Регионът

Баща и син с изложба в пещерската галерия

  09.04.2022 09:13             
Баща и син с изложба в пещерската галерия

Никола Личков и синът му Милен отново се завърнаха с изложба в града, в който са живели. В експозицията в галерия „Проф. Веселин Стайков“ бащата представя 26 скулптури, а синът – 57 графики. Двама художници живеят и работят в София. Здравословното им състояние попречи лично да присъстват на откриването на художественото събитие. Творбите им обаче зарадваха любителите на графичното и скулптурното изкуство.

Първата си самостоятелна изложба Никола Личков показва в галерията през 1987 г. Никола и Милен Личкови с удоволствие отговориха на въпроси на наша репортерка.

П. М.: Честита изложба! Какво е усещането отново да гостувате в пещерската галерия?

Н. Л.: Благодаря за поздравленията! Да гостуваш отново в галерията на града, откъдето си започнал и имаш толкова много приятели, съученици и роднини, е голяма отговорност. Защото за повечето от тях аз представям не само себе си, а и града, от който тръгна творческият ми път.

М. Л.: Много се радвам, че мога да гостувам в галерията. В своето творчество големият български график Веселин Стайков е свързан с град Пещера и с графичната техника Висок печат. Аз съм голям почитател на неговото творчество. Работя много често в същата техника и също съм емоционално свързан с град Пещера!

П. М.: Интересни творби представяте в експозицията. Какви са посланията, които те носят?

Н. Л.: Творбите ми са с човешка насоченост. Търся предимно човешкото в тях, човешките преживявания и взаимоотношенията между хората. В творбите си търся истинска човешка красота, както физическа тъй и духовна.

М. Л.: Мен също ме вълнуват темите на хуманизма и човечността. Откривам ги във вечната мъдрост на Библейските притчи. В творбите ми религиозната тематика е често срещана. Ще ги видите и в тази изложба. Съвремието се опитва да наложи своите морални ценности, но за мен те са временни и твърде примитивни.

П.М.: Как се роди у вас любовта към скулптурата и графиката?

Н. Л.: Първоначално като всяко момче от провинцията изявите ми в изкуството се заключаваха да нарисувам нещо с молив или с четка и бои. Случайното ми запознанство с професор Иван Фунев и по-късното ми оставане при него като ученик до кандидатстването ми в художествената академия откри пред мен по-големи възможности и любов за изява чрез скулптурата. А и похвалите от професора изиграха решаващо влияние за ориентацията ми.

М. Л.: Мога да кажа, че съм наследил и любовта, и търсенията в изкуството, от моя баща. Рисувам от най-ранна детска възраст. По-късно имах сериозни здравни проблеми, които още повече ме насочиха към рисуването. Постъпването в Академията откри пред мен безкрайния свят на графиката.

Никола Личков е роден в село Зърнево, Гърция. По време на Втората световна война семейството му се премества в Пещера. Завършва Националната художествена академия през 1969 г., специалност „Скулптура“ при професорите Иван Фунев и Секул Крумов.

Участва в национални и международни изложби и бианалета. Творбата му „Разпятие“ става лого на изложбата в град Кълъмбас, щата Охайо, САЩ. Автор на монументални паметници и паркова украса. Член е на СБХ. Над 1200 негови скулптури са притежание на колекционери от цял свят. Те красят художествени галерии у нас и в чужбина.

 

Милен Личков завършва Националната художествена академия през 1999 г. в класа на проф. Галилей Симеонов, специалност „Графика“. Майстор е на графика-малък формат и участва в изложби във формата от 2006 г. до 2018 г., като печели две награди.

Негови ех-либриси (печатен знак, идентифициращ собственика на дадена книга) са включени в представителни изложби на българска графика в Словения и Полша. Освен с графика, Милен Личков се занимава и с илюстрации.

Цялото интервю - в книжния брой на "Знаме"

Пенка МИХАЙЛОВА


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ВЪЗРАСТНА ЖЕНА ТЪРСИ ЖЕНА, КОЯТО ДА ЖИВЕЕ С НЕЯ БЕЗ НАЕМ СРЕЩУ ГЛЕДАНЕ. 0884 223 113

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

РЕСТОРАНТ РОНИ /ТЕАТЪРА/ - БОГАТО ОБЕДНО МЕНЮ. КЕТЪРИНГ ДО ДОМА И ОФИСА. КАЧЕСТВО НА ДОСТЪПНИ ЦЕНИ. 0878 103 118
Всички