички са ми еднакво скъпи. Прибрал съм ги в един шкаф. Като обяснявах колко медала имам, приятели започнаха да идват тук и останаха. Бойните умения тук се използват за самозащита, не ми се е налагало да прибягвам до тях навън. Сенсеят не е строг, макар че понякога има защо да бъде. Сега се готвим за Купата на България в Габрово в началото на юни. Ще дадем най-доброто от себе си.

А сенсей Василев казва: "Ако искате да тренирате Шотокан карате до в клуб с традиции и история, заповядайте при нас!!

Дочо ЧАНЕВ

 


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

РЕСТОРАНТ РОНИ /ТЕАТЪРА/ - БОГАТО ОБЕДНО МЕНЮ. КЕТЪРИНГ ДО ДОМА И ОФИСА. КАЧЕСТВО НА ДОСТЪПНИ ЦЕНИ. 0878 103 118

"НИНА ТРЕЙД-18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

КУПУВАМ НИВИ В ЦЯЛАТА СТРАНА. 0888 404 140, 034/42-08-96
Всички